Dienas ziņas

Dziesmusvētku biļetes daudziem nepieejamas

Dienas ziņas

Strazdē top 100 metrus garš grīdceliņš

Par biļetēm Eva Juhņēviča

Svētku rīkotāji: «Biļešu paradīzes» iekasētā komisijas maksa ir pārkāpums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dziesmu svētku rīkotāji uzskata, ka biļešu tirgotājs SIA “Biļešu paradīze” pārkāpis ar svētku rīkotājiem noslēgto līgumu, iekasējot atsevišķu komisijas maksu par katru internetā nopirkto biļeti, Latvijas Radio sacīja svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča. Tikmēr uzņēmuma «Biļešu paradīze» līdzīpašnieks un vadītājs Ēriks Naļivaiko kļūdas un pārkāpumus savā darbā neatzīst.

Simtgades dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības pirmā diena aizritējusi ar lielu nīkšanu rindās un neapmierinātību par tirgotāja SIA „Biļešu paradīze” sniegumu. Lai gan daudzi gribētāji sūdzējās par ļoti lēnu tirdzniecības ātrumu gan kasēs, gan internetā, mazāk nekā četrās stundās tika izpirktas visas biļetes uz centrālajiem svētku koncertiem Mežaparkā un Daugavas stadionā. Taču svētku rīkotāji uzskata, ka „Biļešu paradīze” pārkāpusi līgumu, iekasējot komisijas maksu par biļetēm internetā. 

Dziesmu svētku biļešu tirdzniecība daudziem raisījusi vilšanos
00:00 / 02:03
Lejuplādēt

Tiem laimīgajiem, kam šodien izdevās internetā nopirkt biļetes uz dziesmu svētku pasākumiem, pie pirkuma parādījās daudziem jau citos pirkumos ierasta papildu ailīte „Interneta veikala lietošanas maksa”.

Piemēram, ja par astoņām biļetēm samaksājāt 200 eiro, par interneta veikala lietošanu „Biļešu paradīze” pieprasīja vēl 14,74 eiro.

Taču svētku rīkotāji uzskata, ka šajā gadījumā tirgotājs pārkāpis līgumu,

jo nolikumā teikts, ka pretendents nav tiesīgs piemērot papildus biļešu tirdzniecības komisiju (apkalpošanas maksu), iegādājoties biļeti internetā vai kādā no tirdzniecības vietām.

Iepirkuma nolikumā teikts, ka „pretendents nav tiesīgs pircējam, iegādājoties biļeti internetā vai kādā no [tehniskajā specifikācijā] noteiktajām tirdzniecības vietām, piemērot papildus biļešu tirdzniecības komisiju (apkalpošanas maksu)”.

Līgums paredz, ka tirgotājs saņem komisijas maksu 0,75% apmērā no kopējā pārdotā biļešu skaita, un "Biļešu paradīze" savā piedāvājumā bija apņēmusies ievērot tehnisko specifikāciju, uzsvēra Juhņēviča.  

„Šeit „Biļešu paradīze” patiesībā ir pārkāpusi mūsu līguma punktus, jo līgums paredz gala cenas, par kādām pircējs iegādājas svētku pasākumu biļetes internetā un biļešu tirdzniecības vietās, kas ir noteiktas arī cenrādī," uzsvēra Juhņēviča. "Un tirgotājs nav tiesīgs, iegādājoties biļetes internetā vai kādā no tirdzniecības vietām, piemērot papildu komisiju. Mēs šo situāciju esam apzinājuši, bet pašlaik es nevaru runāt par sankcijām, jo šeit strādā juristi, un tad mēs arī attiecīgi informēsim.” 

Eva Juhņēviča par līguma ar "Biļešu paradīzi" nosacījumiem
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

„Biļešu paradīzes” valdes loceklis Naļivaiko Latvijas Radio sākotnēji norādīja, ka papildmaksa bijusi interneta veikala lietošanas maksa. Tāda prakse esot jau 15 gadu garumā. Pēc norādēm, ka nolikuma punkti aizliedz piemērot apkalpošanas maksu, Naļivaiko bilda, ka līgumā tādu nosacījumu nav un, viņaprāt, uzņēmuma iekasētā „internetveikala lietošanas maksa” nav tas pats, kas tehniskajā specifikācijā minētā „tirdzniecības komisija” vai „apkalpošanas maksa”. Savukārt līgumā redzams, ka «Biļešu paradīze» apņemas ievērot nolikumu.

„Nav apkalpošanas maksa un nav komisijas maksa. [Tā ir] interneta veikala lietošanas maksa,” sacīja Naļivaiko. Uz jautājumu, ar ko tas atšķiras, viņš sacīja: „Es nezinu, nu par to lai juristi strīdas, ar ko tas atšķiras. Manuprāt, tas ir pilnīgi kaut kas cits.” 

Biļešu tirdzniecības pirmajā dienā daudzus sarūgtināja arī lēnie biļešu tirdzniecības tempi kasēs un internetā.

Virtuālā rinda, kurā bez iepriekšēja brīdinājuma bija iespējams iestāties jau pirms vienpadsmitiem, dažiem lietotājiem nebija pienākusi arī piecos vakarā. Svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča aicina pircējus vērsties pie rīkotājiem ar iesniegumiem par novērotajām biļešu tirdzniecības problēmām:

„Visi signāli liecina par to, ka biļešu tirdzniecība kasēs un internetā tomēr nav bijusi nekļūdīga. Mēs monitorējam un redzam, ka – jā, ir bijušas problēmas, sistēma ir strādājusi lēni. Tomēr, skatoties tirdzniecības statistiku, redzam, ka tirdzniecība notiek nepārtraukti," pauda Juhņēviča.

„Biļešu paradīze” iespēju tirgot dziesmu svētku biļetes ieguva iepirkumā, kurā piedalījās trīs pretendenti. Juhņēviča atzina, ka vēl ir pāragri runāt par iespējamām sankcijām pret tirgotāju par kādiem pārkāpumiem, jo vispirms rūpīgi jāizvērtē visa saņemtā informācija.

Tomēr pašreizējie secinājumi liekot domāt, ka šādi turpmākajos svētkos biļešu tirdzniecību vairs nevajadzētu organizēt:

„Šis ir vēl viens apliecinājums tam, ka nākotnē, domājot par dziesmu svētku biļešu tirdzniecību, ir jārod citi risinājumi," teica Juhņēviča. "Ka šo sistēmu, kur tirdzniecība notiek kasēs un internetā, nevaram piemērot dziesmu svētkiem, kur pieprasījums daudzkārt pārsniedz piedāvājumu. Pašlaik pāragri spriest, [kādi varētu būt risinājumi]. Ir jāapzina problēmsituācijas, ir jāveic analīze.”

Jāpiebilst, ka līdz pieciem pēcpusdienā bija pārdotas 60 417 biļetes jeb 64 % no visām biļetēm uz maksas pasākumiem. Pilnībā izpārdots deju lieluzvedums „Māras zeme” un noslēguma koncerts Mežaparkā. Uz noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumu un citiem koncertiem biļetes vēl ir pieejamas.

Iepirkuma par biļešu pārdošanas pakalpojuma nodrošināšanu nolikuma punkts

2.4. Svētku pasākumu biļešu cenas no 2 līdz 65 eiro ir gala cenas par kādām pircējs var iegādāties Svētku pasākumu biļetes internetā un biļešu tirdzniecības vietās, kas noteiktas Tehniskās specifikācijas 3.sadaļas 1.1.punkta prasībās. Pretendents nav tiesīgs pircējam iegādājoties biļeti internetā vai kādā no Tehniskās specifikācijas 3.sadaļas 1.1.punktā noteiktajām tirdzniecības vietām, piemērot papildus biļešu tirdzniecības komisiju (apkalpošanas maksu) (minētais neattiecas uz pasta/ kurjera pakalpojuma nodrošināšanu pircējam).

Līguma par biļešu pārdošanas pakalpojuma projekta punkts

3. LĪGUMA PRIEKŠMETS UN SAMAKSA

3.1. Izpildītājs apņemas atbilstoši Līguma noteikumiem, iepirkuma Tehniskajai specifikācijai un Izpildītāja iepirkumā iesniegtajam Piedāvājumam nodrošināt visu Svētku Pasākumu biļešu izplatīšanas, administrēšanu, biļešu izbraukumu tirdzniecības nodrošināšanu un elektronisko biļešu kontroles nodrošināšanu, turpmāk tekstā – Pakalpojums. Minimālais Pakalpojuma apjoms ir Tehniskajā specifikācijā uzskaitītās prasības. Gadījumā, ja Izpildītājs Piedāvājumā ir norādījis papildus pakalpojumus, tad Izpildītājam ir pienākums sniegt arī šādus pakalpojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti