Kultūrdeva

Raini, Tu pagaidi jeb Dzejas dienas 2020

Kultūrdeva

Uz Petrenko "Mališ" Liepājā kultūrrandiņā dodas dziedātāja Aija Andrejeva

Bohēmas zibsnis Rīgas ielās – Tēlniecības kvadrinnāles atklāšana

Demokrātijas brīnumi Rīgas ielās. Andreja Alena laikmetīgās tēlniecības ceļojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad Tēlniecības kvadriennāle Rīgā norisinās 13. reizi – jau no 1972. gada, liekot aizdomāties, cik laikmetīgās tēlniecības žanrs ir jaudīgs un gaidīts, neskatoties uz to, ka radīto darbu pamatuzdevums ir konfrontēt un kritizēt mūsdienu politisko un sociālo sistēmu.

"Kultūrdeva" ar Andreju Alenu

Ir forši, kad cilvēkā tieksme izzināt apvienojas ar elastīgu pielāgoties spēju. Šāda kombinācija arī dzen mani pa pasauli. Esmu ceļotājs, aktieris un tagad ar prieku arī televīzijas darbinieks. LTV “Kultūrdevā” man ir dota iespēja apmeklēt dažādus kultūras notikumus, izrādes, izstādes, festivālus un padalīties ar iespaidiem plašāk.

Padomju Latvijas laikā man personiski grūti to iedomāties. Laikam šis mākslas žanrs spējis būt gana viltīgs. Konfrontēt? Kaut ko kritizēt? Paust neapmierinātību? Vai tas maz ir labi? Es  teiktu – jā! Pat ļoti labi. Kā vēl cīnīties ar sabiedrības vienaldzību pret norisēm valsts politikā? “Sāls vīrs" ir viens no tādiem darbiem. No cietiem sāls klučiem uzbūvēts milzu abstrakts tēls, kurš sēž milzu krēslā un Rīgas lietaino laikapstākļu varā pamazām izkūst, it kā savā slinkumā aktīvi iesaistītos valstij svarīgajos notikumos.

Šādus mākslas darbus Rīgas pilsētvidē izstādīs divpadsmit. Un visiem pamatā gulstas dažādi svarīgi jautājumi un izaicinājumi, par kuriem skatītājs būs spiests aizdomāties, darbā lūkodamies. Šie dažādie jautājumi apvienojas vienā pamattēmā ar nosaukumu – “Demokrātijas brīnumi”.  

Iesaku izstaigāt Rīgu šo divpadsmit radījumu meklējumos.

To iespaidīgie izmēri un interesantās atrašanās vietas neatstās vienaldzīgu.  

Pašam festivālam novēlu ilgu mūžu un pasakos par emocijām.

KONTEKSTS:

5. septembrī ar masku gājienu tika atklāts laikmetīgās tēlniecības festivāls “Tēlniecības kvadriennāle Rīga 2020”, kas Rīgas pilsētvidē piedāvā apskatīt 12 jaunradītus Latvijā dzīvojošu mākslinieku darbus.

Festivālam jaunus darbus radījuši mākslinieki Linda Boļšakova kopā ar Alvi Misjunu, Annu Ķirsi un pētnieci Dr. biol. Daci Kļaviņu, Valdis Majevskis, Karlīna Simeona Mežecka, +K+M+B (Kristians Brekte, Modris Svilāns, Māris Butlers), Ance Vilnīte, Donats Mockus, Gundega Evelone un Andris Landaus, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Miķelis Mūrnieks, Viesturs Reinis, Anda Poikāne kopā ar Beati Poikāni un Mariju Luīzi Meļķi.

Tēlniecības kvadriennāle Rīga norisinās 13. reizi, un kopš 1972. gada tā ir bijusi platforma gan Latvijas, gan pasaules pieredzi guvušo mākslinieku radošajam darbam, gan jauno talantu atpazīstamības veicināšanai, kā arī starptautiskas mākslas kopienas stiprināšanai. Šogad, ņemot vērā Covid-19 izplatību, festivāla organizatori piedāvā apskatīt mākslas darbus tieši pilsētvidē, kur iespējams efektīvāk ievērot sociālo distancēšanos un drošības pasākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti