Ar Pēterdienas svinībām atzīmēs Kurmenes katoļu baznīcas 150. gadskārtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

25. jūnijā Mēmeles krastos Vecumnieku novada Kurmenē ar Svēto misi Kurmenes baznīcā aizsāksies Pēterdienas svinības, veltītas ievērojamam notikumam – Kurmenes katoļu baznīcas 150 gadu jubilejai.

Pēterdienas svinībās, kas ilgs no 25. jūnija līdz 5. jūlijam, būs plaša kultūras pasākumu programma, kurā katrai dienai būs sava tematika, lai ikviens Kurmenes iedzīvotājs un viesis atrastu sev tīkamo, medijus informē organizatori.

Apmeklētājus sagaida koncerti, torņu mūzika, cepļa atvēršana, izstādes, melnbaltais kino, pašmāju, kā arī poļu folkloras grupu uzstāšanās, Arņa Medņa rokmesas pirmatskaņojums, dzejas vakars, iemīļotu aktieru uzstāšanās, tirgus ar umurkumuru, Vislatvijas Pēteru saiets un vēl daudz kas cits.

Īpaši gaidīti būs koncerti, kuros uzstāsies pazīstami mākslinieki:

27. jūnijā grupa “Dagamba”, 28. jūnijā – Renārs Kaupers un draugi, bet 4. jūlijā – DJ Toms Grēviņš.

“Kad Jāņi būs nosvinēti, ugunskuri izdzisuši, pa īstam aizdegsimies Pēteros, ļaujot šim laikam mūs piepildīt, iedvesmot un nostiprināt mūsos ilgas būt dzīviem. Degt un dzīvot šai mīlestībā, būt par gaismu, par spēku un svētību visiem, kas mums ir līdzās”, atzīmē Kurmenes katoļu baznīcas prāvests Andrejs Mediņš par Pēterdienu.

Svētā Pētera Romas katoļu baznīcas pirmsākumi  Kurmenē ir cieši saistīti ar grāfu Pēteri Komorovski, kad jau tolaik plaši tika atzīmēta Pēterdiena, norāda svinību organizatori, skaidrojot: “Šaipusē kopš seniem laikiem Pēterdiena ir bijuši gada lielākie svētki, daudz iecienītāki nekā Jāņi.”

Mūsdienās svinības ir kļuvušas par neoficiālu pagasta salidojumu, kad arī bijušie kurmenieši sabrauc no visas Latvijas.

Sākotnēji Kurmenē bijusi 1774. gadā barona Volfa celta koka kapliča, kuras vietā jaunais īpašnieks Pēteris Komorovskis 19. gadsimta sākumā uzbūvēja koka baznīcu. 1870. gadā uzcelta Svētā Pētera un Pāvila katoļu baznīca, kas joprojām ir saglabājusies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti