Dienas ziņas

Valsts prezidents ar jauniešiem diskutē par dezinformāciju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Koklētāji gatavojas dziesmusvētkiem

Tradīcijas, tagadne un turpinājums – ansambļi gatavojas Dziesmu un deju svētku kokļu lielkoncertam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dziesmu un deju svētku repertuāru sākuši apgūt arī koklētāji. Tas neesot viegls, bet degsme piedalīties nākamās vasaras svētkos esot liela, īpaši jauniešiem, kuriem tā pa īstam neesot izdevies izbaudīt skolēnu Dziesmu un deju svētku gaisotni. Oktobrī jau aizvadīti četri reģionālie koncerti, bet nedēļas nogalē Jelgavā notika Rietumlatvijas reģiona koklētāju Dziesmu svētku modelēšanas koncerts.

Jelgavas Kultūras namu šoreiz pieskandināja koklētāju izpildītās tautas dziesmas, kas izskanēs nākamā gada Dziesmu un deju svētku kokļu lielkoncertā "Laika upe". Uz svētku modelēšanas koncertu ieradušies vairāk nekā astoņdesmit koklētāji no Rietumlatvijas reģiona, kuri dziesmu svētku repertuāru pašreiz jau apguvuši.

Valda Bagāta, Babītes koklētāju ansambļu "Balti" un "Dzītariņi" vadītāja, stāsta: "Es teiktu, ka repertuārs ir grūts šogad un prasa lielu, lielu darbu gan no dalībniekiem, gan vadītājiem, bet es ceru, ka kopumā iznāks krāšņs koncerts. Protams, ka mēs gaidām, vēl jo vairāk, mēs esam gaidījuši arī skolēnu Dziesmu svētkus, kuri pagāja tādā mazliet dīvainā gaisotnē."

Daudziem uzrunātajiem jauniešiem nākamā gada Dziesmu un deju svētki, kas aizritēs 150. jubilejas zīmē, būs pirmie viņu mūžā, tāpēc satraukums esot vēl lielāks.

Kā skaidro koncerta mākslinieciskā vadītāja Kristīne Dmitrijeva, programma veidota, balstoties uz trīs Dziesmu un deju svētku koncepcijas stūrakmeņiem – tradīcijām, tagadnīgumu un turpinājumu: "Mēs esam speciāli izvēlējušies šādu programmu, lai mēs parādītu, kādi mēs esam šobrīd, gan arī parādītu mūsu lieliskās tradīcijas un arī pasapņotu mazliet, kāda mums būs nākotne un kāda tur varētu būt kokles mūzika."

Arī koklētājiem tāpat kā citiem pašdarbības kolektīviem kopā sanākšanas un muzicēšanas prieku divus gadus ierobežoja Covid-19 pandēmija, tomēr kolektīvu skaits neesot sarucis, skaidro Latvijas Nacionālā kultūras centra pūtēju un kokļu mūzikas eksperts Dainis Vuškāns: "Ir daļēji nomainījušies ansambļu sastāvi. Nākuši jauni dalībnieki, kuriem varbūt vēl nav tās pieredzes, bet ir vēlme muzicēt. Ir arī ļoti pieredzējuši mūziķi, un mūsu galvenais uzdevums ir sakausēt jaunību un pieredzi vienotā veselumā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti