Kultūras rondo

Kādeļ mūsdienās pievērst uzmanību 18. gadsimta personībai Jānim Šteinhaueram?

Kultūras rondo

Rīgas mākslas telpā būs skatāma Danielas Vētras izstāde "Neatkarības deklarācija"

Latvijas komiķi aicina uz akciju "Izsmej karakuģi Ukrainas brīvībai"

Ziedot ne pa jokam. Latvijas komiķi apvienojas labdarības akcijā Ukrainas atbalstam

1. aprīlī mūzikas namā "Daile" jau otro gadu pašmāju komēdijas žanra pārstāvji apvienosies, lai labdarības pasākumā "Izsmej karakuģi Ukrainas brīvībai" veltītu savus priekšnesumus Ukrainas atbalstam. "Humors ir vajadzīgs cilvēkiem, lai viņi izdzīvotu. Lai kādas dzīves situācijas tevi piemeklētu, tas ir ļoti klātesošs un vajadzīgs," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" saka viena no pasākuma dalībniecēm, improvizācijas teātra "Divas" pārstāve Anete Bendika.

"Izsmej karakuģi Ukrainas brīvībai", kā norāda viena no rīkotajam Daiga Eilande, ir kara labā blakne, jo līdz šim Latvijas komēdijas žanra pārstāvji netika pulcējušies šāda mēroga kopīgā pasākumā. Bet vai tad par karu drīkst jokot? Šādas bažas bijušas arī pasākuma rīkotājiem. Viņus iedrošināja Ukrainas žurnālista Volodimira Birjukova, kurš šobrīd dzīvo Latvijā, sūtītie video. "Karavīri ierakumos sēž, joko, dzied un tiešām viens otru parauj uz dažādām humora lietām, neskatoties uz to, ka pāri lido bumbas un cilvēki iet bojā. Mēs sapratām, ka mēs to varam darīt," stāsta Eilande.  Komiķis Rūdolfs Kugrēns piebilst, ka joko ne tikai karavīri ierakumos, kā redzams: "Bildēs no bumbu patvertnēm, kur stand-up komiķi uz trepēm, viens vecs prožektors atrasts, uzlaists uz viņiem, un viņi runā stand-up izrādi, esot bumbu patvertnē, arī metro."

"Humors ir vajadzīgs cilvēkiem, lai viņi izdzīvotu. Lai kādas dzīves situācijas tevi piemeklētu, tas ir ļoti klātesošs un vajadzīgs,"

pievienojas Bendika. Humors ir zāles arī pret nogurumu no dzīves grūtībām – tikko pārdzīvota kovida pandēmija un nu karš... Lai palīdzētu citiem, ir būtiski atpūsties, atslābināties, sakopot spēkus. "Šis ir viens no tiem veidiem, kā mēs paši līdz ar skatītājiem un pasākuma dalībniekiem radām mazliet sev tādu relaksu," skaidro Eilande. Bendika, atceroties pagājušā gada pasākumu, saka: "Bija terapeitisks efekts tām piecām stundām, likās, ka var just to spriedzi, kāda mums visiem ir pasākuma sākumā [..], bet mēs kopā atslābām, un tas bija ļoti vajadzīgs."

Rīkotāji cer, ka tradīcija tikties, bet jau ar citu mērķi, turpināsies arī nākotnē: "Mēs jau šogad cerējām, ka varbūt nebūs jātaisa, bet viss rāda uz to, ka tas diemžēl turpinās, un mēs palīdzam kā varam."

Pasākuma dalībnieki izvēlēti pēc viņu snieguma citos pasākumos. Dalībniekiem nav dots uzdevums noteikti jokot par karu, izskanēs joki arī par sadzīviskām tēmām, attiecībām un skatītāju ieteikumos balstītas etīdes. Vienīgais ierobežojums ir laikā, kas atvēlēts katram māksliniekam, citādi organizatori devuši brīvību izpausties. "Mēs pilnībā uzticamies dalībniekiem," teic Bendika. Šī ir komiķu iespēja ziedot savu darbu, saka Kugrēns, bilstot, ka galvenā motivācija dalībai šai pasākumā ir tieši vēlme palīdzēt. Gatavojot materiālu, komiķis mēģinājis radīt jokus par karu un sapratis, ka par to izrādās ļoti viegli jokot. Karš plaši atspoguļots sociālajos tīklos, un cilvēki ir zinoši par tā norisi. "Sāku vienu joku ar jautājumu: vai jums katram ir mīļākais moments no šī kara? Un uzreiz ir skatītāji: ā, nu man patika, kur tas traktors aizvilka tanku. Man patika, kur mazais sunītis kļuva par varoni.

Visi esam ukraiņu pusē, ir tik daudz tās pozitīvās lietas, kur okupanti paliek stulbeņu pozīcijā, un par tām epizodēm var diezgan labi pajokoties," stāsta komiķis.

Komēdijas žanrs Latvijā ir nosacīti jauns, pasākuma rīkotāji saka, ka interese par to pēdējos gados tikai augusi, cilvēkiem ir lielāka izpratne par to, kas tas ir, par atšķirībām paša žanra ietvaros. Arī mākslinieku kļūst vairāk, dodot iespēju rast katrai gaumei tuvākos jokus. Bendika smej, ka 1. aprīļa pasākumā būs "tāds asorti", tā ir lieliska izdevība vienuviet iepazīt teju visus Latvijas labākos jokotājus. Uzstāsies: Baiba Sipeniece-Gavare, Valters Krauze, "Mēs jūs mīlam", "Divas", "Comedy Latvia", Roberts Gobziņš, Ufo, "Dziļi violets", kā arī Valters Pūce un Dainis Tenis.

Pasākumā, sadarbojoties ar ziedot.lv un bezrindas.lv, tiks vākti ziedojumi strāvas ģeneratoru iegādei projektā "Gaisma Ukrainai". Cilvēki varēs izvēlēties biļetes cenu, "var izvēlēties nopirkt biļeti un nenākt nemaz", joko Kugrēns, tomēr aicina pasākumu apmeklēt, pasmieties ar citiem, par citiem un sevi pašu, lai kopīgos smieklos gūtu spēku un sniegtu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti