Izbaudi gaišās naktis! Festivālu ceļvedis maijam un jūnijam Baltijā

Par festivālu sezonas sākumu var dēvēt maiju – līdz ar pavasara iestāšanos sēdēt mājās vairs nav iespējams. Festivālu ceļvedī esam apkopojuši ierosmes līdz Jāņiem – gan festivālus Latvijā, gan iespējas paviesoties arī kaimiņos Lietuvā un Igaunijā.

Ieva Maslinskaite (Ieva Maslinskaitė, LT), no sērijas “Kūniņā: fotografēšanas pārmācība ārpus cilvēk...
Ieva Maslinskaite (Ieva Maslinskaitė, LT), no sērijas “Kūniņā: fotografēšanas pārmācība ārpus cilvēka perspektīvas”

"Riga Photography Biennial – NEXT 2023"

No 27. aprīļa līdz 23. jūlijam skatītājus gaida Rīgas Fotogrāfijas biennāles programma "NEXT", kuru veidos astoņas izstādes un arī izglītības pasākumi. 2023. gada programmas fokuss ir "neērtās" tēmas, par kurām bieži izvairās runāt vai izvēlas klusēt, jo tās varētu raisīt asas emocijas un domstarpības.

Darbs no izstādes "Mākslīgā intelekta Latvija"
Darbs no izstādes "Mākslīgā intelekta Latvija"

Rīgas Fotomēnesis

Laikā no 1. līdz 31. maijam notiks fotogrāfijas un mākslas festivāls "Rīgas Fotomēnesis". Tas šoreiz tiks atklāts ar projektu, kas veltīts mākslīgā intelekta radītam attēlam un tā redzējumam par Latviju. Festivāla galvenā norises vieta būs īpaši šim notikumam izveidotā galerija Ģertrūdes ielā 64. Izstādes varēs apskatīt katru dienu laikā no pulksten 14 līdz 20, ieeja bez maksas. Festivālā tiks arī izdota grāmata "Mākslīgā intelekta Latvija".

"Drūmo meiteņu tumšās mākslas"
"Drūmo meiteņu tumšās mākslas"

Drūmo meiteņu tumšās mākslas

Laikā no 2. līdz 13. maijam Tēlniecības kvadriennāles programmā Tallinas ielas kvartālā notiks pasākumu cikls "Drūmo meiteņu tumšās mākslas", piedāvājot vizuālās mākslas, mūzikas, dzejas un prozas programmu ar fokusu uz latviešu mākslinieču aktuālo praksi. Piedalās Laimdota Malle, Brenda Jansone, Elīna Semane, Simona Ķīvite, Kristiāna Kārkliņa, Sarma Gabrēna, Ieva Stalšene, Ieva Melgalve, Ilya, Santa Hirša.

Osokina Brīvības festivāls Ukrainai - Preses konference
Osokina Brīvības festivāls Ukrainai - Preses konference

Andreja Osokina Brīvības festivāls

No 7. maija līdz 11. jūnijam Rīgā norisināsies jau ceturtais pianista Andreja Osokina Brīvības festivāls, kas jau otro gadu būs veltīts Ukrainai un tās cilvēkiem. Festivāla ieskaņā plānotas lekcijas un meistarklases, savukārt festivāla koncertiem būs dažādas norises vietas visā Rīgā, tajā skaitā Melngalvju namā, Rīgas Vāgnera namā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, Anglikāņu baznīcā, kultūrtelpās "Ola Foundation" un "Amoralle Level Up". Festivāla programma apvienos ukraiņu klasiskās un populārās mūzikas mūziķus, grupas un aktierus, tajā skaitā Gundars Āboliņš, Dita Lūriņa, Larisa Semirozumenko, stīgu ansamblis "Kremerata Lettonica", pianists Georgijs Osokins, mūziķi Ralfs Eilands, Katrīna Gupalo, Žoržs Siksna, Roberto Meloni.

"Tallinn Music Week"
"Tallinn Music Week"

"Tallinn Music Week"

No 10. līdz 14. maijam Igaunijā, Tallinā, norisināsies gadskārtējais festivāls-mūzikas konference – Tallinas mūzikas nedēļa. Tā laikā iespējams atklāt jaunus mūzikas talantus (kopā 176 mūziķi no 41 valsts), kā arī pilsētas piedāvātos jaukumus – pilsētas galerijās un restorānos. Pārsvarā koncerti notiek Teleskivi kvartālā esošajā klubā, bet ne tikai tur vien.

"Žagarės Fringe festivalis 2023"

No 11. līdz 14. maijam Lietuvā, Žagarē, norisināsies alternatīvās mākslas festivāls "​Žagarės Fringe festivalis". Programmā mākslinieki veidos darbus un uzstāsies dažādās disciplīnās, tajā skaitā vizuālā māksla, deja, teātris un mūzika. No Latvijas festivālā piedalīsies Reinis Jaunais, grupa "Juuk".

Festivāls "Process" 

No 17. līdz 21. maijam Rīgā, Vagonu zālē, norisināsies eksperimentālā kino festivāls "Process", šogad pievēršoties "trokšņa spektra" tēmai, to uzlūkojot kā fizisku, mentālu un sociālu parādību, un ļaujoties kino formu un skatīšanās pieredžu daudzveidībai. Troksnis, kas spēj gan izjaukt, gan savienot. Līdzās fokusa programmām un pasākumiem festivālā gaidāmas trīs īsfilmu programmas ar dažādu pasaules autoru pēdējos gados veidotiem eksperimentālā kino darbiem.

"Under Festival"

19. un 20. maijā Rīgā, Tēraudlietuves ielā 9, notiks elektroniskās mūzikas festivāls "Under 2023". Šajās dienās festivālā uzstāsies 40 mākslinieki, tajā skaitā Tiga, Slam DJs, Alinka, Hard Ton, Holgers Zilske, "Radical Softness", "Voicedrone". Latviju pārstāvēs tādi mākslinieki kā duets "Taran & Lomov" no "Amber Muse", Lévi no "Klik Klak", "Crying Skies", "Waterflower", "mOZ & Herren Ivo", Veronika Keris & Grisha Nirgov, kā arī duets Laiva Maikule un citi.

Festivāls "foRest"

26. un 27. maijā Jaunsvirlaukas pagastā Jelgavas novadā notiks otrais Latvijas Kultūras koledžas jauniešu iedibinātais festivāls "foRest". Šogad festivāls koncentrējas uz nospiedumiem – gan tiem, kurus atstājam ar emocijām un darbiem, gan neapturamajiem, apkārtējās dabas procesiem, kas tiks apskatīti performancēs, meistarklasēs un jautrās sarunās. Festivāla muzikālo programmā uzstāsies grupas "Bēdu brāļi", "ŠŅK", "Kasetes", "DZ", "Aston Kais", "Polifauna", igauņi "Talbot", kā arī Helēna Kozlova un Keitija Bārbale un vēl daudzi citi.

Karostas festivāls
Karostas festivāls

Karostas festivāls

Laikā no 5. līdz 11. jūnijam jau piekto reizi Liepājā notiks Karostas festivāls, kura programmā – mākslinieku plenērs, seno spēkratu brauciens, dažādi koncerti. Pasākumi notiks Redana fortā, 3. pamatskolā, Karostas ūdenstornī, Atmodas dārzā, Karostas cietumā, Atmodas bulvārī 21. Festivālā taps sienu gleznojumi, dažādas instalācijas, performances, fotoizstāde.

Itāļu mūzikas festivāls Hāpsalā

2. jūnijā Igaunijā, Hāpsalu Bīskapa pils pagalmā, notiks itāļu mūzikas festivāls, kurā šogad uzstāsies dziedātājs Al Bano. Viņš atpazīstams pēc hitiem "Felicita", "Ci Sara" un "Tu Soltanto Tu", kas ir romantiskās itāliešu mūzikas sinonīmi. Uzstāsies arī itāļu popgrupa "Matia Bazar", kas ​​tika izveidota 1975. gadā un savas karjeras laikā pārstāvējusi Itāliju Eirovīzijā, divas reizes uzvarējusi Sanremo mūzikas festivālā. Grupas pazīstamākās dziesmas ir "Solo tu", "Suvenir" un "Ti Sento".

"R&B Blues Festival" Ropažos

10. jūnijā Ropažu kultūras centra pagalmā, Lielās Juglas krastā jau septīto gadu notiks "R&B Blues Festival", programmā piedāvājot gan pašmāju mūziķus kā "Latvian Blues Band" un "Rahu The Fool", gan viesus – uzstāsies Polijas un ASV kopprojekts "Wild Flame", Dānijas blūza, funk meistari "Chris Grey & BlueSpand".

"Džeztivāls"

Laikā no 13. līdz 15. jūnijam Rīgā, klubā "M/Darbnīca", jau otro gadu notiks "Džeztivāls", kurā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti uzstāsies ar savām gada garumā sagatavotajām programmām, reizē arī nokārtojot koncerteksāmenu. Šogad uz festivāla skatuves kāps vairāk nekā 40 studentu dažādos sastāvos. "Džezfestivāls" ir studentu rīkots pasākums, ar mērķi popularizēt pašu darbošanos, džezu vispār un, protams, arī akadēmiju. Jau tradicionāli festivāla pēdējā dienā tiek pasniegta arī Džeza katedras vadītāja specbalva labākajam katedras studentam – "Indriķa balva".

"Unreal Festival"

17. jūnijā Mežaparka Lielajā estrādē pirmo reizi notiks "Unreal" festivāls, kura galvenie mākslinieki būs "Dmitri Vegas & Like Mike", "Tungevaag", Maiks Viljams, "Plastik Funk", Semijs Porters. Uz skatuves kāps arī pašmāju izpildītāji DJ Makree, Magnuss Eriņš, "NF3", "Rexton", Levan, "24k" un Bruno Drake. Festivālu aizraujošāku padarīs paplašinātās realitātes risinājumi.

"Flex Fest"

16. un 17. jūnijā Tallinā, Krulli kvartālā, jau otro gadu notiks "Flex Fest", kurā uzstāsies dažādi ar hiphopu un urbāno mūzikas kultūru saistīti mākslinieki. Starp festivāla galvenajiem māksliniekiem jāmin "Central Cee", "Mura Masa", "Bladee".

"8 Festival 2023 #mybloodyfestival"

No 16. līdz 18. jūnijam Lietuvā, bijušā Lukišķu cietuma teritorijā, kas tagad ir mākslas centrs, notiks "8 Festival 2023". Tā programmu veido aktuāli indie, alternatīvās mūzikas mākslinieki un grupas. Starp lielākajiem vārdiem dziesminiece Anna Kalvi, "Young Fathers", "shame", reperis slowthai.

Klaipēdas džeza festivāls

Norises datumu 22. līdz 24. jūnijs ir izziņojis arī Klaipēdas pils džeza festivāls, programmā solot mūziķus no ASV, Lielbritānijas, Izraēlas, Ukrainas un Lietuvas. Kā vieni no pirmajiem māksliniekiem tiek atklāta grupa "Spice’n’Space".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti