Ceļojums

Iepazināmies ar Gulbenes novada vidusskolas jauniešu deju kolektīvu „Rūsiņš”

Ceļojums

Iepazināmies ar Kandavas Mākslas un mūzikas skolas popgrupu "Taustiņi"

Iepazināmies ar Valgundes pagasta Kalnciema vidusskolas 5. - 9.klašu deju kolektīvu

Visgrūtākais bija pareizi iemācīties deju soļus – Kalnciema vidusskolas dejotāji par gatavošanos #dziedundejo2021

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

#dziedundejo2021 norise “Saulesvija” 15. jūlijā viesojās Jelgavas novadā, kur ar savu dejotprasmi iepriecināja Jelgavas novada Valgundes pagasta Kalnciema vidusskolas 5.–9. klašu deju kolektīvs un tā vadītāja Inga Feldmane. Šis kolektīvs par spīti sarežģītiem laikiem ir stingri apņēmies turpināt dejot un iepriecināt visus apkārtējos. Kalnciema vidusskolas deju kolektīvs aktīvi piedalās visos skolas koncertos, kā arī novada svētkos. Īpaši viņiem patīk parādīt latviešu tautas dejas ciemiņiem no citām Eiropas valstīm, kad tie viesojas skolā "Erasmus+" projektu ietvaros.

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Līdzīgi kā citiem Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem arī Kalnciema vidusskolas 5.–9. klašu deju kolektīvam vislielākais izaicinājums bija e-vidē visiem kopā iemācīties dejas, kā arī pielāgoties jaunajiem apstākļiem. 

“Man ir tāda nedaudz citādāka pieredze, jo nekad jau mums, dejotājiem, nebija īpaši jādraudzējas ar e-vidi, vienmēr mēs dejojām klātienē.

Nekad nebija jāskatās, vai mēs trāpām lodziņā, vai mums redz kājas un galvu ekrānā. Tas noteikti bija liels izaicinājums – visu to spēt un izdarīt,” atceras deju kolektīva vadītāja Inga Feldmane.

Liels piedzīvojums un jauna pieredze Kalnciema vidusskolas deju kolektīvam bija Dziesmu un deju svētku fināla dejas filmēšana pie skolas. Kolektīva vadītājai šī diena bija emocijām piepildīta:

“Ar visu tikām galā lieliski. Rezultāts ir ļoti labs – jāpateicas ir skolas atbalsta komandai. Jo tajā dienā, kad mēs filmējām, kopā sabrauca 40 bērnu – bija gan 2 metru distance jāievēro, gan katram bērnam jānodrošina telefons vai planšete ar interneta pieslēgumu.

Tāpat arī, lai mūzika skan visā sporta laukumā un lai visi bērni vienlaicīgi dejo. Mēs tomēr izvēlējāmies būt visi pie skolas, jo bija ļoti grūti zūmā trāpīt vienādi un visiem darīt vienu un to pašu. Bērniem bija krietni vieglāk visu nodejot un uzfilmēt klātienē.”

Kalnciema vidusskolas dejotāji atzīst, ka šis laiks nav bijis no vieglākajiem, jo deju soļus nācās apgūt vienatnē. “Visgrūtākais bija pareizi nodejot, iemācīties mājas apstākļos to deju. Vienam pašam ir sarežģītāk iemācīties, kad nevari no citiem mazliet pašpikot,” stāsta kolektīva dejotāji Ritvars un Markuss. Savukārt dejotājām Karīnai un Elīnai tautas deja ir veids, kā izpaust sevi, un viņām deju kustības nāca viegli:

“Mums nebija problēmu, jo dejojam jau no bērnības. Varbūt vienīgi grūti bija tas, ka nav neviena, kas pasaka, vai ir kādas kļūdas.”

Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu dalībniekiem no Kalnciema vidusskolas deju kolektīva ir liels lepnums gan par savu novadu, gan arī pagastu: “Lepojamies ar savu Zemgales līdzenumu, ar Lielupi, ar čaklajiem zemniekiem. Mūsu skola atrodas pie meža, un mēs esam zaļi domājoša skola. Pie skolas jau sešus gadus plīvo eko skolas zaļais karogs. Mēs lepojamies, ka esam sportiska skola, spēlējam volejbolu, mums ir arī mūzikas un mākslas skola.”

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti