Toronto sākas XV Latviešu dziesmu un deju svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar svētku atklāšanas ceremonija viesnīcā “Hilton Toronto” 4. jūlijā Toronto, Kanādā, sāksies XV Latviešu dziesmu un deju svētki Kanādā. Svētki pulcēs vairāk nekā 2000 dalībnieku.

Latvijas simtgadei veltīto XV Latviešu dziesmu un deju svētku sauklis ir “Viena dziesma, viena deja… viena tauta!”. Dziesmu svētki ilgs līdz 7. jūlijam, koncertiem notiekot Sv. Paula Trīsvienības baznīcā, Kērnera zālē un “Mattamy” pasākumu centrā.

4. jūlijā būs iespēja baudīt deju kolektīva “Līgo” koncertu un teātra uzvedumu “No saldenās pudeles”. Tikmēr Sv. Paula Trīsvienības baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā skanēs Imanta Ramiņa “Ave Verum Corpus” un Jura Ķeniņa “Missa Brevis Latviensis”. Tāpat koncertā iekļauti Arvīda Purva, Ērikas Josts, Brigitas Ritmanes, Ādolfa Ābeles, Viktora Baštika, Andreja Jurjāna, Ērika Ešenvalda un Alfrēda Kalniņa skaņdarbi. Uzstāsies Valsts akadēmiskais koris (VAK) “Latvija”, apvienotais svētku koris un Dziesmu svētku kamerorķestris.

Svētku pirmo dienu noslēgs iepazīšanās balle, kurā uzstāsies muzikālā apvienība “Raxtu Raxti” ar “LETTS”.

5. jūlija plkst. 16 Kērnera zālē ar koncertu tiks atklāts kompaktdisks “Latvian Amber”, kas veltīts trīs pazīstamākajiem Kanādas latviešu komponistiem (Tālivaldim Ķeniņam, Jānim Kalniņam un Imantam Ramiņam), atspoguļojot latviešu diasporas ieguldījumu Kanādas kultūrā. Koncertā tiks atskaņots nesen atklātais un atjaunotais Jāņa Kalniņa vijoles koncerts, kura izpildījums iekļauts jaunajā diskā. Komponēts 1945. gada bēgļu nometnē Lībekā, Vācijā, pēdējo reizi dzirdēts Kanādā 1962. gadā, bet pēc tam gājis zudumā, skaņdarbs atrasts un atjaunots 2014. gadā.

Tāpat koncertā skanēs arī Tālivalda Ķeniņa 1953. gadā komponētā “Scherzo concertante” kamerorķestrim, Imanta Ramiņa “Aria” vijolei un klavierēm, kā arī prestižo “Emmy” balvu ieguvušās Amerikas latviešu komponistes Lolitas Ritmanes “Uvertīru gaismai”. Koncertā piedalīsies pianists Artūrs Ozoliņš un Ruta Vaivade, vijolniece Laura Zariņa, flautiste Agita Arista, čellists Jānis Laurs, Kanādas Operas orķestris un diriģents Māris Sirmais.

Savukārt 5. jūlijā plkst. 19.30 savu debiju Kērnera zālē piedzīvos koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais. Koncertā skanēs gan latviešu, gan kanādiešu komponistu darbi, no kuriem daudzi komponēti īpaši korim "Latvija".

Viesnīcā “Hilton Toronto” 5. jūlija vakarā varēs vērot arī kabarē šovu, kurā muzicēs Amerikas latviešu sabiedrībā pazīstami mūziķi, to skaitā Pauls Berkolds no Losandželosas, Vītolu ģimene, Sandra Ķuze un daudzi citi. Kabarē šovs kā svētku pasākums ir raksturīgs tieši Kanādas dziesmu svētkiem. Dienas noslēgumā tiks izrādīts Anšlava Eglīša romāna ekranizējums “Homo Novus”.

Dziesmu svētku kulminācija – kopkora koncerts – notiks 6. jūlijā “Mattamy Athletic Centre”. Kopkorī iesaistīsies arī tikko beigušās 2x2 latviešu jauniešu nometnes kora projekta dalībnieki. Koncertā skanēs gan Latvijas kormūzikas iecienītākie darbi, gan arī jaundarbi, ko sacerējuši jauni latviešu komponisti no Kanādas, ASV, Austrālijas un Latvijas.

Savukārt deju svētku kulminācija – tautas deju lieluzvedums – paredzēts 7. jūlijā. Dzīvo mūziku visam uzvedumam nodrošinās “Raxtu Raxti”. Lieluzveduma programmā būs “Ačkups”, “Sešdancis”, “Sēju vēju”, “Audēju deja”, “Kurzemnieku pērkoņdancis” un citas dejas, kā arī speciāli svētkiem radītā deja “Salti vēji pūta” Jāņa Purviņa horeogrāfijā.

Svētku laikā skatāmas arī izstādes, notiks bērnu balle, rakstnieku pasākums, jaundeju skate un citi sarīkojumi. XV Latviešu dziesmu un deju svētku programma atrodama šeit.

Kā atklāj svētku rīkotāji, biļetes uz tautas deju lieluzvedumu, tāpat kā kabarē un VAK “Latvija” koncertu ir izpārdotas. Dziesmu svētki tiek aktīvi reklamēti arī pašā Kanādā, un arī kanādieši izrāda plašu interesi par pasākumu. “Mēs specifiski sludinājām mūsu sarīkojumus plašai kanādiešu publikai, un atsauksmes tik tālu ir bijušas ļoti labas,” norāda Laura Adlers, atbildīgā par svētku līdzekļu vākšanu un attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti