Cēsnieki izaicina uz mājdanci mājsēdes vietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ja ir mājsēde, tad kāpēc nevarētu būt arī Mājdancis? Tā tapis  cēsnieku izaicinājums sev un ikvienam, kuram tuvas ir Cēsis, proti, vienoties kopīgā dejā „Saucam kopā Cēsis”. Dziesma ar šādu nosaukumu tapa, kā īpašais Jaungada sveiciens cēsniekiem, bet, redzot sociālajos tīklos lielo atsaucību dziesmai, tad arī sekoja ierosme to arī kopīgi izdejot, protams, netiekoties, bet katram savā mājā. 

Cēsnieki izaicina uz mājdanci mājsēdes vietā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Laikā, kad jau bija skaidrs, ka Jauno gadu nāksies sagaidīt mājsēdē, bez kopīgiem svētku pasākumiem, Jaungada salūta, Cēsis radās doma, ka kopīgs apsveikums cēsniekiem varētu būt dziesma. Mūzikas un vārdu autore Elīna Krastiņa atzīst, ka dziesmas melodija atnāca ātri.

"Mums ir tāda radošā dīkstāve tagad, jo pulcēties un tikties nedrīkstam, tāds brīdis, kad mūziķi ir izslāpuši pēc kāda svaiga ūdens malka, tad, atnākot šim piedāvājumam, momentā bija iedvesma un radīju šo dziesmu Cēsīm," stāsta Elīna Krastiņa.


Dziesmu „Saucam kopā Cēsis” iedziedājuši Cēsu un apkaimes mūziķi, viens no viņiem ir arī Rihards Saule, arī viņš atzīst, ka šis aicinājums piedalīties kopīgas dziesmas tapšanā šajā laikā viņam ir bijis ļoti būtisks.

"Pašlaik mums ir krīze, un mūziķi sēž un grib izpausties, un šī bija tāda iespēja padziedāt, tāds - vau! Bija prieks satikties tajos divos metros, mūziķi ir ļoti nocietušies, mēs gribam dziedāt un realizēt sevi. Man nav tādu dziļu bēdu un depresijas, ka es nevaru būt uz skatuves, jo man ir akumulējusies tā enerģija, kas, protams, lēnām dziest, bet šādi te mazi darbiņi, kā dziesma un video, tā iedod atkal to zibeni un tas akumulators strauji piepildās, un par to ir ļoti, ļoti liels prieks," skaidro Rihards Saule.

Redzot, ka sociālajos tīklos dziesmai ir atsaucība, tās radošajam kolektīvam un arī Cēsu kultūras centra darbiniekiem radās iecere, kāpēc lai nebūtu jauns izaicinājums – Mājdancis, kā atraktīva alternatīva mājsēdei.

"Pēc dziesmas publicēšanas Jaunā gada naktī radās turpinājums Mājdanča izaicinājums, tātad slēdzam dziesmu iekšā un sev tīkamos ritmos, sev tīkamās kustībās dancojam," aicina Cēsu kultūras centra vadītāja Zane Neimane.

Piedalīties Mājdancī nozīmē, dziesmas „Saucam kopā Cēsis” pavadījumā nodejot savu versiju un to nofilmēt mobilajā telefonā.

Zane Neimane stāsta, ka pirmās versijas Mājdancim jau ir saņemtas.

"Cēsnieku atsaucība patiešām ir brīnišķīga, jo patiešām mums nāk tik feini video un tik dažādi, gan sākot no bērnudārzu grupiņām, kur kopā ar audzinātāju tiek visādas horeogrāfijas veidotas, tad mums ir brīnišķīgs slidotāju pāris, kas ir atsūtījis mums uz pils parka dīķa uzfilmētu video, mūsu deju kolektīvu dalībnieki ir aktivizējušies un atsūtījuši dažādus skaistu video, materiāls ir un būs vēl," stāsta Neimane.

Deju katrs var brīvi interpretēt, bet tagad tai ir tapusi arī horeogrāfija. To izveidojusi topošā horeogrāfe Paula Āboliņa.

"Es vienkārši sev ļāvu prieku, es gribēju salikt kopā soļus, tā lai viņi, pirmkārt, nav pārāk sarežģīti, otrkārt, lai viņi nav pārāk garlaicīgi un tajā pašā laikā, lai ir interesanti. Cēsīs mums ir ļoti daudz dejotāju, mēs varam lepoties ar to skaitu un tie nav tikai tie dejotāji, kas ir tautas tērpos, kas ir deju zālēs, tie ir arī dejotāji, kas grib dejot ballēs, tai pašā Jeruzālemes izaicinājumā mēs redzējām, ka ir daudzi, kas grib dejot," skaidro Paula Āboliņa.

Paula arī atzīst, ka šī varbūt būs reizē arī laba motivācija izkustēties.

"Tas ir svarīgi arī fiziskās sagatavotības dēļ, mums ir šobrīd aizliegti treniņi, mums ir aizliegtas ļoti daudz aktivitāšu, tāpēc jebkāda fiziskā aktivitāte ķermenim nāks par labu," norāda Paula Āboliņa.

Bet pats galvenais, kā uzskata Mājdanča izaicinājuma rosinātāji, ir šajā laikā rast kopības sajūtu.

"Tas ir veids, kā savā teritorijā, vai nu tā ir māja, varbūt kāds to darīs uz ielas, mežā kaut kur, tas ir, kā pozitīvāk pavadīt šo laiku," saka Elīna Krastiņa.

"Un svarīgi arī, kā atrast šajā laikā tos veidus, kā vienam ar otru sarunāties un darīt. Mēs it kā visi esam katrs savā vietā, savā mājsaimniecībā, savā mājā, bet tajā pašā laikā mēs varam atrast kaut kādu vienojošo elementu, priecīgo elementu šajā visā, tad šis ir tas veids," papildina Zane Neimane.

"Manuprāt deja ir tas, kas var mūs vienot un vieno un gandarījums ir tas, kas mums pietrūks šobrīd visvairāk," uzskata Paula Āboliņa.

Mājdanča izaicinājumā var piedalīties ne tikai cēsnieki, bet visi, kuriem tuva ir šī Vidzemes pilsēta.

Dziesmas „Saucam kopā Cēsis” iedejoto video versiju Cēsu kultūras centrā gaidīs līdz 7.februārim, lai pēc tam taptu kopīgs dziesmas videoklips. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti