Kultūras ziņas

Galvaspilsētā sācies festivāls "Rīgas Ritmi"

Kultūras ziņas

Kā attīstās radošais kvartāls "Provodņiks"?

Minesotā rit XV Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki

Vairāk nekā tikai svētki. ASV notiek XV Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šajās dienās Minesotas štata galvaspilsētā Sentpolā, Amerikas Savienotajās Valstīs, norit 15. Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki. Tie ir deju un mūzikas koncerti, teātru izrādes, folkloras pasākumi un saviesīgas tikšanās. Kopumā pasākumos piedalās aptuveni 50 kolektīvu no Amerikas un Latvijas.

29. jūnijā svētkus atklāja ieskaņas koncerts. Vienā no lielākajiem dievnamiem Amerikā – Svētā Pāvila katedrālē gan koris "Anima" no Latvijas, gan vietējais Minesotas koris "Magnum Chorum" atskaņoja Ērika Ešenvalda skaņdarbus. Svētku programmā izskanēs vēl divi simfoniskās un kamermūzikas koncerti. Tomēr pamatā skan dziesmu svētkiem ierastās koru kompozīcijas. Tāpat programmā neiztrūkstoši ir deju pasākumi, kuru kulminācija gaidāma 2. jūlijā ar tautas deju lieluzvedumu. Vēl Sentpolā latvieši spēlēs teātri, skatīsies latviešu filmas, apmeklēs izstādes, pievērsīsies literatūrai un dejos zaļumballē.

Latviešu Dziesmu svētku tradīcija ASV aizsākās 1953. gadā Čikāgā. Pirms pieciem gadiem tie notika Baltimorā, kur piedalījās 600 dziedātāji un 900 dejotāji. Šī gada svētki noslēgsies 3. jūlijā ar kopkora koncertu Sentpolas "Ordway" koncertzālē.

Arī ielās var redzēt Latvijas karogus, un Amerikas latvieši par svarīgo tradīciju stāsta saviem amerikāņu radiem un draugiem. Dziesmu svētku rīcības komitejas priekšsēdis Ansis Vīksniņš pauž: "Ir grūti izskaidrot, cik tie ir nozīmīgi latviešiem, daudziem amerikāņu sabiedrībā, kad runā par dziesmu un deju svētkiem – viņi domā, nu, būs kaut kāda mūzika, džeza festivāls vai koru sacensība, vai kaut kāds muzikāls pasākums, bet mums, latviešiem, dziesmu svētki ir daudz vairāk nekā tikai svētki, saistīti ar dziedāšanu. Tā ir mūsu identitāte, mūsu kultūra, tā ir mūsu valoda, un to kādreiz ir mazliet grūti izskaidrot amerikāņiem, cik svarīgi dziesmu svētki ir mums, latviešiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti