Dabas muzeja unikālo eksponātu sēriju papildina ar ģipša ieža pastmarku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Papildinot pastmarku sēriju "Latvijas Daba muzeja unikālie eksponāti", sadarbībā ar muzeju tiek izdota jauna pastmarka, uz kuras attēlots Latvijā sastopams vērtīgs iezis – ģipsis, informē Latvijas Pasts.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2018.gada 16.februārī Latvijas Dabas muzejā, Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā, no plkst.10 līdz 17.

Uz jaunās pastmarkas attēlots viens no Dabas muzeja vērtīgajiem eksponātiem – Latvijā sastopamais ģipša iezis. Pastmarka izdota 200 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 1,42, kas atbilst ierakstītas A klases vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Ģipsis ir viens no vērtīgākajiem Latvijas iežiem, kas sastopams Latvijas zemes dzīlēs, – Eiropā tā izplatība ir samērā ierobežota. Latvijas teritorijā ir sastopami visi trīs ģipša paveidi: tīrākais šķiedru ģipsis, kura slāņi, salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā ir ievērojama biezuma; špata ģipsis, kas visbiežāk sastāv no plāksnīšveida kristāliem, kas sagrupēti divu trīs centimetru lielās rozetēs, un kārtainais ģipsis, kuru galvenokārt izmanto būvmateriālu ražošanā un eksportē uz daudzām pasaules valstīm.

Šī ir ceturtā pastmarka sērijā "Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti". Pirmā pastmarka izdota 2015.gadā un veltīta muzeja paleontoloģiskā krājuma eksponātam – bruņuzivij, 2016.gadā to papildināja pastmarka "Aberatīvie putni", savukārt 2017.gadā tika izdota pastmarka ar muzeja botānisko materiālu kolekcijas eksponātu "Suņu roze". Visas šajā sērijā izdotās pastmarkas iespējams aplūkot te.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti