Tapusi multimediju resursa «Dziesmotā Latgale» atjaunotā versija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latgales Centrālā bibliotēka nupat klajā laidusi atjaunotu un plašu multimediju projektu, kurā apkopta informācija par Latvijas kultūras dzīves svarīgu sastāvdaļu - Latgales dziesmu svētkiem. Par šo svētku vēsturi, norisi, repertuāru un dalībniekiem – diriģentiem, komponistiem, koriem un mākslinieciskajiem kolektīviem. Tās ir svarīgas vēsturiskas liecības, un būtiski, lai tās neiet zudumā, bet paliek nākamajām paaudzēm, stāsta resursa “Dziesmotā Latgale” jaunās versijas izveides autori.

Tapusi multimediju resursa «Dziesmotā Latgale» atjaunotā versija
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latgales dziesmu svētku organizācija un norise, koru un deju kolektīvi no dažādiem reģioniem, koru repertuārs, diriģentu sastāvs, svētku dalībnieku atmiņas. Tas viss ir ļoti bagāts nemateriālais kultūras mantojuma materiāls. Ideja iemūžināt to digitālā formā Latgales centrālajai bibliotēkai radās pirms 10 gadiem, kad visa Latgale, Vidzeme un Rīga posās uz Latgales dziesmu svētkiem Daugavpilī. Tie bija īpaši nozīmīgi svētki, jo apritēja 70 gadi, kopš pirmajiem Dziesmu svētkiem Latgalē.

„Multimediju resursu „Dziesmotā Latgale” mēs sākām veidot 2010. gadā, vienuviet apkopojām un sistematizējām informāciju par Latgales dziesmu svētkiem, tika ieguldīts milzīgs darbs. Taču tas bija 2010. gadā, bet Dziesmu svētki turpinājās, informāciju bija nepieciešams papildināt,” atceras Latgales centrālās bibliotēkas (LCB) vadītājas vietniece un projekta vadītāja Anna Pakere.

Taču esošie resursi jeb izstrādā sistēma to neļāva. Tāpēc pērn tapa jauns projekts šī resursa atjaunošanai, lai iegūtu tehniski mūsdienīgu versiju.

„Iepriekšējā sistēma bija izveidota uz četriem gadiem, to nevarēja papildināt, tas nebija paredzēts. Bet 2015. gadā arī notika Latgales dziesmu svētki. Mēs arī nevarējām koriģēt visu iepriekšējo informāciju. Tagad visa informācija ir sakārtota datubāzē, par visiem dziesmu svētku gadiem, lapai ir pārtaisīts dizains, tā ir dinamiska un visa informācija rediģējama, arī telefonu vai planšetdatoru lietotājiem būs ērti šo lapu lietot. Ienākot mūsu mājas lapā www.lcb.lv, ir izdalīts atsevišķs baneris, tas ir labi pārredzams, un mēs nemainījām arī šī dziesmotās Latgales banera veidolu,” stāsta LCB sistēmbibliotekāre Tatjana Tukāne.

Šī banera vizuālais tēls nav mainīts apzināti, uzsver Anna Pakere, lai bijušie lietotāji neapjuktu, bet atpazītu lietotni. Pats jaunais resurss kļuvis plašāks. Te gan foto materiāli, gan apraksti par koriem, diriģentiem, arī notis un jauni fakti un atklājumi, kas tik būtiski iemūžināšanai.

„Darbs ir izdarīts apjomīgs, parādījās tik daudz informācijas par visiem šiem dziesmu svētku gadiem, interesanti faktu par virsdiriģentiem, muzikantiem. Arī biogrāfijas un atmiņas no dalībniekiem, kas piedalījušies pat tajos pirmajos 1940. gada dziesmu svētkos,” stāsta LCB darbinieces.

Multimediju projekts „Dziesmotā Latgale” ir Latgales dziesmu svētku un dziedāšanas tradīciju vēstures apkopotājs, daudz kas vēl procesā, tieši dalībnieku apzināšanā un to atmiņu vākšanā, arī te interesanti fakti.

„Te redzami arī šo māksliniecisko kolektīvu attīstība vai tieši otrādi, šo kolektīvu vairāk nav. Tie nepastāv vai arī mainījuši savu nosaukumu. Tādā veidā mēs izzinām šo kolektīvu vēsturi un šo cilvēku iespaidus. Mums ir viens kolektīvs, kurš piedalījās 1945. gada Dziesmu svētkos un piedalījās 2015. gadā. Tā ir vēsture, apjomīga vēsture par dziesmu svētkiem Latgalē,” atklāj Anna Pakere.

Tas ir svarīgi arī tiem, kuri interesējas par mūziku, šis digitālais materiāls pieejams ikvienam un būtiskākais, ka tiks papildināts un saglabāsies nākamajām paaudzēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti