Latvijas delegācija Eirovīzijā – kas viņi ir? Gaismu mākslinieks Ainārs Pastars

Turpinām iepazīstināt ar katru no Latvijas delegācijas pārstāvjiem Eirovīzijā, kuri strādā pie grupas "Sudden Lights" priekšnesuma. Šoreiz saruna ar gaismu mākslinieku Aināru Pastaru.

Ainārs palīdz veidot priekšnesuma gaismas noformējumu. Eirovīzijas konkursam ir savi gaismu mākslinieki, līdz ar to katra delegācija nevis veido gaismu noformējumu, bet gan sniedz savus komentārus un vēlmes, ko organizatori cenšas realizēt. Ainārs ir kā tilts starp grupu un Eirovīzijas gaismu māksliniekiem, nodrošinot, ka vizuālais noformējums atbilst delegācijas vēlmēm un tiek pareizi pārnests uz skatuves.

Aināra darbs sākas, kad no organizatoriem tiek saņemti skatuves rasējumi, kuros ir informācija par visām priekšnesumam pieejamām gaismām. Aināra uzdevums ir piemeklēt, kā realizēt vizuālo noformējumu un nodot informāciju Eirovīzijas gaismu māksliniekiem, kas gatavos šos priekšnesumus. Grupas vizuālais tēls, kas bija izveidots "Supernovas" konkursam, tiešā veidā tika pārnests uz lielo Eirovīziju. Sākumā tas ir aprakstošs dokuments – kuras gaismas avotus lietot katrai dziesmas daļai. To nosūta Eirovīzijas organizatoriem, pēc tam Latvija saņem video no mēģinājuma, kurā redzams, kā tika realizēts aprakstītais gaismas noformējums.

"Lielu daļu viņi bija realizējuši, bet mums bija nianses, kuras mums nepatika un gribējām mainīt," atklāj Ainārs.

Delegācijas redz rezultātus un sniedz konstruktīvus komentārus, ko un kā mainīt, lai sasniegtu tādu rezultātu, kāds ir iecerēts. Kad grupa ierodas konkursa norises valstī un aizvada pirmo mēģinājumu uz konkursa skatuves, ir iespējams redzēt, kā gaismas izskatās dzīvajā. Arī šajā posmā vēl ir iespējams iesniegt organizatoriem savas vēlmes, ko vajadzētu uzlabot, lai priekšnesums būtu noslīpēts un pilnīgi atbilstu grupas idejai un vēstījumam.

Uz Eirovīzijas skatuves šogad kāps 37 dalībvalstu mākslinieki, kuriem ir savas priekšnesuma vēlmes un prasības. Organizatoriem jānodrošina gaismu uzbūve, ar kuru var veidot daudz un dažādus vizuālus risinājumus, lai valstu priekšnesums neatkārtotos. Līdz ar to katrs var maksimāli radoši izpausties, realizējot savas idejas.

Eirovīzija 2023 – dalībnieki

Vairāk

KONTEKSTS:

2023. gadā Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Liverpūlē, Lielbritānijā. Latviju konkursā pārstāvēs grupa "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā".

2022. gadā konkursā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Стефанія", tomēr Eiropas Raidsabiedrību savienība (EBU) lēma 2023. gada konkursa rīkošanu Ukrainas vārdā uzticēt Lielbritānijai.

Latvijas pārstāvji konkursā uzstāsies pirmajā pusfinālā 9. maijā, kur piedalīsies arī Norvēģija, Malta, Serbija, Portugāle, Īrija, Horvātija, Šveice, Izraēla, Moldova, Zviedrija, Azerbaidžāna, Čehija, Nīderlande un Somija. Eirovīzijas otrais pusfināls notiks 11. maijā un tajā piedalīsies Armēnija, Beļģija, Kipra, Dānija, Igaunija, Grieķija, Islande, Rumānija, Albānija, Austrālija, Austrija, Gruzija, Lietuva, Polija, Sanmarīno un Slovēnija.

Konkursa fināls notiks 13. maijā.

Grupas "Sudden Lights" sastāvā ir Andrejs Reinis Zitmanis (vokāls), Kārlis Matīss Zitmanis (ģitāra), Mārtiņš Matīss Zemītis (sitaminstrumenti) un Kārlis Vārtiņš (basģitāra).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti