Labrīt

Vēstnieks: Krievijas destabilizācijas scenāriji Moldovā nestrādā

Labrīt

Veselības ministrija: Latvijā jāsamazina alkohola patēriņš sabiedrībā

Gaismu mākslinieks: Kultūra spēj sist spēcīgāk par dzelzi. Pastaiga "Izgaismotā Liepāja"

Liepājā trīs vakarus pastaiga «Izgaismotā Liepāja» atklās pilsētas paradoksus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sagaidot Liepājas 398. dzimšanas dienu, ir iespēja doties vakara pastaigā "Izgaismotā Liepāja". No piektdienas līdz pat svētdienas vakaram Liepājā būs iespēja vērot 17 gaismas objektus, kurus veidojuši zināmi un atzīti gaismas un video mākslinieki no visas Latvijas, šogad pievēršoties tēmai "Pilsēta paradokss".

Liepājā šāda iespēja pilsētniekiem un tās viesiem tiek piedāvāta jau trešo reizi, savukārt mākslinieki var pievērst uzmanību pilsētas arhitektūras pērlēm, arī vietām, kas pamestas novārtā.

Latvijā labi zināmais gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis atklāj, ka, veidojot gaismas objektu, domājis par mājām, par vietu, kas mums visiem ir būtiska. Liepājā viens no šādiem simboliem ir Gulbju dīķis Jūrmalas parkā – tā vidū atrodas neliels paviljons, ko projektējis arhitekts Pauls Makss Berči. Kā saka mākslinieks, viņam šķitis, ka paviljons tumsā izskatās bēdīgs: "Bija skaidrs, ja es būtu gulbītis, es tādā bēdīgā vietā negribētu nākt mājās. Katram cilvēkam un dzīvniekam ir māju sajūta, tāpēc es gribu šo paviljonu uztaisīt krāšņāku un mūzikas pavadījumā aicināt, lai gulbīši nāk mājās."

Mākslinieks Mārtiņš Feldmanis ir gandarīts, ka tieši šādā veidā pilsēta aicina ikvienu iesaistīties svētku svinēšanā. Vērst savu skatu uz pilsētas izgaismoto arhitektūru, viņaprāt, tā ir viena no skaistākajām iniciatīvām: "Gaismu māksliniekiem, arī citiem iespēja atbraukt jau pāris mēnešu iepriekš, pastaigāt pa Liepājas vietām, var daudz sasmelties idejas, kur vēl gaismot. Man ir pašam daudz ideju vēl daudziem gadiem uz priekšu. Vietas, kas ir ļoti skaistas, bet mazliet novārtā pamestas, vietas, kuras izgaismot un tā pievērst tām uzmanību. Varētu izgaismot kanāla otro pusi. Pilnīgi vizualizēju, skatoties no šīs puses, kur ir Berči kapsēta, vecie kapi, "UPB" mājas, – tās atspoguļotos kanālā, būtu ļoti skaisti vides objekti. Krāsu gaismas un monohromās gaismas spēj pilnīgi necilus objektus padarīt brīnišķīgus."

No kreisās: Nauris Lazdāns, Mārtiņš Feldmanis, Ritvars Embrekts
No kreisās: Nauris Lazdāns, Mārtiņš Feldmanis, Ritvars Embrekts

Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas ēkas fasādei vizuālo stāstu "Tilti" veidojis Ritvars Embrekts. Viņš pagājušā gadā kļuva par video projekciju grafikas konkursa "(ne)miers" uzvarētāju. Autors uzsver, ka kultūra runā vienā valodā neatkarīgi no vietas, kurā atrodamies. Košais darbs izgaismosies baltajā ģimnāzijas fasādē, kura ir vēl viena no Liepājas arhitektūras pērlēm, kas jau piedzīvojusi savu atdzimšanu.

"Galvenais vēstījums ir par kultūru kā tiltu veidotāju. Man gribējās parādīt, cik dažāda, krāsaina ir pasaules kultūras telpa. Ka tieši šīs atšķirības un unikalitātes ir tās, kas palīdz mums vienam otru labāk iepazīt un izprast," stāsta Ritvars Embrekts. "Kopumā darbs ir sanācis kā ašais krāsu ceļojums cauri pasaules skartajām un varbūt mazāk skartajām vietām, kuras veiksmīgi spēj pastāvēt līdzās, mijiedarboties. Protams, nevarēju nepieskarties šodienas aktuālai tēmai – tās ir kara šausmas, kas nu jau vairāk nekā gadu ir mainījušas miljoniem cilvēku dzīves.

Man gribējās parādīt to, ka kultūra ir tā, kas spēj mūs visus vienot, arī vēsturiski pierādījies, ka kultūra spēj sist spēcīgāk par dzelzi."

Pastaiga "Izgaismotā Liepāja" ļauj cilvēkiem baudīt pilsētas dzimšanas dienas svinības un mākslas notikumus pilsētvidē neatkarīgi no laika apstākļiem. Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja vietnieks Nauris Lazdāns stāsta par šī gada izvēlēto tematiku "Pilsēta paradokss": "Ļoti būtisks un svarīgs ir Eiropas kultūras galvaspilsētas tituls, kas būs 2027. gads. Ņemot vērā, ka līdz šim brīdim palikuši tieši pieci gadi un Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā ir piecas tematiskās līnijas, tad mums radās doma, ko mēs arī īstenojam, ka katrā no nākamajiem gadiem kādas no šīs Eiropas kultūras galvaspilsētas tematikām būs arī "Izgaismotajā Liepājā". Pirmā izvēle mums krita uz "Pilsēta paradokss", kas, man liekas, gaismu māksliniekiem no tāda radošā lidojuma ir pietiekami komfortabls un interesants temats – padomāt par to, kā gaismās, video instalācijās vai lāzeru šovos mazliet sagriezt to pasauli kājām gaisā un kaut kādā veidā izvērst pilsētas paradoksus."

Un paradoksi būs – pilsētā iepeldēs gaismas medūzas, atklāsies maģiskais mežs, karaliskās debesis, savukārt neizdzīvotās realitātes spoguļosies kultūras nama "Wiktorija" pagalmā, kur tapis vēl viena video grafiku konkursa uzvarētāja – Annas Meldrājas – darbs. Pastaigas laikā būs izgaismots arī Liepājas radio un televīzijas centra tornis, Jūras spēki ar lāzeriem un gaismām Liepājas karoga krāsās izgaismos divus kuģus, būs vēl citi objekti pilsētas ielās. Izgaismoto Liepāju varēs vērot līdz pat svētdienas vakaram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti