Digitālā spēlē piedāvā «restaurēt» Jaņa Rozentāla, Ausekļa Baušķenieka un Anša Cīruļa darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Producenta un režisora Raita Ābeles un mākslinieka Harija Grundmaņa vadībā ar Ingus Baušķenieka radītu skaņu celiņu tapusi pašmāju digitālā spēle "Restauratori", kurā spēlētājs var iejusties mākslas darba eksperta tēlā, atpazīstot uzslāņojumus, atrodot liekos vai nepareizos objektus, attīrot gleznas no krāsas slāņiem un rezultātā restaurējot mākslas darbu, informēja spēles veidotāji.

"Restauratorus" bez maksas iespējams lejupielādēt un spēlēt visos viedtālruņos mākslas interesenti visās vecuma grupās.

Spēlē šobrīd pārstāvēti trīs latviešu mākslinieki: Janis Rozentāls, Auseklis Baušķenieks un Ansis Cīrulis. Kopā iespējams "restaurēt" 27 dažādas gleznas, un turpmākajās versijās plānots spēli papildināt gan ar citu klasiķu, gan laikmetīgo mākslinieku darbiem.

Spēle "Restauratori"
Spēle "Restauratori"

Spēle ir veidota pēc apslēpto objektu spēles (hidden object game) principa, taču šajā gadījumā uzdevums nav atrast kādu paslēptu mantu, bet gan attīrīt zināmu mākslas darbu no liekā. Uzdevuma izpildes procesā iespējams uzzināt vairāk par atjaunoto mākslas darbu, noskaidrot tā radīšanas laiku un apstākļus, kā arī lasīt īsu stāstu par autoru.

Raitis Ābele par idejas rašanos pastāstīja: ""Restauratoru" ideja sākās ar to, ka vēlējāmies izveidot datorspēli. Taču tādu, kas būtu saistīta ar Latviju. Kopā ar Hariju bijām strādājuši pie animācijām filmai "Baltu ciltis", kurā par iedvesmas avotu tika izmantotas viduslaiku gleznas. Tā arī nonācām pie latviešu gleznotājiem. Ausekļa Baušķenieka gleznošanas stils šķita ļoti atbilstošs, līdzīgi kā Hieronīms Bošs ar smalkajām niansēm un dīvainajām detaļām savos darbos."

Spēle "Restauratori"
Spēle "Restauratori"

Spēles mākslinieks Harijs Grundmanis atklāja: "Kopīgi ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja  speciālistēm domājām par citiem gleznotājiem, kas iederētos šādā apslēpto objektu spēlē. Ansis Cīrulis vairāk zināms kā grafiķis, lietišķās mākslas pārstāvis, vai pat pēdējā laikā ar "Asketic" grafisko dizaineru atdzīvināto plakātisko fontu "Cīrulis Display". Mani vienmēr ir intriģējusi Anša Cīruļa glezniecība, un izrādījās, ka Māklsas muzeja kolekcijā ir pietiekami daudz un dažādi viņa darbi, kas man pašam bija pārsteigums. Par izvēli iekļaut Jani Rozentālu nevienam pat nebija šaubu."

Spēle "Restauratori"
Spēle "Restauratori"

Spēle tapusi Valsts kultūrkapitāla fonda programmas "KultūrElpa" ietvaros sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmijas speciālistiem. Idejas autori ir Raitis Ābele ("Tritone Studio") un mākslinieks Harijs Grundmanis, kas arī veidojis spēles grafisko dizainu. Skaņas dizainu radījis Ingus Baušķenieks.

Spēles izstrādātāji ir SIA "Kalmars Group" speciālisti Kalvis Koļesņikovs, Dāvis Darģelis un Māris Beķeris. Par gleznu aprakstiem un autoru biogrāfijām rūpējās Latvijas Mākslas akadēmijas speciālistes Kate Švinka, Sandra Liepiņa un Diāna Mikāne mākslas zinātnieces Antras Priedes vadībā. Gleznu digitālās reprodukcijas nodrošināja spēles partneris Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kā arī "Zuzeum" un Zuzānu ģimenes kolekcija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti