Turpinās #dziedundejo2021 maratons LTV: ceļš «Saulesvija», koncertstāsts «Augstāk par zemi» un spēle «Lai top svētki!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

30. oktobrī Latvijas Televīzijā no pulksten 11.55 būs skatāms ceļš “Saulesvija”,  pulksten 16.25 mūsdienu dejas koncertstāsts “Augstāk par zemi”, bet pulksten 21.05 noslēgsies spēle “Lai top svētki!”.

Ja ierasti ir bijis, ka svētku dalībnieku gājienā cauri Rīgas centram dodas visu Latvijas pašvaldību delegācijas ar saviem kolektīviem, pašvaldības vadību, karogiem un vimpeļiem, ceļa malā viņus uzmundrina un sveic skatītāji, kā arī īpaši sveicinātāji, gājienu ievada svētku rīkotāju un valsts vadītāju rindas, kas vēlāk kādā vietā sagaida un visus dalībniekus sveicina, tad šovasar, dodoties ceļā "Saulesvija", viss bija otrādi – delegācijas bija savās mājās, bet svētku organizatori un sveicinātāji devās uz novadiem ar svētku auto un ripināmiem objektiem – saulesripām. 7000 dalībnieku 42 pašvaldībās, satikšanās prieks vasaras karstumā, saulē un lietū.

Ceļš “Saulesvija” ir veidots kā klātienes mirkļu un video fiksējums norisēs, kurā nepilnas stundas garumā ikvienā pašvaldībā īpašais Svētku vēstnesis kopā ar atraktīvu ceļotāju-sveicinātāju nodeva svētku organizatoru pateicības un dāvanas ikvienam, kurš gatavojās XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, apguva svētku repertuāru, veidoja aizraujošus video sveicienus un video priekšnesumus. 

Ceļa veidāji mēroja 3729 kilometrus, svētku dalībniekiem, kopā nofilmētas 105 stundas dokumentāla materiāla. Reportāžu, kas tika izvietotas sociālajos medijos un sabiedriskā medija platformā LSM.lv, noskatījās vairāk nekā 300 000 reižu.

Ir 21. gadsimts – daudzi bērni un jaunieši grib būt moderni un vēlas būt uz skatuves, tomēr arī viņi reizi sāk ar "Kas dārzā”, "Vārīja pelei putru” un dejoja plaukstiņpolku. Mūsdienu deju koncertstāstā  “Augstāk par zemi” ir apvienotas rotaļas ar deju. Ar mūsdienu dejas un latviešu tautas rotaļu palīdzību izdzīvotas septiņas vērtības, kuras daudzu paaudžu garumā tiek audzinātas bērniem, lai tie būtu savā garā stipri un latviski. Katra no vērtībām – augt atbildībā, augt radošumā, augt gudrībā un skaistumā, augt līdzjūtībā, draudzībā, kā arī augt mīlestībā – būs citādāka: gan kā rotaļīga dziesma ar deju, gan kā vārdu un skaņu savirknējums, gan pamācoša, gan arī dziļi nopietna. Koncertstāstu izdejoja 95 mūsdienu deju kolektīvi ar 1500 dalībniekiem, pārstāvot dažādus deju stilus, filmēšana notika 19 pašvaldībās.

30. oktobra vakarā 21.05 izskanēs noslēdzošā Latvijas Televīzijas veidotā jauniešu dziesmu un deju spēle “Lai top svētki!”. Kopā ar Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu deju virsvadītājiem, virsdiriģentiem un īpašajiem viesiem noskaidrosim – kurš tad ir Latvijas zinošākais novads. Zemgales komandā sacentīsies Arvīds Platpers, Reinis Rešetins, Iveta Pētersone-Lazdāne un Māra Upmane-Holšteine; Latgales komandas godu pārstāvēs Ilmārs Dreļs, Edgars Vītols, Jevgeņijs Ustinskovs un Ieva Florence-Vīksne; Vidzemes komandā žilbinās Aira Birziņa, Gints Ceplenieks, Olga Freiberga un Mārtiņš Egliens. Arī šajā raidījumā, kā ierasts, par skaistu un muzikālu kopā būšanu rūpēsies vadītāji Māra Sleja un Dainis Grūbe, kā arī Katrīnas Dimantas orķestris.

Visi #dziedundejo2021 koncerti un videostāsti ir ierakstīti skolēnu brīvlaikā – vasarā,  kā arī septembrī, kad epidemioloģiskie noteikumi ļāva pulcēties uz mēģinājumiem un repertuāra filmēšanu. Visu videokoncertu un stāstu pamatā ir XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem viedotās māksinieciskās koncepcijas un gatavotais repertuārs, kas tika pielāgots citam svētku formātam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti