Brīvdabas muzejā notiks Mūsdienu amatniecības festivāls un amatierteātru svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 5. un 6. septembrī no pulksten 10.00 līdz 17.00 norisināsies Mūsdienu amatniecības festivāls, informēja muzeja pārstāvji. Arī šogad festivāls piedāvās apmeklētājiem iepazīt jaunākās tendences Latvijas amatniecībā un iegādāties dažādus skaistus, noderīgus un no dabīgiem materiāliem veidotus darinājumus. Gardēži festivāla laikā varēs nogaršot mūsdienīgus un radošus labumus no latviešu un citu Latvijā dzīvojošo tautu tradicionālās virtuves.

Festivāls jau 10. reizi pulcēs amatniekus no visas Latvijas, kas strādā ar visdažādākajām metodēm un materiāliem, savos darinājumos apvienojot amata prasmes, tehnoloģiju attīstības un mūsdienu dizaina elementus. Amatniecības izstrādājumiem jābūt kvalitatīviem un amatnieku pašu rokām darinātiem, tiem jāapvieno skaistais ar derīgo: mākslinieciska patstāvība un amatnieciska varēšana. Festivālā pārstāvētajiem izstrādājumiem jābūt augstvērtīgiem, unikāliem un alternatīvai vienveidīgām masveida ražošanas izpausmēm.

Festivāls piedāvās arī ēdienus un pārtikas produktus, kas tapuši mūsdienīgas un uz nākotni vērstas – dabai un cilvēkam draudzīgas – saimniekošanas rezultātā Latvijas laukos.

Festivāls šogad pulcinās vienviet vairāk nekā 140 dažādu amatu meistarus un teju 40 pārtikas mājražotājus.

Pasākumu bagātinās ne tikai amatu meistari un vietējie pārtikas ražotāji, bet arī jau sestie Latvijas novadu amatierteātru svētki, piedāvājot apmeklētājiem noskatīties 22 amatierteātru izrādes.

Iepriekšējās reizēs svētki pulcināja mazpilsētu un pagastu amatierteātru kolektīvus, taču no šī gada dalībnieku loks ir paplašinājies. Nemainīga palikusi svētku sūtība – popularizēt amatierteātru tradīciju un latviešu dramaturģiju. Teātri spēlēs gan etnogrāfiskajās sētās, gan citviet muzejā, pietuvinot darbības vidi dokumentālai ticamības izjūtai. Svētkos piedalīsies amatierteātri no Aizkraukles, Auces novada, Bauskas novada, Durbes, Jaunpils novada, Kandavas novada, Kokneses novada, Liepājas, Lielvārdes pilsētas un novada, Limbažu novada, Ozolnieku novada, Pāvilostas, Sabiles, Saldus novada, Skrundas novada, Tukuma novada, Vecpiebalgas novada un Ventspils novada.

Šogad svētkus kuplinās arī biedrība “Dramaturgu asociācija” – latviešu lugu autori interesentus iepazīstinās ar savu daiļradi, kā arī lasīs savu darbu fragmentus. 5. septembrī pulksten 15.00 Hernhūtiešu saiešanas namā būs iespēja tikties ar latviešu dramaturgiem: Brindu Ceriņu, Aldi Pommeru, Ivetu Salgrāvi, Egīlu Šņori, Kristiānu Štrāli Dreiku un Inesi Tālmani. Teātra svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju.

Festivāla pirmajā dienā, sestdien, 5. septembrī, pulksten 12.00 Brīvdabas muzeja Izstāžu zālē notiks arī mākslas vēsturnieces un muzeja Krājuma nodaļas vadītājas Dainas Kraukles grāmatas “Dienvidlatgalē austās segas” atvēršanas svētki. Pētījuma pamatā ir 204 segu kolekcija, kas 2003. gadā bija eksponēta Krāslavā, un 2015. gadā Brīvdabas muzeja rīkotā ekspedīcija, kuras laikā grāmatas autore tikās ar audējām, izvaicājot par izmantotajiem darbarīkiem, materiāliem un audumu tehnikām. Grāmata tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti