Kultūras ziņas

Skolēni apglezno "Ulubeles" ārsienu

Kultūras ziņas

Justs gatavojas Eirovīzijai

Gatavošanās 2018.gada Dziesmu un Deju svētkiem

Turpinās gatavošanās 2018.gada Dziesmu un deju svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gatavojoties 2018.gada Dziesmu un deju svētkiem, to organizatori ir izanalizējuši iepriekšējo, 2013.gada, svētku pieredzi. Viena no prioritātēm pasākumu norisē būs dalībnieku ērtība. Tāpat plānots, ka svētku gājiens notiks nevis pēdējā, bet pirmajā dziesmu svētku dienā, tomēr svētku māksliniecisko ideju autori komentāros ir atturīgi, gaidot maiju, kad Dziesmu svētku mākslinieciskā padome pieņems lēmumu par izstrādāto koncepciju.

Gājiena norisi pirmajā svētki dienā dziesmu svētku rīkotāji skaidro ar praktiskiem apsvērumiem.

 “Tam ir savi loģiski un praktiski apsvērumi. Viens ir tas, ka svētki sākas ar parādi. Otrs, ka tas mazina slodzi, kas iespējama svētku noslēguma,” norāda Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte.

Dziesmu svētku noslēguma koncerta nosaukums būs “Zvaigžņu ceļā”. Koncepcijas autori – Uģis Brikmanis, Aigars Ozoliņš un Mārtiņš Klišāns – vizuāli un saturiski tās uzbūvi balsta uz tautai nozīmīgiem laiku lokiem.

“Gigantiski loki, kas vijas pāri estrādei, ir vizuālā tēla pamatā,” skaidro noslēguma koncerta režisors Uģis Brikmanis.

Koncerta programmas jaunievedums būs pūtēju orķestru uvertīra, bet koru uzstāšanās sāksies ar vīru koru dziedājumu. Gaidāmi arī vairāki pirmatskaņojumi.

Dziesmu svētku mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Klišāns atklāj vien jaundarbu autorus – “Ēriks Ešenvalds, Valts Pūce, Rihards Dubra un, iespējams, vēl daži”. Citas muzikālās kompozīcijas Klišāns pagaidām nenosauc.

Idejas autori ir atturīgi plašākos komentāros, gaidot šī gada maiju, kad Dziesmu svētku mākslinieciskā padome pieņems lēmumu par izstrādāto koncepciju. Turklāt tās īstenošanai jānorit paralēli Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas pirmajai kārtai, kas paredz vairāk nekā 30 tūkstošus skatītāju un vismaz 13 tūkstošu dalībnieku vietas. Saprotams, ka būvniecības darbu uzsākšanai ir pēdējais laiks. 

“Man pie režijas plāna ir astoņi varianti,” norāda Brikmanis. “Nemainīga ir pārliecība, ka visi, kas dzied, ka visi, kas dejo, visi, kas pūš un kas auž tautastērpus, 2018.gada 7.jūlijā ir Mežaparkā.”

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki notiks Rīgā no 2018.gada 30.jūnija līdz 8.jūlijam.Kopējās gaidāmo Dziesmusvētku izmaksas ir 7,8 miljoni eiro. No tiem vairāk nekā sešus miljonus plānots izmantot 2018.gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti