Ar amuleta spēku: Kristians Brekte rada Rīgas maratona medaļu un kreklu dizainu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atgriežoties tradicionālajos norises datumos, "Rimi" Rīgas maratons dalībniekiem piedāvās Kristiana Brektes radītā dizaina medaļas un oficiālos kreklus. Pie medaļām tiks pilnīgi visi teju 15 000 dalībnieki, kas 14. vai 15. maijā veiks jebkuru distanci, bet oficiālie krekli ir iegādājami maratona veikalā, otrdien pavēstīja rīkotāji.

Brektes dizaina medaļas un krekli ir daļa no "Rimi" Rīgas maratona oficiālo dizainu kolekcijas, kuru kopš 2008. gada ik gadu papildina starptautiski atzīti Latvijas mākslinieki. Brekte ir viens no redzamākajiem un apspriestākajiem jaunās paaudzes māksliniekiem, Latvijā prestižākās atzinības vizuālajā mākslā – Purvīša balvas – nominants, sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras 2021” ieguvējs kategorijā “Pārsteigums”, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs. 

Kristians Brekte
Kristians Brekte

Rīgas maratona oficiālajā dizainā Brekte iekļāvis savas skriešanas asociācijas, apspēlējot atmiņas par bēgšanu no klaiņojoša četrkājainā drauga, savukārt skrējiena medaļu mākslinieks iecerējis kā amuletu, kas pasargā no ļaunā un tumsas, dod spēku jaunai dienai un radošam spēkam. Medaļas-amuleti tiks visiem maratona dalībniekiem – pēc izmēra lielākās pasniegs maratona distances pieveicējiem, bet mazākās un mīlīgākās – Bērnu dienas dalībniekiem.

“Vienmēr ir licies, ka skrējējiem ir kas slēpjams, jo viņi skrienot arī bēg. Veidojot kreklus, domāju, kā būtu, ja es skrietu. No kā es bēgtu, kurp es dotos? Pirmās atmiņas saistībā ar šo aktivitāti man ir saistībā ar klaiņojošajiem suņiem, kuri man dzenas pakaļ. Domājot šodienas kontekstā, uzreiz rodas asociācijas ar mūsu sērgu, vēlētos aizmukt no tās un visa no tā izrietošā," paskaidroja Brekte. 

Kristiana Brektes vīzija par skriešanu
Kristiana Brektes vīzija par skriešanu

"Laiks, kurā es skrietu, viennozīmīgi būtu nakts, jo esmu Tumsas princis. Soļiem atbalsojoties, skrietu pa tumšām un tukšām ielām, kuras, mijoties ar vārgi izgaismotām šķērsieliņām, pamestām mājām, mazdārziņiem un tiltiem, vestu gar sieviešu klosteri. Izvairoties no klaiņojošajiem zombijiem, pārvarot šķēršļu joslu, kas būtu žogi, bedres un dažādu izmēru peļķes, kuras es pārvarētu kā izveicīgs ūdenszirneklis, tālumā atbalsojoties pekles skaņām, ņaudieniem un spārnu švīkstoņai, tumsa attālinās, es satiktu kādu mistisku būtni, kura sniegtu man amuletu. Tumsai aizejot, gaismai austot, dziedātu pirmie gaiļi. Paceļot gaisā zīmi, es justu, kā šis amulets – visuma radošā spēka iemiesojums, kosmosa centrs, gaismas visaptverošā acs – dotu spēku jaunai dienai un pārbaudījumiem, ko tā nesīs," savu redzējumu atklāja Brekte.

Rīgas maratona oficiālo dizainu kolekcijas pirmsākumi meklējami 2008. gadā,

kad mākslinieka Ginta Apsīša reklāmas kampaņas vizuālais risinājums turpināja savu stāstu arī uz oficiālā skriešanas krekla. Kopš tā laika katru gadu maratona oficiālā skriešanas krekla dizaina radīšana tiek uzticēta kādam no Latvijā atpazīstamiem māksliniekiem. Viņu vidū ir Andris Vītoliņš, Ieva Iltnere, Ritums Ivanovs, Elita Patmalniece, Ella Krugļanska, Krišs Salmanis, Ilmārs Blumbergs, Raimonds Staprāns, Anna Heinrihsone, Maija Kurševa, Gustavs Klucis, MARE&ROLS un Jānis Šneiders.

Visi "Rimi" Rīgas maratona "Nike" oficiālā dizaina krekli ir pārstrādājami un līdz ar to videi draudzīgi – tas ir aspekts, kas pasākuma organizētājiem ir īpaši svarīgs, uzsākot un maratona organizēšanas procesos iedzīvinot apjomīgu ilgtspējas programmu. "Nike" kreklu ražošanā izmanto poliesteru no pārstrādātām plastmasas pudelēm, kuras tiek iztīrītas, sasmalcinātas pārslās un pārvērstas granulās. Pēc tam granulas tiek savērptas jaunā, augstas kvalitātes dzijā, tādējādi samazinot kopējos atkritumus un atstājot mazāku ietekmi uz vidi. Bez tam pārstrādātais poliesters samazina oglekļa emisijas līdz pat 30%, salīdzinot ar neapstrādātu poliesteru.

"Rimi" Rīgas maratona distancēm var reģistrēties oficiālajā maratona mājaslapā. Reģistrācija līdz 30. aprīlim ir par izdevīgāku dalības maksu, turklāt līdz pat 30. aprīlim dalību ir iespējams pārcelt uz 2023. gadu vai nodot citam dalībniekam. Reģistrācija Bērnu dienas mazajām distancēm bērniem līdz 12 gadu vecumam turpinās līdz pasākumam vai dalībnieku limita sasniegšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti