Kultūras ziņas

Koncertu "Dzimuši Latvijā" gaidot

Kultūras ziņas

Sācies grafikas festivāls "Printmaking In"

Ar krāšņu uzvedumu atklātas "Dzīres Kuldīgā"

Ar krāšņu uzvedumu taureņa vieglumā atklātas «Dzīres Kuldīgā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kurzemē, Ventas krastos, skaistajā Kuldīgā atklāts festivāls “Dzīres Kuldīgā”. Tas kļuvis par lielāko novada pasākumu, pulcējot cilvēkus no visas Latvijas un arī ārvalstīm.

Kurzemē, Ventas krastos, skaistajā Kuldīgā atklāts festivāls “Dzīres Kuldīgā”. Tas kļuvis par lielāko novada pasākumu, pulcējot cilvēkus no visas Latvijas un arī ārvalstīm.

23 gadu laikā “Dzīres Kuldīgā” pārvērtušās par svinībām četru dienu garumā, kur var atrast ko piemērotu katrai gaumei. Viena no festivāla tradīcijām ir atklāšana, kas allaž pārsteidz ar vērienu. Šis gads nav bijis izņēmums. Dzīres atklāja “Zīda taureņi” no Itālijas.

Lai pārtaptu par krāšņiem un gracioziem taureņiem, vispirms jāizdara pavisam praktiskas lietas, kas skatītāju acīm paliek apslēptas – jāpārbauda, vai spārni darbojas, atkal un atkal jāpārliecinās, vai garās kājas ir kārtīgi piestiprinātas, vēl jāatkārto iznācienu kārtība un horeogrāfija. Starptautisko mākslinieku grupu no Itālijas “Corona” 2006. gadā dibinājis Roberto Korona.

Tajā darbojas dejotāji, garkāji, aktieri, akrobāti, mūziķi un dziedātāji. Viņi ceļo pa visu pasauli, bet Kuldīgā bija pirmo reizi, lai festivāla “Dzīres Kuldīgā” atklāšanu padarītu krāšņu un neaizmirstamu.

Taureņu vairākus metrus garie spārni izgaismojās dažādos toņos, attēlus uz tiem veidoja arī projekcijas un īpaši gaismas efekti.

“Katrs šovs ir citādāks. Mēs cenšamies tos veidot, ieguldot visas spējas un radošumu katru reizi, kad uzstājamies. Mēs iepriekš fotogrāfijās aplūkojām šo vietu, un tad veidojām horeogrāfiju,” stāsta “Corona” projektu menedžeris Alberto Toma.

To, ka atklāšana vienmēr ir pārsteigumiem bagāta, patikusi un katru gadu ir spējusi pārsteigt, atzīst arī kuldīdzniece Inga Perluhina.  

Festivāls “Dzīres Kuldīgā” ir lielākais gada notikums novadā, tas notiek jau 23. reizi. Par šā gada svētku simbolu ir izvēlēti taureņi.

Kuldīgas kultūras centra izpilddirektors Andris Grīnvalds skaidro: "Vēlamies, lai taureņa vieglumā būtu, ka ar spārnu vēzienu lai katrs var iztaisnot muguru un justies kā putns gaisā."

Svētkos iekļauto pasākumu skaits ir ap pusotru simtu, un tajos uzstājas ne tikai pašmāju mākslinieki, bet arī ārzemju viesi, tādēļ te ikviens ko atradīs savai gaumei. Kā allaž, neiztikt bez tradīcijām, kas notiek tikai Kuldīgas festivālā.

Tas ir koncertuzvedums “Liksim grīdai putēt”. Ar aktīvu iedzīvotāju iesaistīšanos notiek Alekšupītes pasākumi. Svētku kulminācija ir lielais dzīru gājiens sestdienas vakarā, kad kuldīdznieki īpaši apliecina savu piederību šai pilsētai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti