Ceļojums

Iepazināmies ar Liepājas 6. vidusskolas 5.- 9. klašu kori un viņu skolotāju Lieni Breču

Ceļojums

Iepazināmies ar Ludzas bērnu folkloras kopu "Žibuleits" un tās vadītāju Daci Tihovsku

Iepazināmies ar Ādažu vidusskolas deju kolektīvu “Rūta” un viņu vadītāju Taigu Ludboržu

Tautas deju ansambļa «Rūta» vadītāja: No jebkuras bezizejas vienmēr ir izeja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vieni no Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 dalībniekiem ir Ādažu vidusskolas deju kolektīvs “Rūta” un viņu vadītāja Taiga Ludborža, pazīstama horeogrāfe un vairāku Deju svētku virsvadītāja. Arī Ādažu bērni ir laimīgi piedalīties un satikties jebkurā pasākumā, kas saistīts ar deju, ar tautas kultūru, ar tautas tērpu un ar kopā būšanu.

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

“Deju kolektīvs ir salīdzinoši liels, sākumskolā ap 120 dejotāju, un tad vēl vidusskola. Tā ka Ādaži ir viens liels deju laukums, piepildīts ar dejotājiem un dejot gribētājiem,” stāsta deju kolektīva “Rūta” vadītāja Taiga Ludborža.

Šīs Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises noteikti sniedz pavisam citādākas sajūtas, jo nav īstenojusies visu gaidītā lielā kopā sanākšana. Taču apstāšanās sajūta gan ilga uz brīdi, drīz vien tika uzstādīts cits mērķis  –  apgūt jaunu horeogrāfiju dejai “Svinēt sauli”, kas pēcāk tika nofilmēta videoklipā. 

“Liels bija atkal redzēšanās prieks. Tas bija tik mīļi ieraudzīt jauniešus – ka viņi ir veseli, vēl māk smaidīt. Labi, ka tie svētki bija, tas jauniešiem daudz ko deva šajā grūtajā laikā,” pauž Taiga Ludborža. 

Bērni patiešām ir priecīgi, ka arī šogad šī tradīcija tika turpināta, citādākā formātā gan, bet svarīgi, ka svētku norises tomēr netika izlaistas. Būtisks notikums mazajiem dejotājiem bija videoklipa “Svinēt sauli” filmēšana.

“Lielāks satraukums bija šoreiz, kad filmēja. Taču bija arī liels prieks, jauna pieredze,” dalās dejotājs Emīls Spilva.

Savukārt, stāstot par savu novadu, deju kolektīva “Rūta” dejotājs Mārtiņš Auns lepojas, ka “mūsu skola ir viena no lielākajām skolām Latvijā, jo tajā mācās gandrīz 2000 bērnu; kā arī šeit tiek ražoti Latvijā populārākie čipsi  – “Ādažu čipsi””. 

Pieredzes bagātā tautas deju ansambļa vadītāja Taiga Ludborža, kas pati ir dejojusi dažādos deju kolektīvos, kā arī ir bijusi Dziesmu un deju svētku virsvadītāja, no šiem dziesmu un deju svētkiem secinājusi:

“No jebkuras bezizejas vienmēr ir izeja”.

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti