Dienas ziņas

Sākas Donalda Trampa impīčmenta prāva

Dienas ziņas

Kiberdrošības draudi ik uz soļa

Abgunstes muižas kaķi meklē savus māksliniekus

Abgunstes muižas kaķi meklē savus māksliniekus – top kaķu portretu galerija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pandēmijas laikā Jelgavas novada Abgunstes muižā sākts neparasts projekts – kaķu galerijas izveide. Līdz šim muižā daudzi projekti īstenoti, pateicoties tur mītošajiem desmit "veiksmes kaķiem". Tagad māksliniekiem ir iespēja piedalīties konkursā un veiksminiekus iemūžināt. Ja epidemioloģiskā situācija atļaus, Starptautiskajā kaķu dienā, 8. augustā, izveidotā izstāde būs apskatāma arī publiski.

Abgunstes muižas kaķu stāsts aizsākās pirms četriem gadiem, kad rīdzinieki Asnāte un Jānis iegādājās seno ēku. Tagad pūkainie sargi uzmanīgi vēro apkārtni un savu uzmanību velta ikvienam apmeklētājam, bet lielākie siltummīļi atraduši sev tīkamas vietas telpās. Pavisam muižā ir desmit kaķi, kuriem nav dizčiltīgu titulu, bet ir dizčiltīgi vārdi, turklāt viņi esot veiksmes nesēji.

Abgunstes muižas saimniece Asnāte Avotniece stāsta: “Viss sākās ar Grāfieni, Baronu, Princi un tā attīstījās visi pārējie tituli, līdz pēdējais mums ir Lordiņš. Un kā veiksmes simbols tas aizsākās ar trešo kaķi, kad mēs sapratām, ka kaķi vārda tiešā nozīmē mums nes naudu – čemodānā no Eiropas caur Lauku atbalsta dienestu. Kā mums piedzimst kaķis, tā mums apstiprina vienu projektu.”

Pandēmijas laikā, kad dzīve kļuvusi krietni rimtāka, saimniece uzsākusi tādu kā konkursu māksliniekiem, kura mērķis ir izveidot muižas kaķu portretu galeriju.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Asnāte Avotniece skaidro: “Gribas, lai viesiem ienākot ir tā sajūta – šī ir tā muiža, kur ir “ku-kū” ar kaķiem, kur 3–4 līmeņos ar zelta rāmjiem vai bez rāmjiem ir mūsu kaķu portreti. Gan, kā tagad mākslinieki ir pieteikušies, gleznoti ar eļļas krāsām, akrilu, sietspiedē, filcēti, gan porcelāna un arī fotogrāfijas. Ļoti dažādas ir šīs tehnikas.”

Atsaucība bijusi negaidīti liela. Pieteikušies jau ap astoņdesmit mākslinieku.

Pēterim Cīrulim, kurš ikdienā veido krāsu līniju kompozīcijas, šī ir pirmā iepazīšanās ar Abgunsti un tās kaķiem, un sirdī jau iekritis Hercogs.

“Viņš uzreiz atrada ar mani kontaktu. Tas ir svarīgi, kā viņš sēž. Ja ir interesanta forma, tad var interesanti uztaisīt,” atzīmē mākslinieks Pēteris Cīrulis.

Mākslinieki, kuri ar minčiem jau kādreiz tikušies, portretus rada neklātienē. Starp tiem arī Ingemāras Treijas gleznošanas studijas dalībnieces no Tukuma.

“Mēs esam septiņas, astoņas meitenes, kuras tagad kopīgi glezno kaķus. Tas priekš mums visām ir kas jauns, jo mēs kaķus neesam gleznojušas, un tas ir tāds mazliet izaicinājums,” stāsta Ilze Cērpiņa.

Pašreiz līdz Abgunstei atceļojušas tikai dažas gleznas, bet elektronisko pastu ik dienu papildinot daudzu mākslinieku darbi gan no Latvijas, gan citām valstīm, un vismaz pagaidām gan paši kaķi, gan saimniece ir apmierināti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti