Skolēnu dziesmu svētku piektā diena: kokles, tērpi un rotaļas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klāt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku piektā diena. Par svētku norisi visplašāk vēstī Latvijas sabiedriskie mediji, portālā lsm.lv teksta tiešraidē piedāvājot aktuālās informācijas apkopojumu.

Pirmo reizi Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos notiks kokļu mūzikas koncerts - tas piektdien, 10.jūlijā, plkst. 19 izskanēs Lielajā ģildē.

Koncerta repertuāra izveidē piedalījušies arī paši koklētāji, izvēloties gan mīļākos skaņdarbus no tradicionālā kokļu mūzikas repertuāra, gan pazīstamākajiem pasaules mūzikas paraugiem. Kokles izspēlēs gan latviešu tautasdziesmu apdares un latviešu komponistu oriģinālmūziku, gan kinomūziku un populāru grupu hitus. Tradicionālā un mūsdienīgā saplūsmi simbolizē arī koncerta nosaukums "Mana skārienjūtīgā kokle".

Koncertā piedalīsies vairāk nekā 200 Latvijas labāko jauno koklētāju, bet uz skatuves kāps arī solisti.

Kristīne Ojala stāsta par kocnertu "Mana skārienjūtīgā kokle"
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

"Koncerts būs ļoti raibs. Atšķirībā no citiem festivāliem, kuros varbūt ir kāda viena ideja pamatā, mēs gribējām parādīt tieši 21.gadsimta koklētāju - gan to, ko viņš spēlē, gan to, ko skolotājs viņam māca, gan to, ko viņš apkārt dzird. Tāpēc koncertā mazākajiem skanēs multfilmu mūzika, bet lielākajiem, kā viņi paši vēlējās, skanēs gan "Every Breath You Take" no Stinga repertuāra, gan dziesmas no "Metallica" repertuāra, gan arī "Mazā bilžu rāmītī", kur pievienosies Daumants Kalniņš, lai mēs to visu varētu ļoti kvalitatīvi izdarīt," stāsta koncerta mākslinieciskā vadītāja Kristīne Ojala.

Jau ceturtdien, 9.jūlijā, īslaicīgas lietusgāzes traucēja XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mēģinājumu norisei, bet starp gāzieniem spīdēja saule. 10.jūlijā, piektajā Skolēnu dziesmu un deju svētku dienā jāgatavojas sevišķi sliktiem laika apstākļiem, liecina Toma Briča prognozes.

Visas dienas garumā ar pārtraukumiem līs, brīžiem iespējams stiprs lietus, pastāv neliela iespēja, ka lietum pievinojas krusa un pērkons. Pūtīs brāzmains dienvidrietumu, rietumu, vakarā arī ziemeļrietumu vējš līdz 10-14 metriem sekundē.

Diena būs vēsa - temperatūra visas dienas gaitā svārstīsies +13..+15 grādu robežās un tikai saulainākajos brīžos var sasniegt +16..+17 grādus.

Tālākas prognozes rāda, ka sestdien, 11.jūlijā, jau līs mazāk, bet svētdienas, 12.jūlija, vakarā, kad Mežaparka Lielajā estrādē notiks noslēguma koncerts "Manā dziesmā Tu...", lietus iespējamība ir niecīga, visticamāk, laiks būs saulains, bet dzestrs, gaisa temperatūra būs ap +15 grādiem.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos sākusies piektā diena, un tā nebūt nebūs mazāk piepildīta par citām. Ja iepriekšējās dienās par sacensību garu gādāja pūtēji un koristi, tad piektdien, 10.jūlijā, Rīgas Latviešu biedrības namā visu dienu notiks tērpu skates finālkonkurss.

Skolēnu dziesmu svētku piektās dienas afiša
00:00 / 05:28
Lejuplādēt

Daugavas stadionā 10.jūlijā sāksies daudzu gaidītais tautas deju koncertu maratons, kas tradicionāli tiek izpirkts pirmais. Divos lielkoncertos ar nosaukumu "Līdz varavīksnei tikt" plkst. 12 un 17 uz laukuma nāks teju 17 000 dejotāju - tas ir jauns svētku rekords.

Koncerta mākslinieciskā vadība ir Agra Daņiļēviča, Indras Ozoliņas un Ingas Pulmanes pārziņā, bet scenogrāfijas autors ir Reinis Suhanovs.

Programma veidota pa vecumu grupām - no bērnudārzniekiem līdz vidusskolēniem. "Mūziku mums vienoti, centralizēti veido Juris Vaivods. Horeogrāfiskās ainas - mēs sakām, ka šoreiz tas ir jauninājums, kur ir pieslēdzies Renārs Kaupers -, Agris Daņiļēvičs ir veidojis horeogrāfijas. Jau aizkulisēs dzirdam, vai tik šīs horeogrāfiskās ainas nepārspēs deju laukumu," stāsta Indra Ozoliņa.

Lai izvairītos no burzmas, skatītājus Daugavas stadionā aicina ierasties vismaz stundu agrāk un, ja vien iespējams, nebraukt uz norises vietu ar auto.

Svētku noskaņā piektdien zumēs arī laukums pie Brīvības pieminekļa. Plkst. 19 tur sāksies pūtēju orķestru defilē programma, bet vēl pirms tam no plkst. 15 līdz 17 laukumu savā pārziņā ņems folkloras kopu "Rotaļu raksti". Arī jauno folkloristu šogad ir rekorddaudz - vairāk nekā tūkstotis.

Kā tapa koncerta programma, "Klasikai" stāsta folkloras programmu vadītāja Māra Mellēna: "No katra novada tika atsūtīta viena rotaļa, kas pirms diviem gadiem viņiem bija vispopulārākā, kas patika bērniem vislabāk. Tad mēs izveidojām krājumu "Rotaļu raksti", tad visi rūpīgi iemācījāmies un tagad tās atrādīsim jums, aicināsim jūs visus kopā ar mums rotaļāties."

Pirmo reizi svētkos piektdien, 10.jūlijā, notiks arī kokļu mūzikas koncerts "Mana skārienjūtīgā kokle", kas Lielajā ģildē pulcēs apmēram divus simtus mūziķu, ļaujot izskanēt gan tradicionālam kokles repertuāram, gan pašu jauniešu izvēlētai mūsdienu populārajai mūzikai.

Koncertam gatavojas arī Rīgas koklētāju ansambļa "Karameles" dalībnieces: "Es spēlēju kokli, jo šis instruments ir ļoti skaists," teic viena no viņām. "Man patīk arī tas, ka ar kokli var dziedāt, un man patīk vairāk kaut ko darīt ar pirkstiem," papildina cita dalībniece. "Es spēlēju kokli, jo tā var vingrināt atmiņu, pirkstus un tas nes prieku. Katru gadu Dziesmu svētki ir savādāki, tāpēc ir interesanti piedalīties, jo nekad nav vienādi Dziesmu svētki," norāda ansambļa dalībniece.

Tāpat piektdien Vērmanes dārzā turpināsies "Burtiski burvīgs burziņš" - tirdziņi, koncerti un radošās darbnīcas. Mēģinājumu un koncertu starplaikos svētku dalībnieki var tikt pie jaunām zināšanām un iemēģināt roku, piemēram, Rīgas Valsts tehnikuma un Olaines Mehānikas un tehnoloģiju koledžas radošajās darbnīcās.

Svētkiem turpinoties, ielu koncerti dienas garumā notiks Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā, "Lido" atpūtas centrā un pie kultūras pils "Ziemeļblāzma".

"Rīta Panorāma" 10.jūlija rītā devās uz Mežaparka Lielo estrādi, kur sastapās ar vairākiem XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem - dziedātājiem, kuri jau agrā rīta stundā bija ieradušies uz mēģinājumu.

"Rīta Panorāma" 10.jūlija rītā devās uz Mežaparka Lielo estrādi, kur norit XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta mēģinājums.

"Rīta Panorāma" uz interviju aicināja deju svētku virsvadītāju Indru Ozoliņu un dziesmu svētku virsdiriģentu Edgaru Vītolu.

Cesvaines tautas deju kolektīva "Sprīdītis" Jānis Šķēle vadītājs apgalvo, ka galvenā veiksmes atslēga dejošanā ir pacietība. "Dejotāji viennozīmīgi ir tautas labākā daļa - disciplinētākie, skaistākie, izpildīgākie. Deja dzīvē iemāca ļoti daudz, par to var tikai priecāties - vecāki, sklotāji," uzsver Jānis Šķēle.

Savukārt deju kolektīva koordinatore Marika izdomājusi atjautīgu veidu, kā panākt, lai bērni uzvestos kārtīgi: "Dienas beigās mēs īpaši izceļam bērnus, kuri ir kaut ko skaistu paveikuši. Bērni ir lieli, lieli malacīši!"


 

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotāji aicina dalībniekus un viesus pasākumus apmeklēt ar velosipēdu, sabiedrisko transportu vai kājām. Svētku kulminācijas koncertu dalībniekiem un apmeklētājiem 10., 11. un 12.jūlijā tiek piedāvāta iespēja savus velosipēdus atstāt bezmaksas apsargātā stāvlaukumā Mežaparkā, Zaļajā teātrī, un Grīziņkalnā pie Daugavas stadiona.

Tradicionāli Dziesmu un deju svētku laikā Rīgā ir apgrūtināta satiksme - ir dažādi ierobežojumi, pasākumu norises vietā koncentrējas lielas cilvēku masas un pietrūkst vietu, kur novietot automašīnu. Ejot ar kājām vai braucot ar sabiedrisko transportu, nav jādomā, kur novietot automašīnu, nav par to jāmaksā. No Rīgas centra līdz Mežaparkam ved velo celiņš, kā arī nokļūšana līdz Daugavas stadionam ir samērā ērta, tādējādi ikviens droši var nokļūt līdz gala punktam ar velosipēdu.

Bezmaksas velonovietnes tiks nodrošinātas koncertu un mēģinājumu laikā Mežaparka Zaļajā teātrī 11.jūlijā no plkst. 17 līdz 23 un 12.jūlijā no plkst. 15 līdz pusnaktij, kā arī Grīziņkalna parkā pie Daugavas stadiona 10.jūlijā no plkst. 10 līdz 20.30 un 11.jūlijā no plkst. 9 līdz 14.30.

Katrā velonovietnē būs vieta 750 velosipēdiem.

Velobraucēji tiek aicināti ierasties uz koncertiem vismaz stundu pirms pasākuma. Visiem velobraucējiem arī vēlams aprīkot savus braucamos ar lampām, jo koncerti beidzas vēlu vakarā un mājup būs jādodas tumsā. Lai varētu labāk orientēties, Mežaparka teritorijā un pie Daugavas stadiona tiks izvietotas norādes uz velonovietni.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lieluzvedums "Līdz varavīksnei tikt".

Skolēni ir ne tikai dalībnieki, bet arī apmeklētāji XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Vai tie ir saistoši jauniešiem? Kas skolēniem vislabāk patīk no svētku pasākumiem un ko viņi novērtē vislabāk?

Ieskaties XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisēs ar Rīgas 3.Valsts ģimnāzijas 9.klases skolnieces Elizabetes Andersones acīm, lasot viņas ikdienas piezīmes un skatot uzņemtās fotogrāfijas, ceļojot pa svētku norises vietām kopā ar Latvijas Televīzijas filmēšanas grupu!

Spītējot drēgnajam laikam, jau otro dienu apmēram 13 000 koristu no visas Latvijas gatavojas XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koru noslēguma koncertam Mežaparka Lielajā estrādē. Jaunieši atzīst, ka mēģinājumi ir grūti un nogurdinoši, taču visi kā viens gaida noslēguma koncertu, kas norisināsies svētdien, 12.jūlijā. Kā norit mēģinājumi Mežaparkā un kāda ir gaidāmā koncerta programma, par to vairāk Latvijas Radio sagatavotajā reportāžā no Mežaparka Lielās estrādes.

Mežaparkā norit Skolēnu dziesmu svētku noslēguma koncerta mēģinājums
00:00 / 02:55
Lejuplādēt

Piektdienas, 10.jūlija, rītā skolēnu koru dalībnieki no visas Latvijas Mežaparkā pulcējas jau pirms astoņiem rītā. Kāds vēl uz vietas paspēj apēst desu maizi vai padzerties siltu tēju, bet jau plkst. 8.30 visi krāsainos lietusmēteļos dodas ieņemt vietas uz svētku estrādes.

Sastapta pie vieniem no ieejas vārtiem, Madonas Valsts ģimnāzijas jauktā kora dalībniece saka: "Jā, es ļoti gaidu, ar ļoti daudz emocijām. Ir nogurdinoši nostāvēt visu laiku kājās, sekot līdzi kustībām, diriģentam un zināt vārdus no galvas."

"Būs gala koncerts un man būs skumji, ka viss beidzas," saka Rīgas Franču liceja jauktā kora "Mēs lidosim" dalībniece Melānija. Viņa iepriekš svētkos piedalījusies kā tautas deju dejotāja, bet dziedās pirmo reizi. "Ir diezgan grūti, ļoti liels nogurums, bet īstenībā viss ir pozitīvi, jo visi cilvēki ir priecīgi. Es agrāk visu laiku esmu dejojusi un tagad pirmo gadu dziedu. Īstenībā viss ir diezgan atšķirīgi dejotājiem un dziedātājiem. Man liekas, ka dziedāt tomēr ir grūtāk, jo visu laiku ir jāstāv uz vietas, uz podestiem, ir grūti, jā," atzīst Melānija.

Arī Rīgas Doma kora skolas jauktā kora dalībnieks Emīls rīta agrumā vēl nav pamodies. Viņš stāsta, ka ar nepacietību gaida koncertu, jo mēģinājumi viņu, tāpat kā citus, nogurdina: "Mēģinu kaut kā tikt pāri mēģinājumiem un domāt par to, ka gala koncertā viss sanāks, būs mierīgi un forši. Mēģinājumi vienmēr ir nogurdinoši, tas nav pats patīkamākais, bet gala koncerts gan ir tāds liels pasākums."

Koru mēģinājumos diriģē viens no koncerta mākslinieciskajiem vadītājiem Edgars Vītols, kurš atzīst - par skolēnu sniegumu ir patīkami pārsteigts: "Braucot pa Latvijas koru skatēm aprīlī, maijā, bija sajūta, ka kori būs samērā vāji. Taču, nonākot šeit, Mežaparka lielajā estrādē, vakardienas lielākais pārsteigums bija tas, cik ļoti labi skan šīs dziesmas bez pavadījuma."

Svētku noslēguma koncertā jaunieši izpildīs 28 dziesmas, tostarp vairākus pirmatskaņojumus. "Mums ir vairāki pirmatskaņojumi un viens no tiem - Raimonda Paula, kas ir rakstīts speciāli šiem svētkiem, kas arī būs šī koncerta pati pirmā dziesma. Tai solo dziedās Daumants Kalniņš. Ēriks Ešenvalds ir uzrakstījis labu tautasdziesmu - vārdos balstītu stāstu savā mūzikā "Škind zemīte, rīb zemīte". Tāpat Kārlis Lācis ir uzrakstījis jaunu darbu, tas ir jau jauniešiem atbilstošāks," norāda Edgars Vītols.

Pēc viņa stāstītā, koncerta repertuārs būs ļoti dažāds, ietverot gan jau klasiskus skaņdarbus, gan mūsdienīgākas dziesmas, kas vairāk patīkot jauniešiem. Edgars Vītols ir pārliecināts, ka dziesmas patiks gan bērniem, gan pieaugušajiem, tāpat arī senioriem.

Ernesta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra defile Stacijas laukumā un tērpu kolekciju demonstrējumi no Liepājas skolu kolekcijas - tas viss 10.jūlija Dziesmu svētku studijā Stacijas laukumā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Svētku piektajā dienā Daugavas stadionā notiks divi deju lieluzveduma "Līdz varavīksnei tikt" koncerti, pie Brīvības pieminekļa - folkloras kopu koncerts "Rotaļu raksti" un pūtēju orķestru defile programma. Tāpat iks noskaidroti labākie tērpu skates "Rakstu darbi" dalībnieki, bet Lielajā Ģildē izskanēs kokļu mūzikas koncerts "Mana skārienjūtīgā kokle".

"Kultūras Rondo" sazinājās ar vienu no deju lieluzveduma "Līdz varavīksnei tikt" mākslinieciskajiem vadītājiem - Agri Daņiļēviču, kurš pavisam drīz kāps virsvadītāju tribīnē Daugavas stadionā.

"Līdz varavīksnei tikt" mēģināja 9.jūlijā viesojās arī Laima Slava, vērojot koncerta ģenerālmēģinājumu un tiekoties ar dejotājiem. Par to stāstījumā un ierakstos.   

"Kultūras Rondo" arī interesējās par pūtēju orķestru defile kustību Latvijā - studijā viesojas Ernesta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra dalībnieki un horeogrāfe Ilze Līviņa, par savām četrām tērpu kolekcijām stāsta Liepājas skolu audzēknes.

Šogad pirmo reizi Skolēnu dziesmu svētku kopkoris izdziedās "The Sound Poets" dziesmu "Kalniem pāri". Dažas dienas pirms šī lielā notikuma iesildāmies minikoncertā "Pieci.lv" raidījuma "Pieci rīti" tiešraidē.

Piektdien, 10.jūlijā, notiekošos XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pasākumus laikapstākļu dēļ pašlaik atcelt neplāno, ziņo aģentūrai LETA. Kā norāda rīkotāju pārstāve Inga Vasiļjeva, organizatori rēķinās ar laikapstākļiem. Izmaiņu gadījumā informācija tiks izplatīta operatīvi, bet pašlaik nevienu pasākumu atcelt nav plānots.

Jau ziņots, ka pēcpusdienā vietām Latvijā gaidāms stiprs lietus. Meteorologi brīdina, ka lietus gaidāms galvenokārt valsts austrumu daļā. Nokrišņu daudzums gaidāms robežās no 15 līdz 20 milimetriem.

Kā zināms, 10.jūlijā plkst. 17 Daugavas' stadionā notiks deju lieluzvedums "Līdz varavīksnei tikt", savukārt vakarā plkst. 19 laukumā pie Brīvības pieminekļa būs vērojama pūtēju orķestru defilē programma. Visu dienu notiek ielu koncerti dažādās Rīgas vietās, kā arī pasākums "Burtiski burvīgs burziņš" Vērmanes dārzā.

Rīgas skolās piektdien, 10.jūlijā, ir pieslēgta apkure, savā sociālā tīkla "Twitter" kontā raksta Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) - par to vēsta aģentūra LETA.

Šāds lēmums pieņemts lietavu dēļ, lai "bērni varētu izžāvēt savus tērpus".

Soli pa solim viņi mēģina līdz varavīksnei aizdejot. Katrs atsevišķi un visi kopā - gan saulē, gan lietū. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki iedejojuši lielkoncertā "Līdz varavīksnei tikt".

Līdzi dejot un līdz varavīksnei tikt centās arī Latvijas Televīzijas žurnālists Andrejs Volmārs.

Latvijas Televīzija ielūkojās XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta mēģinājumu procesā.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos norisinājās arī tautas tērpu skate. Kāds ir Dziesmu un deju svētku stils, skatāmies!

Latvijas Televīzija ielūkojās un izzināja, kas tad īsti ir pūtēju orķestru defilē.

Lūkojam, kā XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos var izvēdināt galvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti