VIDEO: Bērnu un jauniešu folkloras kopas tiekas #dziedundejo2021 programmā «Rotā saule, rotā bite»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

19. septembrī Latvijas Televīzijā pirmizrādi piedzīvo XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 folkloras koncertprogramma “Rotā saule, rotā bite”.

Folkloras programma “Rotā saule, rotā bite” dziesmu un deju norisēs #dziedundejo2021 pievēršas daudzveidīgam vietējās tradīcijās sakņotam mantojumam. Tā parāda nemateriālā kultūras mantojuma iespējas šodien, šeit un tagad, piedāvājot katram no mums radošas pašizpausmes iespēju un daudzpusīgas sadarbības iespējas – dziedot, dejojot, rotaļājoties, muzicējot, izzinot, stāstot un klausoties.

Folkloras programmas atslēgas vārdi šajā reizē ir: saule, bite(s), medus, rotāšana, gavilēšana, saskaņa, sadarbība, meistarība.

Akcents likts uz savstarpēju sadarbību – kopīga muzicēšana, dziedāšana, dejošana, dalīšanās ar savu mantojumu, ņemot vērā izzinātās lokālo tradīciju īpatnības, bet darbojoties mūsdienu pilsētvidē un brīvi interpretējot tradīcijas savas pieredzes kontekstā.

Koncertprogramma “Rotā saule, rotā bite” ir folkloras konkursu “Teci, teci, valodiņa 2020”, “Anekdošu virpulis 2021”, “Dziesmu dziedu, kāda bija 2021” un “Klaberjakte 2021” uzvarētāju koncerts. Tā ir XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu folkloras programmas “rota”.

Koncertā piedalās dažādu Latvijas novadu labākie stāstnieki, dziedātāji, dejotāji un muzikanti, kas savu pašizpausmi saista ar mērķtiecīgu lokālo tradīciju izzināšanu, to apgūšanu un popularizēšanu.

Vidzemes mantojumu rādīs Lēdurgas kultūras nama folkloras kopas “Putni” dalībnieki, kas ieskandēs koncertu ar pašdarinātām koka taurēm un izdziedās vasaras pilnbrieda sajūtu dziesmā “Līgo saule, līgo bite”; dzirdēsim etnogrāfiskās kokles tradicionālās muzicēšanas konkursa “Klaberjakte” laureātus no Limbažiem, Rankas un Jaunpiebalgas, un ar kādu Alūksnes danci mūs iepriecinās folkloras kopas “Oglītes” kapela no Ropažiem.

Zemgales un Sēlijas mantojumu sadzirdēsim Ozolnieku folkloras kopas “Knipati” un Iecavas folkloras kopas “Tarkšķi” dalībnieku izpildījumā. “Tarkšķu” firmas zīme ir mandolīnu ansamblis, kurš savas instrumenta spēles un saspēles prasmes demonstrēs koncertā.

Rīdziniekus pārstāvēs folkloras kopa “Kokle” no Rīgas Skolēnu pils un “Birjuļki” dziedātājas no Rīgas 54. vidusskolas. Te būs lieliska iespēja baudīt slāvu folklorai raksturīgo skaņveidi.

Kurzemes balsis un melodijas dzirdēsim Krotes Kronvaldu Ata pamatskolas folkloras kopas “Traistēni” un Liepājas Bērnu un jauniešu centra “Vaduguns” folkloras kopas “Ķocis” dalībnieku sniegumā, bet Rucavas pamatskolas folkloras kopa “Ķocītis” iepazīstinās ar rucavnieku mantojumu. Savukārt folkloras kopa “Solniško” no Liepājas izrādīs ukraiņu tradicionālo mantojumu.

Visvairāk dalībnieku koncertā ir no Latgales, un te mūs iepriecinās dziedātāji un muzikanti no Austrumlatgales Radošo pakalpojuma centra folkloras kopas “Vīteri”, Viļānu vidusskolas “Biteitēm”, Aglonas vidusskolas folkloras kopas “Žibacteņa”, Kaunatas vidusskolas folkloras kopas “Rāznaviņa”, Līvānu vidusskolas folkloras kopas “Ceiruleits”. Būs ermoņikas un akordeons, vijoles un kokles un pāri visam – Ziemeļ- un Dienvidlatgales daudzbalsība, kas dod iespēju izjust saskanīgas dziedāšanas burvību.

Būt dialogā ar vietējo tradīciju ir gan skolēnu, gan skolotāju aicinājums un izaicinājums. Tas liek aizvien no jauna ar cieņu saglabāt mantoto un ar prieku un pašcieņu to pilnveidot šodien.

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti