Svētku pirmās dienas uzmanības centrā – koklētāji, dejas un mazākumtautības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmajā Dziesmu un deju svētku dienā ikvienam piedāvāts apmeklēt koklētāju ansambļu konkursu, deju kolektīvu konkursu, kā arī baudīt mazākumtautību kolektīvu koncertuzvedumu.

Pirmajā dienā pēc Dziesmu un deju svētku atklāšanas galvaspilsētā piedāvātas trīs galvenās norises. Pusdienās Rīgas Latviešu biedrības namu pieskandināja koklētāju ansambļu konkurss. Savās sajūtās dalījās koklētāju ansambļa „Zeltskariņi” meitenes.

„Ļoti labas. Gandrīz tādas bailīgas ir (..) Tur daudz cilvēku, žūrija vērtēs. Gribētos pirmo vietu dabūt,” saka viena no dalībniecēm. „Svarīgi. Man mamma teica, ka notiek tikai reizi piecos gados,” viņai piebalso cita dalībniece.

Tāpat Ķīpsalas izstāžu zālē sēdvietas piepildīja deju mīļi. Deju kolektīvu konkursā kolektīvi sacentās par labāko kolektīva titulu. Tautas deju ansambļa „Dancis” dejotājs Ainārs pēc uzstāšanās atzina, ka konkurence kolektīvu starpā nav jūtama un kopējā sajūta ir lieliska. „Tā kā tā nav pirmā reize, bet jau kārtējā, tad it kā ir zināms, kāda būs atmosfēra. Bet vienalga katri svētki ir kā no jauna,” viņš klāsta.

Savukārt sešos vakarā Lielajā Ģildē satiekas mazākumtautību kolektīvi koncertuzvedumā „Zem vienas debess”. Līvu folkloras ansambļa „Kāndla” pārstāve Helgi Daubare stāsta, ka saviļņojums ir milzīgs, tomēr ir arī liels uztraukums. „Oi, pašreiz mēs visi esam ļoti uztraukušies! Kā jūs zināt, esam Tārgales pagasta Līvu folkloras ansamblis, un folkloru jau parasti nedzied mikrofonos. Tad, kad bijām uz sagatavošanu atbraukuši, tad mūs pusotru stundu mocīja pie mikrofoniem. Un arī šodien… Tāpēc pašreiz esam uztraukušies,” pauž Daubare.

Dziesmu un deju svētki saved kopā visas paaudzes. Dalībnieki norāda, ka tautībai nozīmes neesot. Bērnu deju kolektīva „Zadorinka” pārstāve Nadežda stāsta, ka kolektīvs ir lepns par savu krievu izcelsmi, tomēr repertuārā izpilda arī daudzas latviešu dejas un ir priecīgi piedalīties svētkos.„Pats galvenais, ka mēs visi esam vienā vietā - latvieši, krievi, baltkrievi, ukraiņi. Mēs visi esam vienādi!” saka Nadežda.

Rīt bezmaksas Dziesmu un deju svētku pasākumus iespējams apmeklēt visas dienas garumā dažādās Rīgas vietās - Vērmanes dārzā, Esplanādē, Berga Bazārā un citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti