Kultūras rondo

Koru diena Dziesmu un deju svētkos

Kultūras rondo

Pūtēju orķestru diena Dziesmu un deju svētkos

Vērmanes dārzā amatierteātri izspēlē Ādolfa Alunāna lugas

Vērmanes dārzā amatierteātri izspēlē Ādolfa Alunāna lugas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vērmanes dārzā, kur notiek Latvijas amatnieku tirdziņš un meistarklases, 2. un 3. jūlijā uz divām skatuvēm amatierteātri no visas Latvijas spēlē latviešu teātra tēva Ādolfa Alunāna lugas.

2. jūlijā gan laika apstākļi nelutināja, un tas radīja zināmas bažas, vai pasākums būs izdevies un apmeklēts. Taču šis nav tas gadījums. Un publikas nudien netrūka, skatītāju rindas bija pilnas. Daļa nāca un gāja, skrēja tālāk skatīties citus pasākumus, bet daļa, varēja redzēt, bija mērķtiecīgi nākuši skatīties izrādes, ar siltiem apmetņiem, paņemot bufetē kādu aliņu, turpat blakus esošajā informācijas centrā paņēmuši īpaši nodrukātas amatierteātru skates programmiņas, kur var izlasīt, kurš no teātriem un kādu lugu šobrīd spēlē.

Ādolfa Alunāna lugas tiek spēlētas uz divām skatuvēm: uz mums labi zināmās Vērmanes dārza lielās skatuves un mazās skatuvītes, kas uzcelta turpat tirdzinieku vidū, tuvāk Krišjāņa Barona ielai.

Jūrmalas teātra aktieri stāsti, kādos tēlos iemiesojas, viņiem ir spēle spēlē.

"Ideja ir tāda, ka Alunāna lugas centāmies iemiesot iestudējumā tādas, kādas varēja būt laikā, kad tika rakstītas un spēlētas. Centāmies atdzīvināt to latvisko, seno,” atklāj kāda Jūrmalas teātra dalībniece.

Dziesma, deja un teātris ir mūsu kultūras mantojums, un amatierteātri ir priecīgi, ka Vislatvijas svētkos varam būt kopā ar visiem un svinēt šos svētkus, bilst aktieri.

Teātris Dziesmu svētku ietvaros ticis spēlēts jau II Vispārīgajos dziedāšanas svētkos 1880. gadā, kad dziesmu svētkus sāka rīkot Rīgas Latviešu biedrība. Arī tad teātri spēlējuši amatierteātri, tikuši rīkoti latviešu lugu konkursi.

Šajos svētkos visu, kas saistīts ar teātra spēlēšanu, izdomājusi Latvijas Nacionālā kultūras centra amatiermākslas eksperte, režisore Dace Vilne. Ādolfa Alunāna lugu skate ir viena no amatierteātru šī gada lielajām iniciatīvām, taču ceturtdien un piektdien, 5. un 6. jūlijā, šie paši amatierteātri Dailes teātrī rādīs šī gada veikumu, tiks izrādītas latviešu dramaturgu lugas no Raiņa līdz Evitai Sniedzei un Ērikam Hānbergam.

"Pagājušajos svētkos 2013. gadā svinējām 150. gadskārtu Blaumanim, tad bija vesela diena Brīvdabas muzejā visās sētās. Tā kā Alunāns ir pilsētnieks, viņam nepiestāvēja Brīvdabas muzejs. Viņam vajadzēja pilsētvidi,” par izvēli rīkot amatierteātru skati Vērmanes dārzā stāsta Dace Vilne.

Turklāt tepat blakus ir Rīgas Latviešu biedrība, un savulaik Rīgas Latviešu biedrības režisors bija Ādolfs Alunāns.

"Alunānam ir 170. jubileja šogad. Lai ko mēs domātu par viņa dramaturģiju vai par viņu kā par aktieri vai režisoru, viņš ir pirmais,” turpina Vilne.

Savukārt Jūrmalas teātra režisors Imants Jaunzems vērtē, ka pozitīvākais, kas ir Alunānam, ir sulīgā valoda.

„Tas ir laiks, kad top latviešu valoda, joprojām ir spēcīgie izteicieni, kas var skatītāju ar izbrīnīt. Situācijas ir diezgan banālas, tāpēc ņemam spēles teātra paņēmienu, spēlējamies, nekā mēģinām sižetu pasniegt,” atzīst Jaunzems.

Gatavojoties Dziesmu un deju svētkiem, 31 kolektīvs iestudēja Alunāna lugas. Vilne vērtē, ka būtu jaukāk, ja būtu plašāks spektrs, nav aptvertas visas lugas, ko Alunāns uzrakstījis.

Alunāna darbu iestudējumus vēl 3. jūlijā Vērmanes dārzā amatierteātri spēlē līdz septiņiem vakarā uz divām skatuvēm. Bet 5. un 6. jūlijā – latviešu dramaturgu darbi Dailes teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti