Ceļojums

Iepazināmies ar Zvejniekciema vidusskolas folkloras kopu

Ceļojums

Iepazināmies ar Krimūnu tautas nama bērnu deju kolektīvu „Bitītes"

Iepazināmies ar Jēkabpils valsts ģimnāzijas kori "Ritums"

Tautas tērpā kāpt uz skrituļslidām – Jēkabpils koris «Ritums» šogad jaudu nezaudēja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

16. jūlijā Jēkabpilī tika aizvadīts Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 pirmais notikums "Saulesvija". Kolektīvi svētku auto sagaidīja Krustpils pils dārzā, kur tika ritināta simboliska saules ripa. Šī gada #dziedundejo2021 svētku norišu dalībnieki ir arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijas koris "Ritums" kopā ar tā diriģenti Sandru Bondari.

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas korī "Ritums" dzied 60 fantastiski 7.–12. klašu jaunieši, kam ir patiešām paveicies ar diriģenti Sandru Bondari, kura tiek dēvēta par kora “treneri”. Viņa ir pateicīga par iespēju būt "Rituma" komandā, jo te dziedāt nāk jaunieši ar dziesmu sirdī, ar apziņu, ka dziesma ir spēka, prieka, gudrības un mīlestības avots. 

“Es pārņēmu šo kolektīvu ar nosaukumu “Ritums” pirms kādiem 10 gadiem vai pat vairāk. Šajā laikā mums ir izveidojies rituāls, ko veicam pirms katras uzstāšanās. Man likās, ka vajag tādu kā enerģisku saucienu, tādu kā uzrāvienu, un tad nu mēs kopā vienmēr sakām – “Ritums, Ritums, Ritums, hei!”,” stāsta kora diriģente Sandra Bondare.

Jēkabpils koris “Ritums” pandēmijas laikā, protams, saskārās ar dažādiem izaicinājumiem, tomēr viņi ir spējuši saglabāt dziedāt prieku un raugās uz visu optimistiski. Kora dziedātāji ir enerģijas uzlādēti un pateicīgi kora “trenerei”, kas pārmaiņas palīdzējusi uztvert pozitīvi.

“Viegli nebija. Bet man patiesi ir ārkārtīgi atsaucīgi, saprotoši, atvērti jaunieši. Šis attālinātais gads mums bija tikpat jaudīgs, tikpat darbīgs kā iepriekšējie.

Mēs nevienu mirkli nebijām samulsuši, ka, nē, mēs nedarbosimies vai ka kopā būšana ir beigusies. Nē, mēs to darījām attālināti,” stāsta Sandra Bondare.

Kora “Ritums” dalībniece Dace, kas iepriekš jau ir piedalījusies Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos, atzīst, ka klātienes pieredze ir patiešām neaizmirstama un pamatīgs enerģijas lādiņš. Šis gads, protams, ir atšķirīgs, bet Dace ar prieku piedalās #dziedundejo2021 svētku norisēs: “Mūsu kora vadītāja centās darīt visu iespējamo, lai mēs sajustu to dziesmu svētku garu. Mums notika dažādi koncerti e-vidē, tikšanās arī "zūmā", organizēja jubilāru komponistu koncertu tematiskās satikšanās, notika dažādi konkursi ar mūzikas balvām. Ļoti jauki bija!”

Savukārt kora dalībniecei Katrīnai šie ir pirmie Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki:

“Man bija liels izaicinājums kāpt uz skrituļslidām ar tautas tērpu, lai nofilmētu mūsu priekšnesumu. Bija arī ļoti forša fotosesija pie Daugavas ar kolektīvu. Šis svētku variants nebija slikts – man ļoti patika arī šādā formātā!” 

Rihards, kas arī dzied Jēkabpils Valsts ģimnāzijas korī “Ritums”, ne mirkli pandēmijas laikā nav šaubījies par savu vēlmi dziedāt. Protams, tajā liels nopelns ir diriģentei Sandrai Bondarei, kas darīja visu, lai motivētu jauniešus. Rihards gan atzīst, ka šie neesot tādi svētki, kādus viņš esot vēlējies pieredzēt, bet

“es domāju, ka tomēr jebkādi dziesmu svētki ir labāki nekā nekādi. Un šis ir kultūras bagātināšanas pasākums, ko visiem tomēr vajadzēja.”

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas koris “Ritums” ir īpaši lepni ar savas pilsētas simbolu lūsi, un, protams, ar Daugavu un tās skaistajiem krastiem. Jaunieši ļoti lepojas ar sportu Jēkabpilī, īpaši ar volejbola komandu – sporta klubu “Jēkabpils lūši”, kura atklāšanas spēlē arī kora “Ritums” dalībnieki dziedāja Latvijas himnu. Lepošanās vērta arī ir Krustpils pili, kas tagad ir atjaunota un aprīkota ar mūsdienīgām ekspozīcijām. Koris iesaka arī apmeklēt Jēkabpils brīvdabas muzeju “Sēļu sēta”.

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti