Kultūras ziņas

Anitas Melderes abstraktās ekspresijas

Kultūras ziņas

Pārsteidzošais par Bēthovena saistību ar Latviju

Aizver acis un skaties!

Aizver acis un skaties – apmeklētājiem atvērts «Muzejs tumsā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izstāžu un muzeju ekspozīcijas tiek veidotas, lai pēc to apmeklējuma mēs kļūtu zinošāki, priecīgāki un garīgi bagātāki. Bet kādu dzīves pieredzi iegūst cilvēks, apmeklējot muzeju, kura eksponāti nav redzami, bet ir sataustāmi, saožami un sadzirdami? Tas uzzināms jaunatklātajā “Muzejā tumsā”.

Šajā muzejā ir izstādīti sadzīves un mākslas priekšmeti, augi un ēdieni, tikai apmeklētāji tos neredz. “Muzejā tumsā” pasaule atklājas caur četrām citām cilvēka maņām. Tieši tādu to uztver neredzīgi cilvēki, un tieši tā redzīgajiem liek daudz ko ikdienišķu uztvert citādāk un pat brīnīties.

“Muzeja tumsā” vadītājs Maksims Mihejevs skaidro, ka apmeklētāji muzejā piedzīvos vairākas istabas un katra no tām ir veltīta savai maņai – ožai, taustei, dzirdei un garšai.

Kā atzīmē “Muzeja tumsā” gids Andris Ošāns, vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem pārējās četras maņas mēdz būs tik saasinātas, ka kompensē redzi. Andris Ošāns ikdienā pasauli viņš redz tikai blāvos gaismas un krāsu laukumos. Kopā ar “Muzeja tumsā” apmeklētājiem nelielās grupās viņš dodas pusotru stundu garā ceļojumā nezināmajā, jo, kā uzsver “Muzeja tumsā” vadītājs Maksims Mihejevs, – bailes no tumsas patiesībā ir tikai bailes no nezināmā.

Šis ir pirmais šāda veida muzejs Baltijas valstīs. Ik dienas tas var uzņemt aptuveni 30 apmeklētāju un tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Bez ekskursijām drīzumā plānots rīkot arī randiņus tumsā, pilsētas izjūtu tūri un maņu pielietojuma meistarklases.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti