Carnikavas Nēģu svētkos koncerti, nēģu kūka un ātrēšanas sacensības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestdien, 24. augustā, ar gastronomiskiem, sportiskiem un muzikāliem notikumiem nosvinēti XVIII Nēģu svētki Carnikavā. Tostarp gatavota nēģu kūka un izskanējuši dažādi koncerti, informēja Carnikavas novada domē.

Visas dienas garumā norisinājās amatnieku tirgus, radošās darbnīcas un dažādu pazīstamu mūziķu uzstāšanās, izklaides un atrakcijas bērniem un pieaugušajiem. Notika nēģu ātrēšanas sacensības, ko pēdējos gados papildina arī nēģu suši ātrēšana.

Svētkos jau par tradīciju kļuvusi nēģu kulinārijas meistarklase un šogad to vadīja mūziķis un televīzijas raidījumu vadītājs Roberto Meloni un raidījumu “Īstās latvju saimnieces” un “Kūku kari” dalībniece Ilze Briede, kas kopā gatavoja nēģu kūku, ar kuru cienāja klātesošos svētku viesus.

Dienas laikā ar vikingu un zvejnieku laivām varēja doties uz Gaujas ieteku jūrā, un pēc tradicionālās laivu parādes svētku gājienā devās pats Nēģu karalis, kas ievadīja svētku gājienu. Šogad svētku gājiens sākās pie Carnikavas Novadpētniecības centra un tālāk devās pāri jaunajam tiltiņam pār Vecgauju, tieši Nēģu svētkos pirmo reizi oficiāli atklājot jauno tiltiņu iedzīvotāju un viesu lietošanai.

Gardēži Carnikavas delikatesi – nēģi – varēja baudīt gan karstu tikko no krāsns, gan želejā un dažādās uzkodās, kā arī daudzi dabūja nogaršot gardo nēģu zupu. Lai baudītu virumu, kas 400 litru katlā vārījās kopš agra rīta, vajadzēja pacietīgi gaidīt rindā, jo gribētāju neesot trūcis.

Svētku muzikālo programmu veidoja leģendārā grupa “Līvi”, “Apvedceļš”, “Latvian Blues Band”, Ufo un estrādes apvienība “Kaija”, “Carnival Youth”, Nauris Puntulis, Marika Šaripo un Raimonds Macats un citi pazīstami mūziķi. Savukārt Carnikavas promenādes galā, saulrietu gaidot, notika Zanes Sniķeres un Daces Straumes gongu koncerts, pulcējot vairākus simtus klausītāju. Gaujmalā folkloras kopa “Ābols” veica pateicības rituālu Gaujai par tās labvēlību un bagāto nēģu lomu zvejniekiem.

Nēģu svētku sporta programmā šogad bija iekļauti: pludmales volejbols, strītbols, florbols, zolītes turnīrs, stieņa spiešana guļus, kā arī vairāki sportiski izaicinājumi no populāriem latviešu un ārzemju sportistiem – hokejista Kaspara Daugaviņa, vieglatlēta Māra Urtāna, norvēģu vieglatlēta Džaisuma Saide Ndure.

Gaujmalas “Iedvesmas piestātnē” svētku viesiem bija iespēja piedalīties dažādās radošajās darbnīcās un meistarklasēs un atpūsties skaistā vietā pie Gaujas. Savukārt “Nēģu lustēs” Carnikavas centrā jau kopš paša rīta valdīja rosība gan amatnieku tirdziņā, gan parkā, kur bija iekārtota plaša ēdināšanas zona, atrakcijas un dažādas izklaides, kurām, sākot no plkst. 10.00 pievienojās koncerti un notikumi uz parka estrādes skatuves.

KONTEKSTS:

Nēģu svētki Carnikavas novadā ik gadu tiek svinēti augustā, atzīmējot nēģu zvejas sezonas atklāšanu.

Kopš 2015. gada februāra Carnikavas nēģi ir iekļauti Eiropas Savienības Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Ar norādi “Carnikavas nēģi” marķē tikai Carnikavas novadā no 1. augusta līdz 1. februārim ar murdiem Gaujas lejtecē pie ietekas jūrā zvejotos svaigos un pārstrādātos nēģus, ja tie ražoti Carnikavas novadā atbilstoši specifikācijai. Carnikavas nēģu specifika un garšas īpašības saistītas ar Carnikavas iedzīvotāju prasmēm nēģu ieguvē un pagatavošanā, kas mantotas no paaudzes paaudzē jau kopš XVII. gs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti