Panorāma

Deju lielkoncerts "Līdz varavīksnei tikt"

Panorāma

Gatavojas noslēguma koncertam Mežaparkā

Svētkos filmēt no gaisa aizliegts

Svētkos filmēt no gaisa aizliegts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Cerot iemūžināt skaistus skatus no daudzu desmitu metru augstuma, cilvēki arvien biežāk sagādā pamatīgas galvassāpes lidmašīnu pilotiem. Lidojošās kameras izraisījušas vairākus bīstamus incidentus lidostas “Rīga” tuvumā, un Civilās aviācijas aģentūrā atzīst – nozares attīstība ir tālu priekšā tās regulējumam. Tāpēc vērš uzmanību par šo ierīču izmantošanu arī saistībā ar šobrīd notiekošajiem dziesmu un deju svētkiem un citiem vasaras lielajiem pasākumiem.

Skati no putna lidojuma uz Mežaparka lielo estrādi un arī deju lielkoncertu Daugavas stadionā atzīti par emocionālākajiem iepriekšējo dziesmu un deju svētku videouzņēmumiem. Bet, kā norāda svētku veidotāji, toreiz filmēšana veikta nesankcionēti, un arī skolēnu svētku pasākumos izmantot lidojošās kameras jeb dronus ir aizliegts.

"Šī lidināšanās virs galvām, pirmkārt, traucē māksliniecisko procesu, un otrkārt, tā, protams, ir drošība," norāda svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva. "Protams, mēs visi gribam skaistus kadrus, skaistas bildes, mēs visi gribam apmierināt savas mākslinieciskās tieksmes, ego tieksmes, bet šis nav tas gadījums."

Kā skaidro Civilās aviācijas aģentūrā, bezpilota lidaparāti ar tiem pievienotām videosistēmām ir īpaši strauji augoša nozare, kas iet krietni pa priekšu tās regulējumam. Dronu cenas samazinās, un arvien biežāk tos iegādājas privātpersonas savam priekam, neiedomājoties par piesardzības pasākumiem.

"Mums ir zināmi kādi divi trīs gadījumi, kad šāda veida lidaparāti ir nogāzušies, starp citu, diezgan lielus zaudējumus radījuši," atklāj Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Amerikas Savienotajās Valstīs krītošie droni ik gadu rada zaudējumus pat divu miljonu dolāru apmērā, bijuši arī letāli gadījumi. Latvijā skaisto skatu ķērāji arvien biežāk izraisa aeronavigācijas traucējumus, apdraudot pasažieru lidojumu drošību.

"Pavisam nesen ir bijis gadījums, kad "air Baltic" lidmašīna, veicot nosēšanos, gandrīz sadūrās ar šādu te tālvadības gaisvadības sistēmu, kādi 30 metri [trūka līdz sadursmei] (..) Tas nav putns, viņam ir akumulators, kas var arī uzsprāgt. (..) Dzinējs to nespēs izturēt, reaktīvais dzinējs visticamāk arī izies no ierindas, pat ja tāda neliela veida lidaparāts iekļūs dzinējā, tā ka sekas var būt vissliktākās," stāsta Gorodcovs.

Kā skaidro Civilās aviācijas aģentūrā, bezpilota lidaparātu palaišana ir bīstama ne vien virs lidlauka, bet arī ārpus tā lidmašīnu gaisa koridoros.

Bīstami tuvu lidmašīnu ceļam savus lidaparātus regulāri novirza tie, kas vēlas no augšas iemūžināt Lielupes lokus. Lielākoties, neapzinoties, ka atsevišķas radiovadības frekvences var nopietni kaitēt lidmašīnu nolaišanās sistēmai. Līdz šim incidentus izraisījušie esot apzināti un tiks sodīti, un Civilās aviācijas aģentūrā pieļauj – veidojoties konkrētam nozares regulējumam, dronu lietotāju iespējas tiks stipri ierobežotas. Bet vēl pirms tam jāaizvada vasaras lielākie festivāli. Tiem, kas plānojuši tos iemūžināt no augšas, filmēšana jāsaskaņo ar attiecīgo pašvaldību, un, kā norāda aviācijas aģentūrā, bez drošas izpletņa iekārtas lidojošo ierīci masu pasākumiem nedrīkst laist ne tuvumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti