Kultūras ziņas

Šogad top grāmatu cikls "Es esmu…"

Kultūras ziņas

Izstāžu zāle "Arsenāls" pārmaiņu gaidās

"Latvijas pasta" 2020.gada pirmās pastmarkas

2020. gada pirmajās pastmarkās – Babītes, Durbes, Kokneses, Krimuldas un Viļānu novada ģerboņi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Pasts (LP) 2020.gada pirmās piecas pastmarkas izdod sērijā "Latvijas novadu un pilsētu ģerboņi", un tajās attēloti Babītes, Durbes, Kokneses, Krimuldas un Viļānu novada ģerboņi.

Katrai jaunajai pastmarkai ir atšķirīga nominālvērtība, kas atbilst vēstuļu korespondences sūtījumu apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā un uz četrām valstu ģeogrāfiskajām zonām saskaņā ar universālā pasta pakalpojuma (UPP) tarifu izmaiņām, kas stājas spēkā 2020. gada 1. janvārī. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks 2020. gada 3. janvārī Rīgas 10. pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43 no plkst.8 līdz 20. Ģerboņu sērijas pastmarkas drukātas uz pašlīmējošas pamatnes.                                                                                             
Līdz ar jaunajām pastmarkām izdota arī pirmās dienas aploksne 1000 eksemplāru tirāžā, uz kuras, tāpat kā uz pastmarkām, redzami pieci novadu ģerboņi un attēlota novadu atrašanās vieta Latvijas kartē. Jauno filatēlijas izdevumu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Katra jaunā pastmarka izdota ar atšķirīgu nominālvērtību atbilstoši jaunajiem UPP tarifiem, kas stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Babītes novada ģerbonis attēlots uz pastmarkas, kuras nominālvērtība ir € 1,42: tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas saskaņā ar jauno tarifu struktūru atrodas 3.zonā, bet pastmarkas tirāža sasniedz 500 000 eksemplāru. Babītes novada ģerbonī sudraba laukā redzama sarkana rododendru ziedkopa, bet zem tās – piecas zaļas lapas. Rododendrs simbolizē dabas vērtības, par kuru saglabāšanu ir jārūpējas visiem novada iedzīvotājiem, bet ziedkopa – ģimeni, kas ir viena no Babītes novada definētajām vērtībām.

Durbes novada ģerboņa pastmarka ar nominālvērtību € 1,00 izdota viena miljona eksemplāru tirāžā, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Ģerbonī redzama sudraba ābele ar āboliem, kas simbolizē Durbes pilsētu un apvienotos Durbes, Dunalkas, Tadaiķu un Vecpils pagastus.

Kokneses novada ģerbonis redzams pastmarkā, kuras nominālvērtība ir € 1,35. Pastmarkas nominālvērtība atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas atrodas 2.zonā, bet tirāža sasniedz 500 000 eksemplāru. Kokneses novada ģerbonī redzami vairāki vēsturiski Kokneses simboli –  sudraba pusmēness, zelta atslēga un sudraba zizlis.

Pastmarka ar Krimuldas novada ģerboni izdota 500 000 eksemplāros, bet tās nominālvērtība ir € 1,29, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kuras atrodas 1.zonā. Krimuldas novada ģerbonī uz sarkana fona attēloti zelta āboli, kuri simbolizē auglību.

Viļānu novada pastmarkas nominālvērtība ir € 1,54, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas atrodas 5.zonā. Šajā ģerbonī zaļā laukā redzama zelta lakstīgala ar sudraba ievas zaru knābī, savukārt lejasdaļā attēlotā sudraba upe ar četriem viļņiem simbolizē visas četras novada teritoriālās vienības.

Valstu sadalījums ģeogrāfiskajās zonās vēstuļu korespondences sūtījumiem pieejams šeit, bet jaunās UPP izmaksas iespējams ērti aprēķināt Latvijas Pasta digitālajā tarifu kalkulatorā.  

Pastmarku sērija "Latvijas novadu un pilsētu ģerboņi" tiek izdota kopš 1994. gada, un tā regulāri tiek papildināta ar vairākām jaunām pastmarkām vienlaikus. Visas šīs sērijas pastmarkas iespējams aplūkot te.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti