Skolēnu dziesmu svētku trešā diena: Koru kari, tautas mūzika, ielu koncerti, svētku atklāšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klāt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku trešā diena. Par svētku norisi visplašāk vēstī Latvijas sabiedriskie mediji, portālā lsm.lv teksta tiešraidē piedāvājot aktuālās informācijas apkopojumu.

8.jūlija vakarā 11.novembra krastmalā notiks lielais XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atklāšanas koncerts, tāpēc Rīgā turpinās arī satiksmes ierobežojumi. Svētku laikā autovadītājus aicina ievērot braukšanas ātruma ierobežojumus pasākumu norises vietās, tāpat ievērot izvietotās zīmes un plakātus.

Rīgas domes pārstāve Rudīte Reveliņa atgādina autovadītājiem būt maksimāli vērīgiem, īpaši 8.jūlija vakarā, lielā svētku koncerta atklāšanas laikā: "Joprojām slēgta 11.novembra krastmala posmā no Akmens tilta līdz Vanšu tiltam. Satiksme pilnībā būs slēgta no plkst. 17 līdz plkst. 24. Šajā laikā nebūs iespējams izbraukt no Poļu gātes un Bīskapa gātes virzienā uz Muitas ielu. No Vecpilsētas autovadītājiem jāmēģina izbraukt pa Smilšu ielu, jo Doma laukumā un Pils ielā ir noteikta divvirzienu satiksme."

Rīgas domes pārstāve Rudīte Reveliņa par satiksmes ierobežojumiem
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

Satiksmes ierobežojumi Daugavas stadiona apkārtnē paliek nemainīgi, jo tur stāv svētku dalībnieku transportlīdzekļi, tāpēc var rasties satiksmes plūsmas apgrūtinājumi.

Detalizēta informācija par satiksmes ierobežojumiem pieejama Rīgas pašvaldības portālā.

Dziesmu svētku nedēļai turpinoties, trešdien, 8.jūlijā, liela diena būs koriem un tautas mūziķiem.

Skolēnu dziesmu svētku trešās dienas afiša
00:00 / 03:06
Lejuplādēt

Rīgas Latviešu biedrībā un Latvijas Mūzikas akadēmijā visu dienu notiks koru finālkonkurss jeb koru kari, kuros sacentīsies Latvijas labākie skolu kori, kopā apmēram trīs tūkstoši dziedātāju. Koru sniegumu varēs vērot gan klātienē, gan Latvijas Televīzijas mājaslapā internetā.

Folkloras cienītāji dienas garumā varēs baudīt folkloras kopu uzstāšanos Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, bet plkst. 18 koncertzālē "Rīga" Latvijas Zinātņu akadēmijā notiks tautas mūzikas koncerts "Lai balstiņas tālu skan!". Tajā uz skatuves kāps 26 vokālie ansambļi un lauku kapelas no dažādām Latvijas malām. Koncerta programma veidota ar latviešu tautas dziesmām, apdarēm, rosinot katram novadam izcelt sev raksturīgo, apvienojot to ar mūsdienīgo.

Jau par tradīciju kļuvis ansambļu kopkoris koncerta beigās, kas izpildīs kādu īpaši šim koncertam tapušu jaundarbu. "Jau trešo reizi Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos notiek šis tautas mūzikas koncerts, un katru reizi mēs meklējam jaundarbus. Pirms tam ir bijis Imants Mežaraups, Valts Pūce, bet šogad mums ir Valdis Zilveris ar jaundarbu "Danco, danco, tu, saulīte!", kas skanēs kā punktiņš uz i koncerta beigās," stāsta projekta vadītāja Antra Strikaite.

Savukārt Vērmanes dārzā visu dienu turpināsies tirdziņš un darbnīcas, bet dažādās Rīgas vietās sāksies ielu koncerti, kuros piedalīsies arī tie mazie dziedātāji un dejotāji, kuri netika uz Mežaparka vai Daugavas stadiona koncertiem. Ielu koncerti 8.jūlijā no plkst. 11 līdz 15 notiks Spīķeru kvartālā un atpūtas centrā "Lido", bet pie slimniekiem Bērnu slimnīcā Juglas ielā ciemosies Londonas latviešu skolas deju kopa.

Viens no svētku dalībnieku gaidītākajiem notikumiem pēc garajiem mēģinājumiem, koncertiem un skatēm būs svētku atvēršana 11.novembra krastmalā. Lai gan dziesmu svētki jau teju pusē, tieši 8.jūlija vakarā plkst. 21.30 Daugavmalā pulcēsies visi svētku dalībnieki un pedagogi, virsvadītāji un virsdiriģenti. Kopā dziedot, dejojot un veidojot noteiktu kustību rituālu, dalībnieki iedzīvinās svētku simbolus un atribūtiku. Pasākumu translēs arī Latvijas Televīzija.

Trešajā Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dienā paredzēti vairāki brīvdabas pasākumi, un laiks tiem būs visai piemērots, ja neskaita kādu īslaicīgu lietu, kas dienas laikā tomēr var uznākt.

Svētku dalībniekiem vajadzētu nodrošināties pret lietu, jo kādā brīdī tas uznāks, iespējams arī pērkona negaiss, taču laiks būs silts - no rīta ap +18..+19 grādiem, pēcpusdienā līdz +23..+24 grādiem, vakarā ap +20..+22 grādiem.

Turpināsies "Burtiski burvīgs burziņš" Vērmanes dārzā, kur arī jārēķinās, ka dienas gaitā īslaicīgi uzlīs.

No plkst. 11 līdz 17 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā norisināsies folkloras kopu pasākums "Riti raiti". Arī šī pasākuma apmeklētājiem vēlams paņemt līdzi lietussargus vai lietus mēteļus, jo, lai arī lietus būs īslaicīgs un diez vai turpināsies ilgāk par 10-20 minūtēm, tomēr labāk pret to nodrošināties.

Kā vēstīts, plkst. 21.30 11.novembra krastmalā notiks svētku atvēršana. Vakarā lietus Rīgā nav gaidāms, laiks būs patīkami silts - ap +20 grādiem, pūtīs mēreni stiprs vējš no Pārdaugavas puses jeb rietumiem.

Rīgas Latviešu biedrībā un Latvijas Mūzikas akadēmijā visas dienas garumā norisinās koru finālkonkurss jeb koru kari, kuros sacenšas Latvijas labākie skolu kori, kopā apmēram trīs tūkstoši dziedātāju.

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas koris "Skandas" cēlies agri, lai savas balsis atrādītu "Rīta Panorāmai". Mūzikas skolotāja Skaidrīte Pugace teic - ir čakli strādāts, tāpēc koris ir gatavs godam startēt konkursā. Viņa gan atzīst - konkurence ir spēcīga.

Koru finālkonkursu šobrīd var vērot gan klātienē, gan tiešraidē portālā lsm.lv.

Līdz 12.jūlijam tirdzniecības centrā "Galerija centrs" Rīdzenes ielā apskatāma izstāde par Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vēsturi. Izstādē aplūkojamas unikālas vēsturiskas fotogrāfijas, ietverot spilgtākos mirkļus no visiem iepriekšējiem svētkiem.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tradīcija aizsākusies 1960.gadā, kad 23.jūnijā Rīgā no 178 Latvijas skolām sapulcējās vairāk nekā 8, 5 tūkstoši jauniešu. Tolaik repertuāra pamatā bija dziesmas krievu valodā, bet dziesmu latviešu valodā bija maz.

Turpmākajos gados dalībnieku skaits skolēnu dziesmu svētkos pakāpeniski pieauga, tika pilnveidots repertuārs. VI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos (1989) bērnu koris diriģenta Leonīda Vīgnera pavadībā izpildīja mūsu valsts himnu Baumaņu Kārļa "Dievs, svētī Latviju".

Laiks pēc neatkarības atjaunošanas Skolēnu dziesmu svētkiem saistās ar svētku programmas un dziesmu repertuāra bagātināšanos tās visdažādākajās izpausmēs. Kopš 2003.gada svētki ir iekļauti UNESCO Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu klasē.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos tapis unikāls tradicionālās koru mūzikas lieldarbu sakausējums ar elektronisko mūziku un hiphopu - DJ Monsta un ansis radījuši dziesmu "Pacel savu balsi!".

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi otrdien, 7.jūlijā, ārstniecības iestādēs nogādājuši piecus Dziesmu un deju svētku dalībniekus, ziņo aģentūra LETA.

Visi bērni ārstniecības iestādēs nogādāti novērošanai un padziļinātu pārbaužu veikšanai. Pēc novērošanas trīs dalībnieki jau izrakstīti, bet divi paturēti tālākai novērošanai.

Papildu uzturēšanās slimnīcā bijusi nepieciešama bērnam, kuram saasinājusies jau esoša saslimšana, kā arī dalībniekam, kurš guvis rokas traumu.

Tikmēr Valsts policija (VP) otro XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dienu aizvadījusi mierīgi, arī Rīgas Pašvaldības policija nav konstatējusi būtiskus incidentus.

"Kultūras Rondo" kopā ar "Pieci.lv" turpina raidīt no Dziesmu svētku studijas Stacijas laukumā.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku trešajā dienā par koru fināla konkursu un Mežaparka noslēguma koncertu stāsta diriģents Edgars Vītols, raidījuma vadītāji tiekas ar meiteņu kori "Laudate" no Ventspils un neklātienē dodas uz izstādi "Rakstu darbi". Raidījumā muzicē Valdas Bagātās vadītais Babītes novada kultūrizglītības centra kokļu ansamblis "Balti".

"Kultūras Rondo" studijā šoreiz neierasts duets - Ingvilda Strautmane un Toms Grēviņš.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Daugavas stadionā norisinās tautas deju kolektīvu mēģinājumi.

Rīgas Latviešu biedrībā un Latvijas Mūzikas akadēmijā visu dienu norisinās koru finālkonkurss jeb koru kari, kuros sacenšas Latvijas labākie skolu kori, kopā apmēram trīs tūkstoši dziedātāju.

Koru sniegumu var vērot gan klātienē, gan portālā lsm.lv.

8.jūlijā Latvijas Radio 5 - "Pieci.lv" studijā Stacijas laukumā, kas tur izvietota īpaši XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, viesojās grupas "Prāta vētra" mūziķis Renārs Kaupers.

Sarunā ar Tomu Grēviņu viņš atklāja, ka arī reiz ir piedalījies Skolēnu dziesmu svētkos - gan kā korists, gan kā pūtēju orķestra dalībnieks, turklāt - arī kopā ar pārējiem "prātiniekiem". Pats Renārs pūtis korneti, arī Jānis Jubalts spēlējis šo pašu instrumentu, Māris Mihelsons pūtis tenoru, savukārt Kaspars Roga sitis lielo bungu.

Kaupers atklāja arī kādu delverīgu gadījumu, kas piedzīvots Skolēnu dziesmu svētkos: "Katram izsniedza maisiņu, celofāna maisiņu, kurā bija nolobīta vārīta ola, maizes gabaliņš, siera gabaliņš un gurķis. Un Mihelsons Māris pamanījās, uz aizmugurējā sēdekļa klusiņām sēdot, pa logu skatoties, pamanījās to visu, neattaisot maisiņu, kaut kā tā sablendēt - tas būs tāds jauks, diplomātisks vārds. Viņš to visu blendēja kādas pāris stundas. Un tad viņš parādīja, kā tas viss izskatās."

Ārpus XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pamatprogrammas dažādās Rīgas vietās 8.jūlijā sākās ielu koncerti, kas turpināsies līdz sestdienai, 11.jūlijam. Ielu koncerti dod iespēju piedalīties un sajust svētku garu arī tiem dalībniekiem, kuri neizturēja Dziesmu un deju svētku konkursu atlasi.

Vienā no koncertiem Spīķeros uzrunātie kolektīvu vadītāji, dalībnieki, vecāki un skatītāji atzina, ka ielu koncerti ir brīnišķīga iespēja parādīt, ko viņi ir paveikuši ilgā laika posmā.

Visas nedēļas garumā Rīgā norisināsies Skolēnu dziesmu svētku ielu koncerti
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

Oskara Kalpaka Rudbāržu pamatskolas skolotāja ir pagodināta būt līdzās saviem audzēkņiem. Viņa uzskata, ka uzstāšanās - tā ir visu dalībnieku alga par ieguldīto darbu. Savukārt Dita Ņuņēvica, kura ir Skrundas pamatskolas deju kolektīva vadītāja, uzskata, ka ielu koncerti ir lieliska iespēja bērniem piedalīties svētku gaisotnē.

Liliānai Vokšānei, kura nāk no Ikšķiles un dejo deju kolektīvā "Sidrabiņi", Dziesmu un deju svētki ļoti daudz nozīmē, jo tā ir iespēja parādīt, ko pa šo laiku dalībnieki ir iemācījušies. Rīdziniece Katrīna no bērnu vokālā ansambļa "Momo" atgādina visiem, ka Dziesmu un deju svētki ir labākie svētki pasaulē.

Laikā, kad galvaspilsētu pārplūdinājuši tūkstoši enerģijas pilnu XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku, par izaicinājumu kļūst bērnu droša nogādāšana uz un no svētku norises vietām. Daugavas stadiona apkārtne šajā ziņā ir īpaši sarežģīta - īsti ērtu vietu, kur novietot daudzos autobusus, nav. Svētku pirmajās dienās bērniem uz mēģinājumu nācies doties pa ne visai drošu ceļu.

Krietna daļa enerģijas tiek izlietota garajos mēģinājumos, taču arī ārpus stadiona mazie dejotāji ne mazāk atsperīgi bauda svētku atmosfēru. Bērnu pieskatīšana prasa lielu enerģiju arī no skolotājiem un pavadošajām personām. Tieši tādēļ autobusu šoferi, kuriem ir pienākums bērnus nogādāt no un uz pasākumiem, šķendējas, ka izlaist bērnus no autobusa tieši Daugavas stadiona priekšā nav ļauts.

"Tikai tad, kad esmu nostājies stāvvietā, tad es tikai drīkstu viņus izlaist. Bet varētu jau arī tā, ka es apstājos kādā pieturā, izlaižu un pats braucu kaut vai šeit stāvu. Tā it kā būtu loģiski," pauž autobusa šoferis  Dainis Veļķers.

Bet svētku rīkotāji to neļauj, lai pie ieejas neveidotos drūzmēšanās un sastrēgumi. Autobusiem būtu "jāparkojas" tuvējās ielās, no kurām iedzīvotāji lūgti uz šo laiku savus auto aizvest. Šis aicinājums pirmajās svētku dienās nerada lielu atsaucību, autobusus nācās novietot rezerves vietā pie Deglava tilta. Lai nonāktu Daugavas stadionā, bērniem bija jāšķērso noslogotā Braslas iela, kur nav ne gājēju pārejas, ne luksofora, vēl otrdien, 7.jūlijā, nebija arī policijas uzraudzības. Svētku trešajā dienā, 8.jūlijā, situācija jau labota.

"Ir pieņemts lēmums, ka pāri ceļam, kā mēs šeit redzam, autobusus tagad nenovieto. Ir atrasts risinājums, ka visi autobusi tiek novietoti šajā pusē, līdz ar to bērniem nevajag šķērsot brauktuvi. Viņi uzreiz uzkāpj pa trepītēm uz tilta un iet uz Daugavas stadionu," skaidro Valsts Policijas Rīgas reģiona Ceļu policijas bataljona komandieris Kaspars Spalvēns.

Arī iedzīvotāju jau vairāk atbrīvojuši tuvējās ielas no auto, tāpēc trešdien, 8.jūlijā, liela daļa autobusu varēja novietoties paredzētajās vietās. Svētku laikā var veidoties līdzīgas drošības problēmas, tāpēc policija aicina par tām ziņot. "Ja redzam policijas darbinieku turpat kaut kur netālu, var vērsties pie viņa par šo problēmu, kā arī var zvanīt kaut vai uz 110 vai 112 un informēt par problēmu. Tad jau reaģēsim," uzsver Kaspars Spalvēns.

Par drošību jārūpējas arī pašu braucienu laikā. "Es jūtos šajā autobusā. Ļoti labi, jo ir pazīstams šoferītis. Vienmēr skolā, kad brauc pakaļ citiem bērniem, maniem klasesbiedriem, vienmēr sagaida," teic svētku dalībnieks Maikls Rubenis.

Šofera virtuozitāte nenoliedzami ir no svara. Apzinīgākajos kolektīvos bērniem liek autobusā sprādzēt drošības jostas. "Bērni ir kustīgi, bērni grib būt aktīvi, darbīgi, grozīties. Jostas viņus ierobežo. Tā ir drošība bērniem, tā ir drošība arī šoferim brauciena laikā, jo viņš var justies pārliecināts un sekot tikai ceļam, jo visi ir piesprādzējušies un atrodas savās vietās," saka Dzelzavas pamatskolas direktore Indra Zukure.

Lai svētki noritētu bez nelaimes gadījumiem, ikviens autovadītājs tiek aicināts šajās dienās būt saprotošs un uzmanīgs, īpaši Dziesmu un deju svētku norises vietu tuvumā

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 8.jūlijā koncertprogrammā "Riti raiti" pulcējās folkloras kopas.

Rīgas Latviešu biedrības namā 8.jūlijā visas dienas garumā norisinājās XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koru fināla koncerts.

8.jūlijā Spīķeros tika atklāta XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ielu koncertu programma.

8.jūlijā Rīgas koncertzālē izskanēja XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas mūzikas koncerts "Lai balstiņa tālu skan!".

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku trešajā dienā, 8.jūlijā, koru karos piedalījās Rīgas Valsts 1.ģimnāzija​ jauktais koris "Frekvence" diriģenta Kaspara Vēvera vadībā. Koris tika sadalīts divās daļās - meitenes pret zēniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti