Brīvdabas muzejā notiks Rudens ražas svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ielūdz uz Rudens ražas svētkiem svētdien, 27. septembrī, no pulksten 10.00 līdz 16.00. Svētku viesiem būs iespēja iegādāties lauku labumus un amatnieku darinājumus Miķeļa dienas tirgū, doties rotaļās ar folkloras kopām, izmēģināt veiklību senajās spēlēs un nogaršot rudens zupu, informēja muzeja pārstāvji.

Miķeļdiena jeb rudens saulgrieži jau izsenis iezīmē lauku darbu pabeigšanu un svinības ar bagātīgu mielastu, skaļu līksmību un tradicionālo Miķeļdienas tirgu. Miķeļdiena ir laiks, kad apcirkņi pilni un laiks celt galdā visus vasarā sarūpētos labumus.

Arī Brīvdabas muzejs svētkos piedāvās iegādāties rudenīgus dzērienus un sīrupus, vietējo vīnu un alu, sezonālas ogas un augļus, Latvijā ievāktu medu un dažādus našķus, kā arī zemnieku saimniecībās sarūpētus piena un gaļas produktus. Miķeļdienas tirgū varēs sastapt arī amatniekus – pasākumā būs iespējams apskatīt un iegādāties keramikas un koka darinājumus, rotas, kā arī ziemai noderīgos adījumus.

Rudens ražas svētkos ieskanēsies arī kāzu dziesmas, talku balsi un lustīga tirgus mūzika. No pulksten 12.00 līdz 13.30 visi būs aicināti sadziedāties ar Lēdurgas kultūras nama folkloras kopu "Putni", savukārt no pulksten 14.00 līdz 15.30 muzeju pieskandinās Mālpils kultūras nama folkloras kopa "Mālis".

Svētku laikā būs padomāts arī par mazajiem viesiem, kuriem būs iespēja piedalīties zīļu darbnīcā, izmēģināt spēkus un veiklību dažādās senajās spēlēs un vizināties zirdziņa mugurā.

Dienu bagātinās arī Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI), kas piedāvās iegādāties kartupeļus, pelēkos zirņus 'Bruno', kailgraudu miežus 'Kornēlija' un 'Irbe' un miežu plāceņus, gatavotus pēc seno laiku receptes. Ēdienkarti varēs papildināt arī ar veselīgajiem diedzējamiem kviešu graudiem un auzu graudiem tējas pagatavošanai.

Visiem būs iespēja apciemot arī augu veselības telti, kurā Valsts augu aizsardzības dienesta eksperti apmeklētājiem sniegs konsultācijas, kā atpazīt un visefektīvāk, dabai draudzīgāk ierobežot dažādus dārza kaitēkļus un slimības, savukārt jaunākajiem apmeklētajiem būs pieejamas izglītojošas spēles un uzdevumi par augu veselību. Čaklākie uzdevumu pildītāji saņems īpašas balvas ar Starptautiskā augu veselības gada simboliku.  

Atzīmējot gada ražīgāko laiku, Brīvdabas muzeja Izstāžu zālē pulksten 13.00 notiks arī Austras Ziļickas grāmatas “Senie labības mēri” atvēršanas svētki. Izdevums “Senie labības mēri” sniedz ziņas par labības mēru lomu tradicionālajā dzīvesveidā un padziļināti analizē Latvijas teritorijā 18.–20. gadsimtā lietotos labības mērus. Situāciju ilustrē arī pilns Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja labības mēru kolekcijas katalogs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti