Panorāma

Nesadzirdētie – kampaņa par jauniešu problēmām

Panorāma

Ukraiņu pilsētnieki pierod pie dzīves laukos

Festivāls turpinās Vecrīgā

Atskats uz «Positivus»: Superzvaigznes, pūlis un nerakstītie likumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Positivus" festivāla otrā diena Lucavsalā pulcēja lielu skaitu apmeklētāju, kā galvenos viesus piedāvājot šobrīd pasaulslavenus māksliniekus – reperus Megan Thee Stallion un A$AP Rocky. Latvijas mūzikas kontekstā svarīgi pieminēt, ka uz festivāla lielās skatuves šajā dienā kāpa arī latviešu reperis ansis.

Reps šobrīd piedzīvo milzīgu popularitāti, kurā muzikālais ir viena no komponentēm. Hiphopa kultūra piedāvā dzīvesstilu, iekļaujošu kopienu un pauž domu, ka ikkatram ir pa spēkam sasniegt virsotnes, un piedāvā sportisku sāncensību.

Hiphopa kustībā ir jāņem vērā katras valsts lokālās īpatnības un kulturālās atšķirības, kas savukārt ASV hiphopā labāk atklātos hiphopa apvienību, producentu, konkrētu pilsētu kontekstā. Tā vienkārši garāmejot runāt par hiphopu visbiežāk nozīmē to stereotipizēt, un arī šos stereotipus mākslinieki veikli izmanto savā labā. 

Protams, ņemot vērā interneta mārketinga lielo spēku, hiphopa tendences nosaka ASV repa mākslinieki. Megan Thee Stallion, kuras kompozīciju tēmas tiek plaši izmantotas vietnē “TikTok”. Un A$AP Rocky, kas izsenis ir pārsteidzis ar daudzveidīgajām talanta izpausmēm, un zināms kā pirmā līmeņa slavenība, kas plašai publikai ir visnotaļ pievilcīgi.

A klases slavenības Lucavsalā – tas tik daudziem šķita neticami, bet tas notika.

Sāksim visu pēc kārtas. Otro festivāla dienu es arī pavadīju pie lielās skatuves.

Pievakarē uz "Positivus" lielās skatuves kāpa reperis ansis, uzstājoties vairāku tūkstošu publikai. Savus albumus ansis, kas būtībā elpo hiphopu, veido radoši un skrupulozi. Viņa darbs tiek novērtēts gan hiphopa sabiedrībā, gan starp klausītājiem un kritiķiem. Tā, piemēram, albums “Liela Māksla” 2020. gadā saņēma titulu ''Gada albums", un šīs kompozīcijas bija dzirdamas arī Lucavsalā.

Tas, ka pašmāju mākslinieks spēj valdīt pār lielo skatuvi, ir svarīgi Latvijas mūzikas kontekstā – tiek pacelta latiņa citiem kolēģiem.

Apmeklētāji, kas ikdienā klausās tikai ārzemju mūziku, pateicoties ansim, varēja iepazīties ar aktuālu Latvijā radītu mūziku. Iegūstot apmeklētāju vidū lielāku uzticēšanos vietējai mūzikai, iegūstam ilglaicīgumu arī festivālu industrijā.

Seksīgā Megan Thee Stallion publiku iekustināja ar savu dominējošo, rūpīgo un draudzīgo enerģiju. Māksliniece nepārprotami spēlē uz cilvēciskajiem instinktiem, jo īpaši, uzstājoties ar dejotājiem.

Viņas kompozīcijas var dēvēt par pornogrāfiskām, bet, no otras puses, tam pieejot ar humora izjūtu, viņas šovs bija izklaidējošs.

Megana aktīvi komunicēja ar publiku, taisot selfijus fanu telefonos, un regulāri uzmanīja, lai cilvēku pūlī neviens netiktu apdraudēts. Koncerta programmā izskanēja lielākie hiti, kurus šobrīd zina ikviens, kas lieto platformu “TikTok”, un Lucavsalas publika  Meganai aizrautīgi repoja līdzi.

Lucavsalā uzstājās arī basģitārists Thundercat, kura trio skanēja kā virtuozs orķestris – sarežģītiem ritma zīmējumiem, džeza harmonijām mijoties ar dvēseliskām melodijām. Koncertā vairākas kompozīcijas “Pērkonkaķis” veltīja Meganai, publiski paužot savu apbrīnu, šādi radot sirsnīgu atmosfēru.

''Thundercat'' mūzika ir vēl viens veids, kā uzsākt savu ceļojumu hiphopa pasaulē. Kad Thundercat ir dzirdēts, atliek cerēt, ka nākamajā vasarā Positivus spēlēs Flying Lotus, kurš ir nozīmīgs kā džeza, tā hiphopa mūzikai.

Tā arī pienāca laiks cilvēkiem pulcēties uz A$AP Rocky koncertu. Ievadā bija dzirdami būvlaukuma trokšņi un skatuves vidū pakāpeniski tika piepūsts cilvēka tēls – oranžs, ar brīdinājumu par radiāciju. Balss ierakstā aicināja klausītājus ļauties emocijām, bet darīt to uzmanīgi, pieskatot blakusesošos.

A$AP Rocky kāpj skatuves, saņemot pūļa ovācijas. Šķiet, pirmā kompozīcija bija “A$AP Forever”. Koncerts tik tikko bija iesilis, kad reperis to apturēja. Publikai tika padotas ūdens pudeles un vēlreiz atgādināts par drošību. Kad tas atkārtojās vairākas reizes,  A$AP Rocky koncerta ritmu padarīja mierīgāku, izpildot “LSD” un “Sundress”. Kāds laimīgais fans pat tika uz skatuves apskaut reperi, tomēr problēmas pūlī koncerta ritmu bija sabojājušas. 

Daļa no koncerta prieka ir mošpits jeb laukums skatuves priekšā, kurā notiek enerģiska, nekontrolēta dejošana, cilvēkiem fiziski saskaroties.

Tā ir jautra enerģijas izlāde, kura dalībniekiem tomēr jābūt vērīgiem, ja kāds pūlī ir pakritis, tas uzreiz ir jāceļ augšā un jāpalīdz. Mošpitu izcelsme meklējama andergrounda subkultūrās un tagad ir kļuvusi aktuāla arī popkultūrā. Tāpat jaunajiem festivālu apmeklētājiem ir jāatceras par ūdens lietošanu un maltītes ieturēšanu, savādāk piedzīvojums pūlī var beigties ar paģībšanu. Festivāls bija nodrošinājis bezmaksas ūdens cisternu.

Vasaras festivāliem ir savi nerakstītie likumi, par kuriem, iespējams, pārāk maz runājam ar gados jaunākajiem koncertu apmeklētājiem. Vakar A$AP Rocky koncertā mošpits būtu bijis bīstams, tāpēc prieks par repera vērīgumu un zināšanām, kā nomierināt milzīgo pūli. Iespējams, teritoriju pie lielās skatuves būtu vajadzējis sadalīt vairākos sektoros, šādi labāk organizējot cilvēkus.

Festivāls Lucavsalā piedzīvoja tehniskas problēmas, ik pa laikam pārklājās skatuvju skaņa. Tualetes bija izvietotas tikai vienā sānā, un sestdienā, lai uz tām tiktu, nācās lauzties caur cilvēku pūlim, un citas nianses, kuras būtu jāņem vērā un jāatrisina.

Katrā ziņā "Positivus" Lucavsalā ir ieguvis jaunu māksliniecisko pagriezienu, pieteicis jaunu koncertu apmeklētāju paaudzi.

Pēc divu gadu mājsēdes ir tik labi būt atpakaļ pirmajās koncerta rindās! Ceru, ka festivāls arī nākamajā gadā notiks Rīgā, pavisam pragmatisku iemeslu dēļ – tomēr ir tik labi pēc tik spraigas dienas nakšņot mājās.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti