Vai Eirovīzijā būs vieta nejaušībai? Lūkojamies bukmeikeru prognozēs

Jau šajā nedēļā fanus visā pasaulē kopā pulcēs Eirovīzijas dziesmu konkurss. Pirmais konkursa pusfināls notiks 9. maijā (tajā uz skatuves kāps arī Latvijas pārstāvji "Sudden Lights"), otrais pusfināls – 11. maijā, bet Eirovīzijas finālu vērosim sestdien, 13. maijā. Vai uzvaru šogad var svinēt jau pirms sacensības, vai tomēr pastāv nejaušības faktors – to lūkojām konkursa prognozēs.

Šogad par vienu no uzvarētājām jau laikus tiek dēvēta zviedriete Loreen, kura Eirovīzijā laurus plūca 2012. gadā ar dziesmu "Euphoria", kas arī vēlāk kļuva par starptautisku hitu. Aktuālā dziesma "Tattoo" ir ieturēta Loreen mūzikai raksturīgā stilistikā, kas ir dvēseliska elektroniskā deju mūzika (EDM), dziesmu tekstos stāstot par mūžīgām ilgām, mīlestību. Viņa ir piedalījusies filmā "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga", kas tika izrādīta vietnē "Netflix" un ieguva plašu popularitāti. Dziedātāja ir arī cilvēktiesību aktīviste, iestājas par izglītības pieejamību, bērnu tiesībām. Iepriekš iegūtā popularitāte un arī sociālās aktivitātes dod iespēju dziesmai izskanēt plašāk, attiecīgi statistiski palielinot arī tās uzvaras iespējas Eirovīzijā.

Vadoties pēc bukmeikeru prognozēm, Lorīnai konkurenci sastādīs soms Käärijä ar dziesmu "Cha Cha Cha". Interesanti, ka Somijā mūziķis pazīstams kā reperis, savukārt viņa Eirovīzijas dziesmā atsaucēs dzirdama grupas "Rammstein" mūzika. Pirmajā iespaidā Käärijä priekšnesums varētu šķist kas draudīgs, jo vizuāli tas satur groteskas elementus, apskatot dziesmas somu valodas teksta tulkojumu, izrādās, ka stāsts ir par visiem labi zināmo vēlmi pēc kārtīgas darba nedēļas labi izdejoties. Šie pretstati rada atmiņā paliekošu efektu.

Savukārt trešajā vietā bukmeikeri ierindo Francijas pārstāvi – dziedātāju La Zarra ar dziesmu "Évidemment", kurā dzirdamas atsauces gan uz šansonu, gan uz popmūziku, gan electro-clash. Dziedātājas lielākais trumpis ir viņas daudzveidīgā balss.

Sešiniekā bukmeikeri ievieto arī Ukrainu, Spāniju un Norvēģiju, kā tas lasāms mājaslapā "Eurovisionworld". Likmes mainās pēc katra Eirovīzijas mēģinājuma, jo dalībnieki savas kārtis arī atklāj pakāpeniski vai arī tur noslēpumā līdz pēdējam. Varbūt šogad Eirovīzijā var uzvarēt "melnais zirdziņš" – dziesma, kurai iepriekš netika pievērsta liela uzmanība vai par gaidāmo priekšnesumu vēl zināms maz, par to spriež blogeris "ESC Tom" vietnē "Youtube", izceļot Francijas, Spānijas, Norvēģijas, Austrijas un Izraēlas dziesmas.

Par Latviju!

Lai arī bukmeikeru "svētību" Latvijas Eirovīzijas pārstāvji nesaņem jau kuro gadu, tomēr fanu atbalsts ir jūtams. Klausītāji atzinīgi novērtē "Sudden Lights" dziesmas "Aijā" neatkarīgo, atšķirīgo skanējumu, iespēju izdzirdēt latviešu valodu dziesmas noslēgumā. Dienu pirms pusfināla "Sudden Lights" pavadīja arēnā – ģenerālmēģinājumā kopā ar skatītājiem, kas reizē bija arī koncerts žūrijai.

"Bukmeikeru prognozes nav īpaši iepriecinošas, taču no vairākiem avotiem izskan informācija, ka mūsu dziesma ir ļoti atšķirīga no pārējām un kvalitātes ziņā ir starp pašām labākajām. Par Latvijas dziesmu šogad pārsvarā fano melomāni un cilvēki ar padziļinātām zināšanām mūzikā, kas novērtē ne tikai lipīgu piedziedājumu, bet arī sarežģītu dziesmas uzbūvi un emocionālo pienesumu. Mums par nelaimi šogad pusfinālā netiks ņemts vērā žūrijas balsojums, kas mums noteikti nestu lielu punktu bagāžu. Diemžēl Latvijas dziesma visbiežāk iekrīt sirdī no otrās vai trešās klausīšanās reizes, taču uz "Eirovīzijas" skatuves to pārsvarā ļaudis dzirdēs pirmoreiz. Cerības noteikti ir, un tās ir salīdzinoši lielas, taču jāatceras, ka mūsu pusfināls ir ārkārtīgi spēcīgs, un esmu par 99 procentiem pārliecināts, ka mūsu pusfinālā atrodas abas šīgada pirmās divas vietas – Zviedrija un Somija," saka Edgars Bāliņš, Latvijas delegācijas Eirovīzijā komunikācijas vadītājs.

Interesanti, ka…

Lai arī pašos pamatos pozicionēts kā apolitisks konkurss, šī būs viena no politiskākajām Eirovīzijām – horvāti "Let 3" dziesmu "Mama ŠČ!" piesaka kā pretkara dziesmu, kurā groteski atveido Krievijas un Baltkrievijas valstu vadītājus. Ukrainas pārstāvji "Tvorchi" ar dziesmu "Heart of Steel" izrāda cieņu drosmīgajiem Ukrainas aizstāvjiem, kas arī kodolkara draudu laikā turpina aizstāvēt savu valsti un reizē visu Eiropu. Arī Čehijas grupas "Vesna" dziesma "My Sister's Crown" iestājas par cilvēku vienlīdzību, starp rindām paužot atbalstu Ukrainai. Šveices pārstāvis Remo Forrer balādē "Watergun" dzied par bezspēcību, saskaroties ar konfliktiem pasaulē: "Negribu būt zaldāts, negribu spēlēties ar īstām asinīm." Norvēģijas pārstāve Alessandra ar dziesmu "Queen of Kings" nes vēstījumu par sieviešu spēku. Un arī mūsu pašu "Sudden Lights" šūpuļdziesma "Aijā" ir mierinājums ikvienam, kam sāp pasaulē notiekošais.

Šī gada Eirovīzija ir atgriešanās vairākiem izpildītājiem – jau pieminētajai zviedrietei Loreen, Moldovas pārstāvim Pasha Parfeni, Itālijas pārstāvim Marco Mengoni. Kā grupu dalībnieki Eirovīzijā iepriekš piedalījušies arī lietuviete Monika Linkytė, beļģis Gustaph. Savukārt Gruzijas pārstāve Iru 2011. gadā uzvarējusi bērnu Eirovīzijā. 

Eirovīzijas finālā šī gada 13. maijā uz skatuves kāps 26 valstu pārstāvji. Rezultātus veidos gan žūrijas, gan dalībvalstu TV skatītāju balsojums. Tāpat balsošanā internetā piedalīsies arī "Rest of the World" (pārējā pasaule) – skatītāji, kuru valstis nepiedalās konkursā.

Eirovīzija 2023 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2023. gadā Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Liverpūlē, Lielbritānijā. Latviju konkursā pārstāvēs grupa "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā".

2022. gadā konkursā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Стефанія", tomēr Eiropas Raidsabiedrību savienība (EBU) lēma 2023. gada konkursa rīkošanu Ukrainas vārdā uzticēt Lielbritānijai.

Latvijas pārstāvji konkursā uzstāsies pirmajā pusfinālā 9. maijā, kur piedalīsies arī Norvēģija, Malta, Serbija, Portugāle, Īrija, Horvātija, Šveice, Izraēla, Moldova, Zviedrija, Azerbaidžāna, Čehija, Nīderlande un Somija. Eirovīzijas otrais pusfināls notiks 11. maijā un tajā piedalīsies Armēnija, Beļģija, Kipra, Dānija, Igaunija, Grieķija, Islande, Rumānija, Albānija, Austrālija, Austrija, Gruzija, Lietuva, Polija, Sanmarīno un Slovēnija.

Konkursa fināls notiks 13. maijā.

Grupas "Sudden Lights" sastāvā ir Andrejs Reinis Zitmanis (vokāls), Kārlis Matīss Zitmanis (ģitāra), Mārtiņš Matīss Zemītis (sitaminstrumenti) un Kārlis Vārtiņš (basģitāra).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti