Aklais randiņš, izlaušanās un viktorīna podkāstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Reizē ar pavasara atnākšanu mēdz uzplaukt arī mīlas ziedi, un, lai cik neticami tas būtu, viens no veidiem, kā iepazīt savu nākamo dzīvesbiedru, ir dalība podkāstā. Spēļu formāta raidieraksti ir mazāk zināmi, taču ļoti aizraujoši ne tikai to dalībniekiem, bet arī klausītājiem.

Pērnā gada septembrī "Spotify" iegādātais podkāstu satura veidotājs "Parcast Network" publicēja pirmo epizodi jaunam iepazīšanās šovam "Blind Dating". Katrā epizodē piedalās trīs cilvēki, un tā notiek kādā no videokonferenču lietotnēm pie izslēgtām kamerām. Podkāstu vada slavenā "YouTube" vlogere Teira Mišela. Viens no trim varoņiem ir galvenais – tas, par kura simpātijām cīnās pārējie divi.

Viena lieta, kas tev visvairāk kaitina citos? Lieta, kas tev sniedz lielu prieku? No kura dzīvnieka tev ir visvairāk bail? Situācijas, kas tev liek justies superīpašam? Tieši uz tik triviāliem jautājumiem jāatbild katram no epizodes dalībniekiem iepazīšanās kārtā. Tad seko viens pret vienu randiņi – viens no tiem, kas cīnās par galvenā varoņa sirdi, pamet videokonferenci un dodas uz virtuālo uzgaidāmo telpu, kamēr otrs atbild uz galvenā varoņa jautājumiem.

Kāds būtu galvenais vēstījums vēstulē tev pašam 18 gados? Kas ir tavs lielākais sasniegums līdz šim? Pēc tam pie teikšanas tiek arī otrs dalībnieks, bet pēc otrās kārtas abi pamet "studiju", un šova vadītāja izjautā galvenā varoņa vai varones iespaidus par īsajiem randiņiem. Tad notiek izvēle, kam seko pati kulminācija - kameras ieslēdz abi laimīgie un, ieraugot viens otru, apmainās īsām pieklājības frāzēm. Beigu beigās tas, kurš tika izvēlēts, pieņem izšķirošo lēmumu – ir vai nav radusies interese turpināt iepazīšanos jau tuvāk. Iespēja pieteikties "aklajam randiņam" dota katram tīkotājam podkāsta mājaslapā, un nesen šovā piedalījās arī kāds puisis no mūsu platuma grādiem - no Baltkrievijas.

Podkāsti kā audio spēles nav plaši izplatīts žanrs, jo prasa salīdzinoši lielākus resursus, taču ļoti aizraujošs gan. "Would You Rather…" ir podkāsts, kurā tiek risināts stāsts un katras epizodes beigās klausītājam ir jāizvēlas viens no trim scenārijiem stāsta turpinājumam. Ņemot vērā izvēli, tiek noskaidrota nākamā epizode, kas jāklausās – pēc pirmās jādodas uz otro, trešo vai ceturto. Šai podkāstā pārsvarā ir īsas, dažu minūšu epizodes, vien daži izņēmumi ar garākām. Raidieraksts publicēts jūnijā un jūlijā, pēc tam otrā stāsta pieteikums publicēts oktobrī, bet pagaidām turpinājuma nav bijis. Līdzīgs, jau senāk radīts podkāsts ir "Pick Your Path", bet joprojām aktīvs šāda žanra podkāsts ir "Civilized" – diezgan melna komēdija ar improvizācijas elementiem, kam šobrīd ir jau ceturtā sezona. Tas ir stāsts par kosmosa misiju, kas satiek citplanētiešus, un tieši klausītājs iejūtas citplanētieša lomā un ir tas, kurš izvēlas, kā stāsts turpinās.

Ir virkne podkāstu, kas piedāvā izlaušanās spēles, kas fiziskā veidā pirms pāris gadiem kļuva ārkārtīgi populāras Latvijā. Audio formātā izlauzties no "slēgtām" telpām podkāstu formātā šobrīd iespējams vien angliski. Trīs draugu, stiprāku dzērienu iedvesmotas, savstarpējās spēles ar komēdijas elementiem klausāmas podkāstā "The Infinite Escape Room". Līdzīgs ir austrāliešu veidots raidieraksts "Escape This Podcast".  2019. gada aprīlī tika publicēta nākamā līmeņa izlaušanās spēle "3D Escape Room: Frequency" – podkāsts ar 40 epizodēm, kurās bija jātiek pie koda, lai saprastu nākamo klausāmo epizodi. Desmit epizodes ved pa pareizo ceļu, pārējās 30 – apmāns. Tiesa, ja izlaušanās spēlēs ierasts piedalīties grupai cilvēku, tad podkāsta versiju loģiskāk šķiet patērēt vienatnē.

Latviešu valodā ik svētdienu iespējams klausīties un paralēli podkāsta dalībniekiem arī pašiem iespējams pārbaudīt zināšanas viktorīnas formāta spēlē "Lieliskais piecinieks". Tā ir pirmā izklaidējošā radiospēle Latvijā, kas izveidota jau 1992. gadā, bet nu pieejama arī podkāstos. Savukārt "Gudrības pilieni" ir pavisam jauna klausīšanās spēle ģimenēm. Tajā bērniem un pieaugušajiem jāpalīdz detektīvkundzītei Ausmai ar atbildēm uz izzinošiem un uz izpratni vērstiem jautājumiem par dažādām tēmām – aktualitātēm, kultūru, vēsturi, dabu, drošību, maņām un valodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti