Četratā no Pāvula Jurjāna mūzikas skolas līdz Eirovīzijai. Kas ir grupa «Sudden Lights»?

Kārlis Vārtiņš, Mārtiņš Matīss Zemītis, brāļi Kārlis Matīss un Andrejs Reinis Zitmaņi – grupa "Sudden Lights" – ar dziesmu "Aijā" pārstāvēs Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā. Pirms došanās uz Liverpūli grupas dalībnieki stāstīja par satikšanos Pāvula Jurjāna mūzikas skolā, spēlēšanas prieku un Eirovīziju kā pārbaudījumu.

LTV: Kad un kā jūs sapratāt, ka mūzika ir tas, ar ko vēlaties nodarboties?

Kārlis Matīss Zitmanis: Mūzika man vienmēr ir bijusi ļoti tuvu sirdij, jau sešu gadu vecumā sāku spēlēt vijoli, pamazām iepazinu arī citus instrumentus – klavieres, ģitāru. Man nekad nav bijusi doma nodarboties ar kaut ko citu. Esmu mācījies Pāvula Jurjāna mūzikas skolā vijoli, pēc tam Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā ģitāru, šobrīd Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā mācos ģitāru.

Kārlis Matīss Zitmanis
Kārlis Matīss Zitmanis

Kārlis Vārtiņš: Droši vien, ka es to sapratu mūzikas skolas pēdējos gados, kad iepazinos ar saviem trīs kolēģiem, grupas biedriem, draugiem. Tas bija tāds laiks, kad mums bija solfedžo un mūzikas literatūras nodarbības, bet vienā dienā izdomājām, ka varētu dežurantam paprasīt klasi, kur iet spēlēt nevis to, kas ir uzrakstīts, bet dziesmas, kas mums pašiem patīk. Sākām spēlēt "Prāta vētras" un "Coldplay" gabalus, rodot mīlestību pret mūziku citā formā. Sapratām, ka varam spēlēt to, ko gribam, tā tas turpinājās, līdz sapratām, ka varam uzrakstīt arī paši savu mūziku.

Kārlis Vārtiņš
Kārlis Vārtiņš

Andrejs Reinis Zitmanis: Ar mūziku esmu vēlējies nodarboties no ļoti agras bērnības, atceros, kā mēs ar brāli Kārli kāpām uz maza galdiņa viesistabā un rīkojām vecākiem koncertus. Man bija kādi pieci, seši gadi, kad klausījos "Prāta vētras" kasetes. Mūzika jau no ļoti agras bērnības ir mans sapnis. Pāvula Jurjāna mūzikas skolā spēlēju klarneti. Mūzikas skolu pabeidzu tik veiksmīgi, ka mani uzaicināja mācīties vidusskolā, kas savukārt pēc tam mani aizveda līdz pat Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai, kuru pagājušajā gadā pabeidzu.

Andrejs Reinis Zitmanis
Andrejs Reinis Zitmanis

Mārtiņš Matīss Zemītis: To, ka mūzika ir tas, ar ko gribu nodarboties, zināju jau no bērna kājas, bet pēdējais impulss bija pēc vidusskolas. Sapratu, ka es to lietu gribu darīt tiešām nopietni un kopā ar šiem džekiem. Mēs visi četri absolvējām Pāvula Jurjāna mūzikas skolu. Tagad mācos Mūzikas akadēmijā.

Mārtiņš Matīss Zemītis
Mārtiņš Matīss Zemītis

Kurš līdz šim ir bijis jūsu spilgtākais piedzīvojums mūzikā?

Kārlis Vārtiņš: Viens no spilgtākajiem brīžiem noteikti bija 2018. gadā, kad "Prāta vētra" uzaicināja mūs iesildīt koncertus lielajā "Skārda bungu tūrē" – tas bija iemetiens pilnīgi jaunos apvāršņos, jo bijām salīdzinoši ļoti nepieredzējuši, vien nospēlējuši pāris koncertus, pirmoreiz piedalījušies "Supernovā". Un te pēkšņi mēs braucam busiņā, skatāmies Jelgavā uz lielo koncerta vietu un skatuvi un saprotam, ka tas ir nopietni – tūlīt būs jāiet spēlēt tūkstošiem cilvēku.

Mārtiņš Matīss Zemītis: Tā vasara bija piedzīvojumiem bagāta, mēs varējām mācīties no "Prāta vētras", redzēt, kā notiek lielais darbs. Tas tiešām bija gan vērtīgi, gan ļoti interesanti.

Kārlis Vārtiņš: Un pavisam nesen bija otrs spilgtākais brīdis – uzvarējām "Supernovā" un nu brauksim uz Eirovīziju.

Andrejs Reinis Zitmanis: Mans spilgtākais mūzikas piedzīvojums noteikti saistās ar grupu "Sudden Lights", un es teiktu, ka tie lielākie piedzīvojumi notiek, topot jaunām dziesmām, jo šajos brīžos notiek maģija, mūsu četru mijiedarbība, kuru neviens iepriekš nevarēja paredzēt. Tie brīži ir skaisti un maģiski, jo beigu beigās neticas, ka tas, kas skan, ir mūsu radīts.

Kādos trīs vārdos jūs raksturotu grupu "Sudden Lights"?

Kārlis Vārtiņš: Enerģiska, es gribētu teikt, ka arī stilīga un noteikti draudzīga.

Andrejs Reinis Zitmanis: Draudzība, jo es ticu, ka veiksmīgā mūzikas kolektīvā tai ir jābūt pamata sastāvdaļai, jo citādi pirmos gadus pārdzīvot ir ļoti grūti. Tāpēc draudzība ir pamatakmens, uz ko viss balstās. Mūsos pašos ir arī iekšējā sāncensība – starp visiem četriem visdažādākajos veidos un jomās. Mums patīk citam citu reizēm izsmiet vai pavilkt uz zoba. Un es teiktu, ka radošajā procesā ir svarīgi just šo sportisko azartu. Trešais vārds ir muļķības. Visvisādas muļķības, ko mēs varam darīt tikai savā starpā, kuras citi cilvēki, iespējams, nesaprastu. Jā, šajā kolektīvā var justies brīvi par jebkuru, arī savu visdumjāko domu.

Mārtiņš Matīss Zemītis: Enerģiska, ģimeniska, jaudīga.

Vai ir kāds interesants, bet maz zināms fakts, ko varat atklāt par sevi?

Kārlis Vārtiņš: Laikam dziedāšana dušā nav oriģināls fakts, bet es to bieži daru. Māku arī ar rokām svilpt – man Andrejs iemācīja, tad nu es dažreiz pasākumos izceļos ar to, ko citi nemāk.

Mārtiņš Matīss Zemītis: Man patīk ēst plikus sīpolus ar sāli. Garšo! Tā varētu būt dīvainākā lieta par mani.

Kārlis Matīss Zitmanis: Es katru dienu dzeru paša spiestu svaigu apelsīnu sulu.

Andrejs Reinis Zitmanis: Šis ir fakts, par ko mani apsmēja grupā – esmu liels vannā gājējs, es tiešām mīlu vannas un vispār ūdeņus.

Kādas emocijas, mācības un pieredzes jūs vēlaties gūt Eirovīzijā?

Kārlis Matīss Zitmanis: Lielajā Eirovīzijā es noteikti gribētu piedzīvot stresu un iemācīties ar to tikt galā. Es gaidu daudzās iepazīšanās, kas noteikti vēl būs priekšā.

Kārlis Vārtiņš: Skatuves pieredzi – tas būtu svarīgi man kā mūziķim, kurš vēl tikai iet savu mūzikas ceļu. Mēs visi tiecamies pēc lielajām skatuvēm, un Eirovīzijas skatuve, pasākums, lielā uzmanība dos rūdījumu, kas droši vien ļoti palīdzēs arī nākotnes koncertos. Es gribētu iegūt pārliecību pašam par sevi, esot uz lielākās Eiropas skatuves.

Andrejs Reinis Zitmanis: Esmu dzirdējis no iepriekšējiem Latvijas pārstāvjiem Eirovīzijā, ka tas ir dzīves lielākais stress, un to es gribētu izbaudīt. Man šķiet, ka spēja šo stresu sagremot un pārvērst par savu spēku ir ļoti svarīga jomā, kurā darbojamies. Un vēl es gribu redzēt, kā šis viss atspoguļosies mūsu kolektīvā, jo tik liela un koncentrēta kopā būšana un kopā darbošanās mums vēl nav bijusi. Mani ļoti interesē, cik ļoti tas izmainīs mūs kā kolektīvu. Un vēl es ceru, ka tas viss nekļūs vienā brīdī par nogurdinošu darbu, bet lai piedzīvotais vienmēr tomēr sagādā arī baudu.

Mārtiņš Matīss Zemītis: Es gribu tur būt, redzēt, kā viss notiek, doties šajā piedzīvojumā!

KONTEKSTS:

2023. gadā Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Liverpūlē, Lielbritānijā. Latviju konkursā pārstāvēs grupa "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā".

2022. gadā konkursā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Стефанія", tomēr Eiropas Raidsabiedrību savienība (EBU) lēma 2023. gada konkursa rīkošanu Ukrainas vārdā uzticēt Lielbritānijai.

Latvijas pārstāvji konkursā uzstāsies pirmajā pusfinālā 9. maijā, kur piedalīsies arī Norvēģija, Malta, Serbija, Portugāle, Īrija, Horvātija, Šveice, Izraēla, Moldova, Zviedrija, Azerbaidžāna, Čehija, Nīderlande un Somija. Eirovīzijas otrais pusfināls notiks 11. maijā un tajā piedalīsies Armēnija, Beļģija, Kipra, Dānija, Igaunija, Grieķija, Islande, Rumānija, Albānija, Austrālija, Austrija, Gruzija, Lietuva, Polija, Sanmarīno un Slovēnija.

Konkursa fināls notiks 13. maijā.

Grupas "Sudden Lights" sastāvā ir Andrejs Reinis Zitmanis (vokāls), Kārlis Matīss Zitmanis (ģitāra), Mārtiņš Matīss Zemītis (sitaminstrumenti) un Kārlis Vārtiņš (basģitāra).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti