Ziemeļvalstu dziesmu svētki: Dānijā kordziedāšana nav pašsaprotama lieta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gaidot Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētkus, kas no 25. līdz 28.jūnijam notiks Rīgā un Latvijas novados un pulcēs dziedātgribētājus no astoņām valstīm, Latvijas Radio velta stāstus katrai no dalībvalstīm.

Starp Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku dalībniekiem pārstāvēta tiek arī Dānija. Diemžēl visai skopi, jo Rīgā ieradīsies tikai viens - Orhūsas kamerkoris Ērika Bjērna-Lunda vadībā. Tas piedalīsies gan svētku atklāšanas pasākumā Vērmanes dārzā kā prezentācijas koris, gan sniegs solokoncertu sestdien, 27.jūnijā, Tukuma baznīcā, kā arī kāps uz Mežaparka Lielās estrādes svētdien, 28.jūnijā, noslēguma koncertā, kur tam pievienosies arī Kopenhāgenas latviešu koris.

Dānija ir slavena ar saviem profesionālajiem koriem. Pirmkārt, minams Dānijas Radio koris, kas darbojas divos veidos - lielajā, vairāk nekā 70 dziedātāju sastāvā vokālsimfonisko darbu atskaņojumos, kā arī mazajā - kamerkora sastāvā, galvenokārt "a cappella" programmās. Šim mazajam sastāvam izveidojusies sadarbība arī ar Latvijas Radio kori. Pagājušajā gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, Dānijas Radio koris piedalījās  TENSO dienās.

Kolektīvs lepojas ar savu 83 gadu seno vēsturi, gluži tāpat, kā to dara arī jau 90 gadu jubileju pērn sasniegušais Kopenhāgenas zēnu koris - spilgta Dānijas muzikālās kultūras vizītkarte.

Vēl valstī aktīvi izvērsusies arī vokālo ansambļu kustība, taču amatierkoru māksla nav attīstīta tik masveidīgi kā Latvijā, un pastāv problēmas ar  koru organizēšanos. Vieglāk veicas tur, kur darbojas skolas, augskolas un baznīcas.

Šajā ziņā Orhūsa kā otra lielākā Dānijas pilsēta ir slavena ar savu Universitāti - Skandināvijā lielāko, kur studenti sabrauc no visas pasaules, jo izglītību var iegūt ļoti dažādās nozarēs. Te darbojas arī Orhūsas Karaliskā Mūzikas akadēmija, kas ir tikai dažus gadus jaunāka par Latvijas Mūzikas akadēmiju.

Par to, ka kordziedāšana Dānijā nav pašsaprotama lieta, liecina jau fakts, ka Dānija šobrīd ir vienīgā no astoņām valstīm, kura ir atteikusies pie sevis rīkot Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētkus.  Šī atteikuma dēļ, kas pamatots ar to, ka Dānijā nav piemērota lieluma estrādes brīvdabas pasākumu rīkošanai, izveidojās pārrāvums svētku norises ciklā.

Jācer, ka, atgriežoties no Latvijas, dāņu dziedātāji paņems līdzi patīkamas atmiņas un radīsies vēlme arī ko līdzīgu kādreiz sarīkot savā mītnes zemē.

Ieraksta noslēgumā skan dāņu dziesma no koprepertuāra - Svena Simona Šulca "Jāņu dziesma" (Svend Simon Schultz - "Midsommersang").

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti