Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiks sieviešu stendaps «Mudžeklis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā paralēli slavenās poļu mākslinieces Magdalēnas Abakanovičas tekstila un tēlniecības darbu izstādei notiks sieviešu stendaps “Mudžeklis”, kurā tiks aktualizēts jautājums par sievietes ne-lietderīgām prasmēm, informēja muzejā.

Adīt, tamborēt, pīt. Kārtot, notraukt putekļus un klāt galdu. Tās ir prasmes, ar ko sieviete var lepoties saietos un sociālajos tīklos. Var. Bet cik tad var? Cik var sevi izteikt ar lietderību un kārtību? Kāpēc lai vienreiz nevarētu citādi? 

Šoreiz "Sieviešu stendapa” sievietes grib dot vārdu nelietderīgām prasmēm. Prasmēm sapiņķerēt un mudžināt. Pamosties sapinkātu matu ērkulī. Sapīties vārdos vai attiecībās ar cilvēkiem un lietām. Par saviem lietderīgajiem vai nelietderīgajiem mudžekļiem stāstīs Inga Gaile, Katrīna Rudzīte, Aiva Birbele, Sanita Grīna un Agnese Logina. Stendapu vada Ieva Viese-Vigula.

Pirms stendapa no plkst. 17.00-18.00 visi interesenti ir aicināti pievienoties mākslinieces Elīnas Brasliņas mudžekļu izgatavošanas meistarklasei, ņemot līdzi un iemudžinot arī savas personiskās lietas. Stendapa sākums plkst. 18.00, ieejas maksa 5 eiro.

Vietu skaits ir ierobežots. Biļetes nopērkamas iepriekšpārdošanā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kasē. Pirms pasākuma iespējams apskatīt izstādi “Magdalēnas Abakanovičas Visumā. Tekstils un tēlniecība”.

Pasākums notiks 2019. gada 31. maijā plkst. 17.00, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs atrodas Rīgā, Skārņu ielā 10.


“Sieviešu stendaps”

“Sieviešu stendaps” ir 2015. gada 8. martā dibināta sieviešu apvienība, kas četros gados ir izaugusi par nozīmīgu sociālu parādību, kurā izaugušas un attīstījušās tādas nozīmīgas Latvijas izklaides industrijas pārstāves kā Aiva Birbele un Džemma Sudraba. Regulāri stendapā piedalās kinorežisore Alise Zariņa, kinorežisore Marta Elīna Martinsone, rakstniece Inga Gaile, biedrības “Wings for Wheels” vadītāja Baiba Baikovska, vides aktīviste Mairita Lūse, kino zinātniece Ieva Viese-Vigula, kino pētniece un kuratore Agnese Logina, tulkotāja Justīne Vernera. Katru mēnesi stendapā savus spēkus izmēģina vismaz viena jauna dalībniece vai dalībnieks. Sieviešu stendapa “Facebook.com” lapa attīstās par izklaidējošu, tai pašā laika sociāli kritisku platformu, kurā paustajiem viedokļiem pievienojas arvien lielāka daļa sabiedrības.

Izstāde "Magdalēnas Abakanovičas Visumā. Tekstils un tēlniecība”.

Vēl līdz 2019. gada 31. jūnijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma izcilās poļu mākslinieces Magdalēnas Abakanovičas (Magdalena Abakanowicz, 1930–2017) izstāde. Tā ir unikāla iespēja iepazīties ar pasaulē vispazīstamākās Polijas mākslinieces daiļradi, kas spēja drosmīgi pārkāpt tradicionālās robežas un radikāli mainīt priekšstatus par to, kas var būt tekstilmāksla un tēlniecība 20. gadsimtā.

Magadalēnas Abakanovičas darbi atrodami vairāk nekā simts pasaules muzeju kolekcijās, tai skaitā Žorža Pompidū centrā Parīzē, Modernās mākslas muzejā un Metropolitēna muzejā Ņujorkā, Teita modernās mākslas galerijā Londonā, Karalienes Sofijas Nacionālā muzeja mākslas centrā Madridē, Kioto Nacionālajā modernās mākslas muzejā u.c. Savas dzīves laikā māksliniece ir realizējusi vairāk nekā piecdesmit monumentālas instalācijas publiskā telpā visos piecos kontinentos.

Izstādē Rīgā reprezentēti 15 Magdalēnas Abakanovičas objekti – lielformāta telpiskās tekstilijas un skulptūru grupas – no vairākiem Polijas muzejiem un mākslinieces darbnīcas, kas lieliski raksturo viņas radošo darbību un novatorisko metodi. Tā ir reta iespēja šos darbus redzēt vienkopus. 2020. gadā tiek plānota plaša mākslinieces retrospekcija vienā no populārākajiem laikmetīgās mākslas muzejiem "Tate Modern", Londonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti