XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 notikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Svētku rīkotājiem izziņojot nākamos notikumus, kalendārs tiek papildināts.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 notikums “Saulesvija”. Pirmā...
Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 notikums “Saulesvija”. Pirmā diena.

"Saulesvija". 12. jūlijs – 29. jūlijs

Ceļš “Saulesvija” veidots kā klātienes mirkļu un video fiksējums norisēs, kurā nepilnas stundas garumā ikvienā pašvaldībā īpašais svētku vēstnesis kopā ar atraktīvu ceļotāju-sveicinātāju nodos svētku organizatoru pateicības un dāvanas ikvienam, kurš gatavojās XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, apguva svētku repertuāru, veidoja aizraujošus video sveicienus un video priekšnesumus, piedalījās videoklipu filmēšanā.

Notikuma laikā svētku auto no 12. jūlija līdz 29. jūlijam ieripos katrā no 43 Latvijas pašvaldībām.

“Saulesvijas” ceļš dalās vairākos staros – pirmais no 12. jūlija līdz 14. jūlijam brauks pa Kurzemi (12.07. – Kuldīga, Jūrkalne, Ventspils; 13.07. – Liepāja, Grobiņa, Saldus; 14.07. – Talsi, Roja, Engure, Tukums, Kandava, Dobele).

15. un 16. jūlijā ceļos pa Zemgales un Latgales novadiem (15.07. – Jelgava, Eleja, Ozolnieki, Bauska, Iecava, Salaspils, 16.07. – Skrīveri, Aizkraukle, Pļaviņas, Jēkabpils, Līvāni).

No 19. līdz 22. jūlijam Svētku auto dosies uz Latgales, Sēlijas un Vidzemes novadiem (19.07. – Preiļi, Ilūkste, Slutišķi, Daugavpils, 20.07. – Dagda, Krāslava, Rēzekne, Lūznava, 21.07. – Ludza, Balvi, Alūksne).

No 22. jūlija līdz 26. jūlijam – Vidzemē (22.07. - Madona, Gulbene, Smiltene, 23.07. – Valka, Strenči, Valmiera, Burtnieki, Mazsalaca, Limbaži, 26.07. – Priekuļi, Cēsis, Sigulda, Inčukalns, Krimulda, Sēja, Saulkrasti).

27. – 29. jūlijā viesosies Pierīgā un noslēgsies Rīgā (27.07. – Carnikava, Ādaži, Garkalne, Ropaži, Ulbroka, Ogre, 28.07. – Ķekava, Olaine. 29.07. – Jūrmala, Babīte, Mārupe, Rīga).

Katras dienas videoapskati būs redzami svētku mājaslapā nacgavilet.lv, svētku profilā digitālajā platformā “Youtube”, kā arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, savukārt septembrī pirmizrādi piedzīvos režisora Paula Dombrovska dokumentālā filma pēc Dzintara Dreiberga idejas.

Izstāde “Radi rotājot”. 21. jūlijs – 15. augusts

No 21. jūlija līdz 15. augustam VEF kultūras pilī būs skatāma Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 izstāde “Radi rotājot”. Izstādē būs iespēja apskatīt labākos Latvijas skolu audzēkņu 550 darbus dažādās tehnikās – keramikā, tekstilā, kokā, metālā, papīrā un citos materiālos. Ieeja izstādē – bezmaksas, tā skatāma no pulksten 10:00 līdz 18:00.

#dziediundejo2021 notikums “Saulesvija” – divpadsmitā diena.
#dziediundejo2021 notikums “Saulesvija” – divpadsmitā diena.

Ikšķilē izdejo fragmentus no svētkiem iecerētā deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu”. 31. jūlijs

Sestdien, 31. jūlijā, pulksten 17:00 Ikšķiles lielajā estrādē Ikšķiles bērnu deju kolektīvs “Spolītes” izdejos fragmentus no XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku deju koncerta “Saule vija zelta rotu” iecerētās programmas, interpretējot tā nosaukumu – “Vijam saules zelta rotu”, bet maksimāli izmantojot ideju, saturu, horeogrāfiju.

Koncertā piedalās Ikšķiles tautas nama tautas deju kolektīvi: BDK “Spolītes”, JDK “Spole” – vadītāja Gundega Spūle, repetitore Ineta Vecrinka, koncertmeistars Guntars Kalnciems un VPDK “Godi” – vadītājs Gatis Neimanis. Koncerta idejas autore, režisore un mākslinieciskā vadītāja Gundega Spūle. Koncertu vada Nellija Spūle (tekstu autore) un Rūdis Liepiņš.

#dziedundejo2021 vēstneši, raidījumu vadītāji Māra Sleja un Dainis Grūbe.
#dziedundejo2021 vēstneši, raidījumu vadītāji Māra Sleja un Dainis Grūbe.

LTV kļūst par Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 galveno skatuvi

Latvijas Televīzija no 18. septembra atspoguļos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norises, aicinot mazus un lielus skatītājus pie ekrāniem piedzīvot svētkus, just līdzi dažādu žanru mūzikas un dejas koncertu un koncertfilmu dalībniekiem.

Atklāšanas tiešraide "Svētki esam mēs". 18. septembris

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 atklāšanas tiešraide “Svētki esam mēs”, kas tapusi ciešā sadarbībā ar LTV, būs skatāma 18. septembrī pulksten 12.00 LTV1, REplay.lv un sabiedrisko mediju portālā LSM.

Piecu stundu garumā, gandrīz kā citkārt svētku gājienā, tiešraidē dziedāsim, dejosim, spēlēsim un gavilēsim!

Un šoreiz ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā. Tiešraidē pieslēgsimies Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam Rīgā, uzgavilēsim Zemgalei Jelgavā pie pils, Kurzemei Kuldīgā pie Ventas rumbas un Latgalei Rēzeknē pie koncertzāles “Gors”, jo svētki ir tur, kur esam mēs! Tos radām sirdī un domās, te un tagad!

Visas dienas garumā tradīciju krāsainību parādīs instrumentālie un vokāli instrumentālie ansambļi, popgrupas, folkloras kopas un deju kolektīvi, kori, pūtēju orķestri, teātra pulciņi un jaunie stāstnieki. TV skatītājus gaidīs sirsnīgas, emocionālas un iedvesmojošas satikšanās ar bērniem un jauniešiem no visas Latvijas. Pārraidi vadīs Māra Sleja un Dainis Grūbe, kā arī Nansija Garkalne, Kaspars Ozoliņš un Arnis Slobožaņins.

Pulksten 17.00 svētku programmu turpinās īsfilma “Saulesvija. Citāds dziesmu svētku gājiens”, kurā parādītas aizkulises, kā tapa trīs nedēļu ilgs notikums, kurā ar īpašu svētku auto cauri visai Latvijai ceļu veica svētku organizatori un sveicēji. Šī ceļa simbols – Saules ripa – dziesmu un deju svētku sajūtu nogādāja bērniem visos Latvijas novados, kaut uz mirkli ļaujot sajust šos svētkus, lai arī šogad nebija iespējas visiem būt kopā.

Folkloras programma “Rotā saule, rotā bite”. 19. septembris

Svētdien, 19. septembrī, pulksten 15.00 LTV būs skatāma folkloras programma “Rotā saule, rotā bite”, kuras atslēgas vārdi ir saule, bite(s), medus, rotāšana, gavilēšana, saskaņa, sadarbība, meistarība. Piedzīvosim kopīgu muzicēšanu, dziedāšanu, dejošanu un dalīšanos ar savu mantojumu mūsdienu pilsētvidē. Koncertprogramma “Rotā saule, rotā bite” ir folkloras konkursu “Teci, teci, valodiņa 2020”, “Anekdošu virpulis 2021”, “Dziesmu dziedu, kāda bija 2021” un “Klaberjakte 2021” uzvarētāju koncerts.

Spēle “Lai top svētki!”. No 25. septembra

No 25. septembra sešus sestdienu vakarus pulksten 21.05 Latvijas Televīzija skatītājiem sniegs iespēju baudīt sirsnīgu kopā būšanu krāšņā spēlē “Lai top svētki!”. Jautrā un muzikālā kompānijā skaidrosim, kurš Latvijas novads vislabāk sagatavojies un ir zinošākais dziesmu un deju svētku vēstures faktos. Katru nedēļu spēlē piedalīsies trīs komandas, kuru sastāvā būs gan bērni un jaunieši, gan sabiedrībā zināmi ļaudis – mūziķi, aktieri un LTV personības. Atraktīvā veidā atbildēsim uz ātrajiem vēstures jautājumiem, tērpsimies tautastērpos, minēsim dziesmas un dejas un griezīsim Saules ratu. Savus jautājumus komandām būs sagatavojuši visu Latvijas novadu un diasporu kolektīvi. Aicinām pie LTV ekrāniem ne tikai jauniešus, bet arī viņu vecākus, jo esam atraduši LTV arhīvos emocionālus video materiālus, kuros kopkora vai deju lieluzveduma rindās kāds varbūt ieraudzīs arī sevi. Zinošākā novada intriga atrisināsies pēdējā – sestajā “Lai top svētki!” raidījumā, kad komandās būs virsdiriģenti un deju virsvadītāji. Spēli “Lai top svētki!” vadīs Māra Sleja un Dainis Grūbe, bet svētku melodijas skandinās muzikālā grupa Katrīnas Dimantas vadībā.

“Līdz pašām debesīm”. #dziedundejo2021 tautas mūzikas koncerts
“Līdz pašām debesīm”. #dziedundejo2021 tautas mūzikas koncerts

Tautas mūzikas koncerts "Līdz pašām debesīm". 20. oktobris

20. oktobrī pulksten 21.15 pirmizrādi LTV ēterā piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 tautas mūzikas koncertstāsts "Līdz pašām debesīm".

No kurienes skan mana balss? Vai mežā, vai kokā, vai vecajās pilsdrupās, vai laivā uz upes, vai jūras krastā, vai manās mājās, vai garajā zālē, vai augstajā kalnā! 32 kolektīvi ar 355 dalībniekiem 15 pašvaldībās radīja koncertstāstu, kura pamatā ir spēle – sasaukšanās. Rotā garais sauciens no Balviem līdz Ventspilij, no Ikšķiles līdz Daugavpilij, no Limbažiem līdz Rīgai aizskan tāls un skanīgs – vai tu mani dzirdi? 

Mākslinieciskā vadītāja Nora Kalniņa, režisore Elīna Apsīte, scenogrāfs Reinis Suhanovs, horeogrāfe Lilija Lipora, virsdiriģents Jānis Grigalis, filmas režisore Arta Biseniece.

«Radi, rotājies Latvijai». #dziedundejo2021 tērpu kolekciju dokumentālā filma
«Radi, rotājies Latvijai». #dziedundejo2021 tērpu kolekciju dokumentālā filma

Tērpu kolekciju dokumentālā filma "Radi, rotājies Latvijai". 23. oktobris

23. oktobrī pulksten 15.30 pirmizrādi LTV ēterā piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 tērpu kolekciju dokumentālā filma "Radi, rotājies Latvijai".

Tērpu kolekciju filma "Radi, rotājies Latvijai" ir aizraujošs ceļojums Latvijas skolu jaunatnes radošuma pasaulē. Slaveni latviešu modes mākslinieki Sonita Pāvuliņa, Dāvids, Madara Botmane, Artis Štamgūts, Baiba Ladiga, Aleksandrs Pavlovs analizēs un izvēlēsies savus favorītus no kopumā piecdesmit 2019. un 2020. gadā radītajām tērpu un aksesuāru kolekcijām, kuras radītas, lai notiktu krāšņais tērpu parādes pasākums Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos.

Pūtēju mūzikas koncertfilma "Skanēt". 23. oktobris

23. oktobrī pulksten 16.15  LTV ēterā pirmizrādi piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 pūtēju mūzikas koncertfilma "Skanēt".

Lai vai kas, bet pūtēju orķestru muzicēšana un darba process pandēmijas apstākļos ir teju neiespējamā misija, bet šoreiz uzsvars ir uz vārdu “teju”, jo aizrautīgo diriģentu un saviem instrumentiem uzticīgo jauniešu enerģija neļāva šajā laikā apsīkt mūzikas avotam. 

Videofilmā "Skanēt" dokumentēts pūtēju orķestru darba process Covid-19 laikā, pieredzes stāsti un atziņas citādajos svētkos un orķestru muzicēšana parkos un pilsētvidē Alūksnē, Daugavpilī, Augšdaugavas novadā, Ogrē un Rīgā, iepriecinot klausītājus ar programmas “Skaņu rota Latvijai” repertuāru.

"Es varēju lielīties". #dziedundejo2021 kokļu mūzikas koncertfilma
"Es varēju lielīties". #dziedundejo2021 kokļu mūzikas koncertfilma

Kokļu mūzikas koncertfilma "Es varēju lielīties". 23. oktobris

23. oktobrī pulksten 17.00 pirmizrādi LTV ēterā piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021kokļu mūzikas koncertfilma "Es varēju lielīties".

Augusta mēnesī norisinājās Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziediundejo2021 kokļu mūzikas koncerta “Es varēju lielīties!” koncertfilmas filmēšanaFilma iecerēta kā XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu kokļu mūzikas projekta muzikālā un dramaturģiskā materiāla adaptācija mākslas īsfilmas formātā.

Kokļu mūzikas filmā “Es varēju lielīties” koklēšana atklājas kā jauna cilvēka identitātes meklējumu ceļš. Ceļš uz tādu nākotni, kādu viņš vēlas to piedzīvot. Filma ir kā pati kokle, kura vēstures līkločos izpaudusies dažādās formās un skaņveides paņēmienos, tādējādi spējusi būt vienlaikus gan skatuviski laikmetīga, gan caur rituālu atgādinājusi savu izcelsmi un nozīmi. Tradīcija, jaunrade un kokles simboliskais spēks atklājas saplūšanas un transformēšanās procesā, atklājot būtisko – pārmantojamības dzīvīguma aktualitāti.

Filmas centrā ir kāds jauns koklētājs, kurš mēro laika un notikumu distanci pretī kārotajam mērķim – būt daļai no savējiem! Ceļš, kas norūda un paver jaunu skatījumu uz instrumentu un tā daudzajām šķautnēm. Šis ir kokles radīšanas un koklēšanas stāsts, kurā kopā ar jauno koklētāju savienojas bērnu un jauniešu koklētāju kolektīvi no visas Latvijas. Vai viņiem tas ir pa spēkam un izdosies? Lai top! Lai lepnums par sevi, savu spēlētprieku un spēlētmāku! 

#dziedundejo2021 mūsdienu deju koncertstāsts «Augstāk par zemi»
#dziedundejo2021 mūsdienu deju koncertstāsts «Augstāk par zemi»

Mūsdienu deju koncertstāsts “Augstāk par zemi”. 30. oktobris

30. oktobrī LTV ēterā pirmizrādi piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 mūsdienu deju koncertstāsts “Augstāk par zemi”.

Ir 21. gadsimts – daudzi bērni un jaunieši grib būt moderni un vēlas būt uz skatuves, tomēr arī viņi reiz sāka ar “Kas dārzā”, “Vāru pelei putru” un dejoja plaukstiņpolku. Mūsdienu deju koncertstāstā ir apvienotas rotaļas ar deju. 

Ar mūsdienu dejas un latviešu tautas rotaļu palīdzību izdzīvotas septiņas vērtības, kuras daudzu paaudžu garumā tiek audzinātas bērniem, lai tie būtu savā garā stipri un latviski. Katra no vērtībām – augt atbildībā, augt radošumā, augt gudrībā un skaistumā, augt līdzjūtībā, draudzībā, kā arī augt mīlestībā – būs citādāka, gan kā rotaļīga dziesma ar deju, gan kā vārdu un skaņu savirknējums, gan pamācoša, gan arī dziļi nopietna. Cienām tradīcijas un radām ko jaunu – ilgdzīvotspējīgu, mūsdienīgu un latvisku.

Koncertstāstu izdejoja 95 mūsdienu deju kolektīvi ar 1500 dalībniekiem, pārstāvot dažādus deju stilus; filmēšana notika 19 pašvaldībās.

#dziedundejo2021: Brīvdabas muzejs, deju koncerta "Tā tik ir vasara" kolektīvu filmēšana
#dziedundejo2021: Brīvdabas muzejs, deju koncerta "Tā tik ir vasara" kolektīvu filmēšana

Skatuviskās tautas dejas kolektīvu koncerts “Tā tik ir vasara!”. 4. novembris

4. novembrī LTV ēterā pirmizrādi piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 skatuviskās tautas dejas kolektīvu koncerts “Tā tik ir vasara!”.

Vasara – skaista, saulaina, piedzīvojumiem pilna! Tas ir laiks, kad daudzas ģimenes izmanto iespēju mainīt vidi, piemēram, no pilsētas uz laukiem, no mājām pie radiem un draugiem. Tā ir satikšanās, atkalredzēšanās, nebēdnības un blēņas, kādam dārza darbi, kādam “sunīši” un klusie telefoni, vēl citam mācīšanās peldēt un iespēja būvēt smilšu pilis pie jūras vai smilšu kastē. Pirmā nakšņošana teltī, iespējams, pirmā mīlestība. Vasara ir spilgta un krāsaina kā pļava, kas tāpat kā mūsu dziesmu un deju svētki paliek atmiņā daudziem bērniem – pasākums, kur sabrauc draugi, ir jautrība un prieks dzirksteļo.

Koncertā piedalās 22 skatuviskās tautas dejas kolektīvi, kurus ieteica pilsētu un novadu deju kolektīvu virsvadītāji un pašvaldību koordinatori, kā arī izvirzīja ekspertu komisija. Koncerta režisors – Jānis Purviņš, koncerta muzikālā vadītāja – Katrīna Dimanta.

#dziedundejo2021 videostāsts “Upe. Dziesma”
#dziedundejo2021 videostāsts “Upe. Dziesma”

Videostāsts “Upe. Dziesma”. 5. novembris

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 videostāstā “Upe. Dziesma” satiekas tūkstošiem bērnu no 130 Latvijas koriem.

Videostāsts tapis no koru iesūtītajiem video sveicieniem un priekšnesumiem, kurus veidoja un filmēja paši koru kolektīvi atbilstoši situācijai 2021. gada pavasarī.

Tos kopējā piedzīvojumā veidojusi radošā komanda: idejas un scenārija autore Inga Cipe, filmas režisors Jurģis Tūbelis, puisis pie upes Vilhelms Banders, montāžas režisore Māra Bula, mūzikas autors Goran Gora, operators Kaspars Baķis (LGC), operatora asistente Marta Anspaka, datorgrafiķis Guntis Krivms, filmēšanas administratore Sandra Liepiņa, tehniskais producents Rihards Gulbis, izpildproducente Iveta Ārgale, producente Rita Platpere.

#dziedundejo2021 koru koncertstāsts “Dziesmubērns”
#dziedundejo2021 koru koncertstāsts “Dziesmubērns”

Koru koncertstāsts “Dziesmubērns”. 5. novembris

5. novembrī LTV ēterā pirmizrādi piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 koru koncertstāsts “Dziesmubērns”.

Koru koncerta “Dziesmubērns” radošā grupa sadarbībā ar LTV ir izveidojusi koncertfilmu, kas tapa dziesmu svētku svētvietā – Mežaparka Lielajā estrādē, izmantojot daļu no koru lielkoncertam paredzētā repertuāra, piedaloties koriem un diriģentiem no visas Latvijas, kā arī 12 svētku virsdiriģentiem.

Koru koncerta vadmotīvs – dziesmubērns, kuru Latvijā ir tūkstošiem. Viņos saplūst zvaigžņu ceļa dziesmas, tradīcijas spēks, mammas un tēta gudrība, viss, kas palīdzēs “gaismas pilis celt ar dvēseles dziesmu un ar mīlestību”.

#dziedundejo2021 koru mūzikas koncerts «Dziesmu koks»
#dziedundejo2021 koru mūzikas koncerts «Dziesmu koks»

Koru mūzikas koncerts “Dziesmu koks”. 6. novembris

6. novembrī LTV ēterā pirmizrādi piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 koru mūzikas koncerts “Dziesmu koks”.

Koncertā “Dziesmu koks” skolēnu un jauniešu kori, ar kuru skanējumu lepojamies un nereti lasām par šo koru panākumiem uz dažādām skatuvēm pasaulē – Rīgas Doma kora skolas zēnu, meiteņu, jauktais kori un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris – atskaņos jaundarbus, kas radīti tieši XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norisēm, kā arī citas latviešu komponistu dziesmas.

Tradicionāli kora mūzikas koncerts ieskandina svētkus un iedod emocionālo kamertoni svētku nedēļai.

#dziedundejo2021 simfonisko orķestru koncertfilma «Simfoniskie rotājumi»
#dziedundejo2021 simfonisko orķestru koncertfilma «Simfoniskie rotājumi»

Simfonisko orķestru koncertfilma “Simfoniskie rotājumi”. 6. novembris

6. novembrī LTV ēterā pirmizrādi piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 simfonisko orķestru koncertfilma “Simfoniskie rotājumi”.

Ik svētkus skolēnu simfonisko orķestru skanējums klausītājos izraisa gan pārsteigumu, gan sajūsmu, jo līdzšinējais entuziastisko muzikālo vadītāju darbs vienmēr rezultējies ar spožiem koncertiem. Dalība simfonisko orķestru norisēs ir unikāla skola, kurā iemācās tik nepieciešamo saspēles un sadarbības mākslu – muzikālo un cilvēcisko.

Videofilmas tapšanā orķestri piedalījās ar savām programmām, kuras caurvij stāsti par svētku dalībniekiem – nenogurstošiem, atvērtiem un drosmīgiem!

#DziedUnDejo2021 tautas deju filmēšana VEF Kultūras pilī. 11.09.2021.
#DziedUnDejo2021 tautas deju filmēšana VEF Kultūras pilī. 11.09.2021.

Tautas deju lielkoncerts “Saule vija zelta rotu”. 6. novembris

6. novembrī LTV ēterā pirmizrādi piedzīvo Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 tautas deju lielkoncerts “Saule vija zelta rotu”.

Tautas deju lielkoncertā “Saule vija zelta rotu” ar gadskārtu stāstu četrās deju pīnēs tiks izdejots Saules gads – no vasaras saulgriežiem līdz nākamajiem vasaras saulgriežiem, parādot, ka mūsu senči ir svinējuši ne tikai Jāņus, Ziemassvētkus un Lieldienas, bet bijušas arī daudzas citas svinamās dienas: Miķeļa diena, Meteņi, Ūsiņi, Māras diena, Laidenes diena, Labrenča diena, Bārbalas diena. Gadskārtu svētki iet pa Saules ceļu, Saules ceļš vij zelta kroni. Latviešu gads ir visu gadu svinams – mēs svinam Sauli.

Tautas deju lielkoncertā “Saule vija zelta rotu” tiks izdejotas 34 gadskārtu dejas. Tās spilgtinās etnogrāfiskā orķestra klātesamība un solistu dzīvā izpildījuma jauda, kā arī Latvijas gadalaiku ainavas, bet katrs Latvijas skolu jaunatnes deju kolektīvs Saules zīmē izdejos rūpīgi iemācītās dejas.

Lielkoncerta fināla muzikālā skaņdarba “Svinēt Sauli” videoklipa izveidē piedalījās 621 deju kolektīvs. Sešu minūšu emocionālā kopā būšanā un svētku izdzīvošanā tiešsaistē dejoja 12 tūkstoši dejotāju. Videoklips veidots, atspoguļojot šī laika realitāti – attālināto mācību procesu, nodarbības “Zoom” platformā, dejošanu vienatnē, ar distanci, tajā pašā laikā uzsverot, ka dziesmu un deju svētku tradīcija, mīlestība pret deju un gatavība pat šajos laikos dejot, radīt un būt kopā ir stiprāka par visu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti