Skolēnu dziesmu svētku pēdējā diena: brīvprātīgi atceltais gājiens vainagojas Mežaparkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klāt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pēdējā diena. Par svētku norisi visplašāk vēstī Latvijas sabiedriskie mediji, portālā lsm.lv teksta tiešraidē piedāvājot aktuālās informācijas apkopojumu.

Droši vien nebūs melots, sakot, ka viens no pašu svētku dalībnieku gaidītākajiem notikumiem bija lielais gājiens. Svētku rīkotāji to gan ir atcēluši, taču dalībnieki var tajā doties brīvprātīgi pēc pašu iniciatīvas.

Septiņos vakarā Latvijas Radio pirmais un trešais kanāls pieslēgsies Mežaparka lielajai estrādei, kur izskanēs svētku noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu...".

Repertuārā - gan jauno dziedātāju prasmes pārbaudoši Andra Sējāna, Ērika Ešenvalda, Kārļa Lāča un citu komponistu pirmatskaņojumi, gan kora dziesmu klasika, ko papildinās astoņsimt dejotāju un 1200 pūtēju orķestru dalībnieku priekšnesumi un arī jestras pašu dalībnieku dejas uz lielās skatuves. Diriģenti Māris Sirmais un Edgars Vītols pēc mēģinājumiem ir pārliecināti, ka jaunieši koncertam būs gatavi.

"Man liekas, ka viņi jau ir pārgatavojušies! Tik daudz iespēju ir bijis - ja arī kāds kaut ko vēl nemācēja, mēģinājumos visu jau ir iemācījušies," smejas Sirmais.

"Jau pirmajā mēģinājumā, neskatoties uz vēso laiku un lietu, mēs uzreiz redzējām skolotāju rūpīgi ieguldīto darbu. Jo skolēniem ir brīvlaiks, pa vidu bija arī Līgo svētki, bet dziedātāji tāpat pirmajā mēģinājumā uzreiz atcerējās gan vārdus, gan melodijas. Diriģentiem faktiski ir samērā viegli strādāt, jo labs darbs ir padarīts un kori ir ļoti labi sagatavojušies," atzīmē Vītols.

Skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu pēc deviņiem vakarā varēs vērot arī Latvijas Televīzijā.

Gints Ceplenieks par Skolēnu dziesmusvētku noslēgumu
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

"Manuprāt noslēguma koncerts kā kvintesence visiem svētkiem, kā punkts, kur visas lielākās nozares satiekas, ir kā latvietības un patriotisma lādiņš, kā rozete, kurā katrs esošais jaunietis un topošais latvietis var uzlādēt sevi nākošajam darba cēlienam līdz dziesmusvētkiem," norāda koncerta mākslinieciskais vadītājs Gints Ceplenieks.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā Tu..." Mežaparka Lielajā estrādē laikā lietus nav gaidāms, prognozē Toms Bricis.

Dienas laikā Rīgā brīžiem līs, taču nokrišņu nebūs daudz, bieži spīdēs saule, pūtīs mēreni stiprs ziemeļrietumu, ziemeļu vējš ar brāzmām 8-11 metri sekundē, bet vakarā vējš pastiprināsies līdz 12-14 metriem sekundē.

Gaisa temperatūra pēcpusdienā sasniegs +18..+19 grādu.

Noslēguma koncerta laikā mākoņu būs maz, spīdēs rietošā saule, taču būs dzestrs un visai vējains, gaisa temperatūra būs ap +15 grādiem.

Neskatoties uz to, ka XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens ir oficiāli atcelts, brīvprātīgi tajā devušies aptuveni 80 procenti dalībnieku. Redzams, ka prieka netrūkst!

Gājiena nosaukums "Ābēcēdē...uūvēzēžē" sasaucas ar šo svētku vienojošo ideju - "Burt(u)burvību", un arī dalībnieki gājienā iet alfabēta secībā. Gājiens sācies divās straumēs - pa Meierovica bulvāri un Vaļņu un Kaļķu ielu, saplūstot vienā pie Brīvības pieminekļa un turpinot ceļu, kā ierasts, līdz Dailes teātrim, kur dalībniekus sveic svētku virsvadītāji, virsdiriģenti, rīkotāji un valsts amatpersonas.

Vairāki tvitera lietotāji pauža sašutumu, ka pašvaldība saviem kolektīviem liegusi piedalīties gājienā.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija ziņo: "Ja pašvaldības pieņēmušas lēmumu un atbildību doties gājienā, organizatori repsektē un ir nodrošinājuši gājiena norisi un drošības pasākumus iepriekšplānotajā apjomā. Rīcības komitejas vārdā, izglītības un zinātnes ministre Mārītē Seile."

Savukārt Rīgas dome tviterī ziņo:

 

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile sazinājusies ar XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta galveno režisori Mirdzu Zīveri, kura informēja, ka koncerta virsdiriģenti kopā ar svētku organizatoriem lems par šīvakara koncerta norisi un iespējamu programmas saīsināšanu.

Kā informē Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, ministre lūgusi arī izvērtēt dalībnieku kustības estrādē koncerta laikā un iespēju nodrošināt apsēsties. Tas ir arī viens no mediķu ieteikumiem, lai samazinātu veselības traucējumu iespējamību svētku dalībniekiem.

Tikmēr svētku rīkotāju pārstāve Inga Vasiļjeva informē, ka noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu…" notiks kā iepriekš plānots - plkst. 19 Mežaparka Lielajā estrādē.

Koncerta muzikālās programmas garums ir 2,5 stundas. Tā mākslinieciskie vadītāji ir virsdiriģenti Gints Ceplenieks un Edgars Vītols. Koncertā piedalīsies 13 000 koristu, 800 dejotāju, 900 skolu pūtēju orķestru dalībnieku, 800 folkloras kopu dziedātāju, 36 diapsoras parstāvju.

Svētku rīkotāji arī aicina vecākus un kolektīvu vadītājus rūpīgi izvērtēt bērnu pašsajūtu, sekot līdzi laika prognozēm un sagatavot atbilstošu apģērbu. Pasākumā pastiprināti darbosies mediķi un drošības dienesti.

Rīgā noslēdzies XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma gājiens, kas gan šoreiz norit neoficiāli, jo aizvadītajā naktī gājiens tika atcelts, ņemot vērā veselības problēmas lielam sakaitam bērnu ģenerālmēģinājuma laikā Mežaparkā. Neskatoties uz rīkotāju lēmumu, no Vecrīgas līdz pat Dailes teātrim krāšņos tautas tērpos, turot karogus, dziedot, dejojot, spēlējot instrumentus un mājot ar ziediem, tūkstošiem svētku dalībnieku devās svētku gājienā.

Paši bērni atzina, ka ir saguruši, taču smaidi sejas nepameta un gandarījuma sajūta svētkus noslēdzot ar nepilnīgu gājienu tāpat neizpalika.

Daudzi kolektīvu vadītāji atzina, ka patiešām tādu situāciju, kā vakar vienlaikus ģībstot daudziem bērniem, nebija iepriekšējos svētkos pieredzējuši. Dalībnieki piekrīt ka ģīboņu iemesli varētu būt lielais nogurums un negulētās naktis, ko kolektīvu vadītājiem nav viegli izkontrolēt.

Piemēram Ventspils apvienotā kora viena no diriģentēm Nelda Matisone uzskata, ka slodze bijusi pārāk liela, kam vakar piepulcējusies emocionāla spriedze. Taču gājienu daudzu kolektīvu vadītāju ieskatā atcelt nevajadzēja, jo vadītājiem nācies vienpersoniski izlemt, vai kolektīvus vest gājienā vai nē, un attiecīgi uzņemties lielāku atbildību.

Dziesmu svētku rīkotāju pārstāve 12.jūlija rītā preses pārstāvjiem gan norādīja, ka, pieņemot lēmumu gājienu atcelt, rīkotāji neatsakās no atbildības un gājiena garumā tika nodrošināti mediķu posteņi, dalībniekus pavadīja rīkotāju koordinātori, galā tika salikti galdi ar ūdens pudelēm.

Noslēdzies Skolēnu dziesmu svētku gājiens
00:00 / 04:28
Lejuplādēt

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienā, kas oficiāli tika atcelts, piedalījušies aptuveni 98% dalībnieku, aģentūrai BNS pastāstīja svētku pārstāve Inga Vasiļjeva.

Sestdienas, 11.jūlija, vakarā svētku ģenerālmēģinājuma laikā noģība vairāki desmiti bērnu un jauniešu. Mēģinājums tika pārtraukts un nolemts, ka oficiāli svētdienas rītā paredzētais svētku gājiens nenotiks. Vienlaikus cilvēki, kuri gājienā vēlējās doties, tajā piedalījās.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens noritējis mierīgi, bez īpašiem starpgadījumiem, informēja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava.

Pēc svētku organizatoru aplēsēm XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienā piedalījās ap 98% svētku dalībnieku. Dalībnieki svētku gājienā piedalījās brīvprātīgi, jo oficiāli tas tika atcelts.

Veselības problēmas bērniem un jauniešiem XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā varēja rasties, jo naktīs netika pietiekami gulēts, aģentūrai BNS pauda viens no dziesmu svētku dalībniekiem Renārs Bergs.

Renārs Bergs, kurš pats nāk no Saldus novada un dzied korī "Ameno", norādīja, ka pārmetumi organizatoriem ir pārspīlēti un pie veselības problēmām, kuras radās vairākiem bērniem sestdienas vakarā mēģinājuma laikā, varētu būt vainojams tas, ka bērni bija neizgulējušies.

Viņš skaidroja, ka ēdiens jauniešiem tiek nodrošināts pietiekamā apjomā, regulāri un nekas neliecinātu, ka tas būtu bijis nekvalitatīvs. Tāpat arī ūdens esot bijis pietiekami - pie tā brīvi varēja tikt jebkurš svētku dalībnieks. Vienlaikus gan Renārs norādīja, ka, iespējams, bērni paši neizvēlējās lietot uzturā pietiekami daudz ūdens.

Runājot par slodzi jauniešiem, Renārs skaidroja, ka tā nav šķitusi pārāk liela un jauniešos pārgurumu varēja radīt tas, vai viņi naktīs paši izvēlās doties pie miera, vai nodarboties ar citām lietām.

Tāpat ģībšanu varētu ietekmēt arī stress. Atceroties sestdienas notikumus mēģinājuma laikā, svētku dalībnieks pieļāva, ka bērnam, kurš ierauga, ka blakus stāvošais cilvēks noģībst, arī varēja kļūt slikti.

Koris "Ameno" svētku gājienā izvēlējās nepiedalīties, jo viena no kora meitenēm arī bija noģībušo vidū. Svētku dalībnieks pauda, ka, ņemot vērā sestdienas notikumus, gājiens bija jāatceļ, jo svarīgākais ir cilvēku veselība.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts noritēs, kā plānots. Tomēr, kā telefonsarunā pastāstīja Latvijas Radio žurnāliste Sintija Ambote, būs nelielas tehniskas izmaiņas, proti, koncerta dalībnieki uz skatuves kāps 20 minūtes vēlāk, nekā iepriekš plānots, tādējādi kaut nedaudz atvieglojot slodzi.

Koncerta programmā gan izmaiņu nav - tas, kā iecerēts, ilgs divas ar pusi stundas.

Tāpat skolēniem būs ļauts uz skatuves līdzi sev ņemt siltāku apģērbu un citas nepieciešamības lietas.

Koncerts sāksies plkst. 19, to tiešraidē pārraidīs Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 3 - "Klasika". Savukārt plkst. 21.20 tas būs skatāms Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā.

"Noteikti ir nepieciešams svētku rīkotāju vidū padziļināti diskutēt, kāds bija labākais risinājums pēc Mežaparka Dziesmu svētku ģenerālmēģinājuma, tomēr manas kolēģes izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles lēmumu atcelt gājienu uztveru ar izpratni. Katra bērna dzīvība un veselība ir augstākā vērtība!" komentējot aizvadītās diennakts notikumus XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, norāda kultūras ministre Dace Melbārde.

"Šie bija pirmie Dziesmu un deju svētki, kurus pavadīju mazā dalībnieka mammas statusā, ikdienā esot blakus un kopā gan karstajā saulē un lietū Daugavas stadionā, gan emocionāli spēcīgos brīžos, kad no prieka un lepnuma par mūsu bērnu dzīvesprieku un aizrautību gribas kādu asaru noraust," medijiem izplatītajā paziņojumā stāsta Dace Melbārde.

"Skatot svētkus no aizkulisēm  un piedzīvojot to, ar kādu atdevi strādāja organizatori un visi dienesti, un jo īpaši – redzot mūsu bērnu lielo vēlmi un motivāciju būt svētkos, es vēlos Latvijas cilvēkus aicināt būt atbalstošiem un pievienot savu uzmundrinājumu un novērtējumu paveiktajam darbam. Dalībniekiem un svētku rīkotājiem mūsu atbalsts šobrīd ir īpaši nepieciešams," pauž ministre.

Dace Melbārde arī devusies svētku gājienā, lai būtu kopā ar bērniem un dalītos priekā. Ministre atklāj, ka izjutusi gandarījumu par vecākiem un skatītājiem, kuri visu gājiena laiku uzmundrinājuši svētku dalībniekus.

"Šo svētku dalībnieku gājiens ir spilgts apliecinājums tam, ka Dziesmu un deju svētku tradīcija Latvijā ir motivēta, radoša un pašorganizējoša kustība, kas pati sevi spēj dziedēt un atjaunot," uzsver Dace Melbārde.

Kultūras ministre norāda - par Dziesmu svētku tradīcijas ilgtspēju atbildīgajām institūcijām un amatpersonām vēl liels darbs priekšā, lai izvērtētu notikušos svētkus un atbilstoši sagatavotos nākamajiem.

"Es pieņēmu lēmumu, jo bija krīzes situācija ar daudziem paģībušajiem bērniem. Neredzēju iespēju rīkoties citādāk. Mērķis nebija nobloķēt gājienu, bet gan dot iespēju tiem, kuri dodas gājienā, nodrošināt drošību," tā savu lēmumu atcelt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienu Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" pamato izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Viņa uzsver - pēc 11.jūlija vakarā ģenerālmēģinājumā piedzīvotajiem pārdzīvojumiem būtu "neētsiki teikt, ka bērniem jāceļas sešos un jābrauc uz svētkiem. Turklāt tajā brīdī daudzi bērni atradās slimnīcā un nebija skaidrs iemesls".

Taujāta, vai neplāno demisionēt, uzņemoties atbildību par notikušo, Seile pauda, ka šovakar prioritāte ir bērnu drošība. "Būšu gatava par šo atbildēt rīt," norāda Seile.

Skolēnu dziesmu svētku noslēguma koncertā Mežaparkā šovakar nodrošināta papildus mediķu palīdzība. Bērni, kuriem radās problēmas ar veselību, šovakar tomēr nolēmuši atpūsties, nevis piedalīties. Arī mediķi norāda, ka viņiem dalība šodien nebūtu vēlama.
 

Atrodoties Eirozonas ārkārtas samitā Briselē,  Ministru prezidente Laimdota Straujuma pateicas visiem XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem, viņu vecākiem un pedagogiem par izturību un priekšnesumiem, kā arī radīto svētku sajūtu, pašaizliedzīgi pārvarot visas grūtības, aģentūrai BNS pavēstīja Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Ministru prezidente aicinās veidot ekspertu komisiju, lai izvērtētu Dziesmu un deju svētku organizēšanu, kā arī bērnu slodzes samērīgumu, ēdienkartes sabalansētību un citus kritiskos faktorus, kuru dēļ bērniem radās veselības problēmas.

Tas ietvertu arī skolēnu fizisko un psiholoģisko sagatavotību, piedaloties plaša mēroga pasākumos.

Straujuma uzsver, ka bērnu veselībai un labklājībai vienmēr ir jābūt pirmajā vietā, līdz ar to šo svētku rūpīgai analīzei un pieredzei nākotnē jānovērš šādas problēmsituācijas.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) 46 pārtikas inspektori no 4.jūlija līdz 12.jūlijam dienā ir veikuši vairāk nekā 100 ēdināšanas vietu pārbaudes, kurās notiek XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšana; pārkāpumi nav konstatēti, aģentūrai BNS pastāstīja PVD pārstāve Anna Joffe.

Pārbaužu laikā būtiskus pārkāpumus svētku dalībnieku ēdināšanā inspektori nav konstatējuši. Savukārt sūdzība no dalībniekiem ir bijusi par izsniegtās pakas saturu, kas arī pārbaudīta un tālāk neatbilstības novērstas.

PVD inspektori pārbaužu laikā, sevišķi svētku pēdējās dienās, konstatējuši, ka saspringtā mēģinājumu grafika dēļ vairākas no garantētajām trīs ēdināšanas reizēm, kurās ēdienkartē bija iekļauts siltais ēdiens, nomainītas pret pārtikas pakām.

Pārbaužu rezultāti tiks apkopoti nākamās nedēļas sākumā, taču šobrīd pēc paveiktā darba un PVD rīcībā esošās informācijas gan pārbaužu laikā, gan tiekoties ar svētku dalībniekiem, var secināt, ka pārtikas izraisītas saslimšanas nevarēja būt iemesls bērnu veselības problēmām.

Visi XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki dalībnieki, kuri noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma laikā 11.jūlija vakarā tika nogādāti slimnīcā, no ārstniecības iestādes 12.jūlijā izrakstīti, savā "Twitter" kontā vēsta Bērnu slimnīca.

Bērnu slimnīcas darbu pozitīvi novērtē bērnu vecāki.

 

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem, kuri pēc izziņotās gājiena atcelšanas to vēroja pie televīzijas ekrāniem, bija liels pārsteigums, ka gājiena pirmajā rindā dodas arī svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

Sarunā ar Latvijas Televīziju Agra Bērziņa norāda: "Slodze bia sabalansēta, lai varētu mēģināt, atpūsties, gūt spēku un piedalīties koncertos, lai būtu svētki."

Agra Bērziņa uzsver - ja bērnam mēģinājumā vai koncertā kļūst grūti, viņš var doties projām. To zinot gan virsdiriģenti, gan deju virsvadītāji, gan kolektīvu vadītāji, gan paši svētku dalībnieki.

Līdz ar bērnu ģībšanu XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā pāri visnotaļ pozitīvo svētku atmosfērai sāka velties kritikas vilnis. Gan vecāki, gan paši dalībnieki sociālās saziņas vietnē "Twitter" raksta par milzīgo slodzi, mēģinājumu grafiku un ēdināšanu, kas bijusi nepietiekama, ņemot vērā bērnu fizisko noslogotību. Tam pievienojusies arī neizpratne par gājiena atcelšanu un pārdomas par šo svētku būtību.

Tvitera apskats.

Diemžēl arī XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta laikā 12.jūlija vakarā sāk atkārtoties 11.jūlija ģenerālmēģinājuma scenārijs.

Lsm.lv novēroja, ka vairāki svētku dalībnieki tiek aiznesti uz neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu, dziedātāju rindās parādās arī izsaukuma zīmes, kas liecina par to, ka nepieciešama palīdzība. Vairāki dalībnieki no skatuves tikuši pašu spēkiem un griezušies pie mediķiem pēc palīdzības.

Lai gan izglītības un zinātnes ministrija svētdienas, 12.jūlija, vakarā neatklāja, vai grasās uzņemoties atbildību par Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi, tomēr Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija liecina - ministre plāno spert šādu soli.

"Panorāma": Seile apsver demisiju Dziesmu svētku norises dēļ.

Arvien vairāk un vairāk Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki tiek aiznesti no Mežaparka Lielās skatuves, novēro Lsm.lv. Redzams, ka mediķi steigā traucas palīdzēt svētku dalībniekiem.

Nākas secināt, ka pusotra, divas stundas no koncerta sākuma ir kritiskais brīdis, kad daudziem skolēniem spēka rezerves ir galā. Ap šo laiku sākās ģībšanas arī 11.jūlija ģenerālmēģinājuma laikā.

 

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pasākumos piedalās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš bija arī "brīvprātīgā, neoficiālā svētku gājiena" pirmajās rindās. "Bērni ir gatavojušies Dziesmu svētkiem, gājienam, un tas ir ļoti emocionāli, ka viņi pirms lielās sadziedāšanās iet gājienā," teic prezidenta kungs.

Sarunā ar Latvijas Televīziju Raomonds Vējonis norādīja, ka pret bērniem ir jāizturas saudzīgi, bet arī kolektīvu vadītājiem pašiem jāizvērtē, cik daudz bērni ir noguruši, vai viņi ir atpūtušies un vai ir gatavi gājienam.

Raimonds Vējonis arī vēro Skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu. Kā liecina ārlietu ministra Edgara Rinkēviča "Twitter" ieraksts, darba pilnas rokas viņam ir arī Mežaparkā.


Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā "Manā dziesmā tu..."

"Mīļie bērni! Jaunieši! Dziedātāji! Dejotāji! Svētku viesi šeit un skatītāji visā Latvijā!

Šodien dziesmai un dejai liela diena! Šonedēļ skaistā Rīga ciemos uzņem skanīgo Latgali, lepno Kurzemi, diženo Vidzemi un auglīgo Zemgali.

Esmu patiesi lepns šodien būt kopā ar jums. Vēlos pateikties katram, kas darījis visu iespējamo un neiespējamo, lai mēs piedzīvotu šos vērienīgos svētkus!

Šī nedēļa apliecina, cik mēs esam bagāti savā mantojumā. Latviešu koru balsis un kolektīvu deju soļi ir unikāli visā pasaule. Mūs apbrīno! No mums mācās! Kad latvieši vienojas kopīgā dziesmā un dejā, rodas neatkārtojama enerģija un kopības sajūta.

Nesīsim uz savām mājām, pilsētām un novadiem visskaistākos svētku mirkļus, visspilgtākās atmiņas, jaunas draudzības un pārliecību, ka Latvija mums ir vislabākā!

Dziedātāji un dejotāji, jūs esat mūsu valsts nākotnes vērtība un lepnums! Un šovakar jūs kopā "audīsiet" Dziesmu jostu un deju soļiem pieskandināsiet Latviju!

Paldies, ka mīlat dziesmu, ka mīlat deju un mūsu dārgo dzimteni!

Dievs svētī mūsu Latviju!"

 

Latvijas Televīzija XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesm un deju svētku gājiena laikā satika svētku virsdiriģentu Māri Sirmo.

Reflektējot par rezonansi ieguvušo epopeju par svētku dalībnieku pārslodzi un neatbilstošo ēdināšanu, Sirmais neslēpj, ka to grūti komentēt, jo viņš lielākoties strādā ar pieaugušajiem: "Es domāju - cik cilvēku, tik viedokļu, no savas puses - es nevaru teikt, ka vienam no viņiem ir absolūtā, vienīgā taisnība. Ņemot vērā tos spriedumus, kas tika izteikti pēc ģenerālmēģinājuma, man ir daudz jautājumu par to pašu ēdināšanu, turpat es arī jautāju - cik daudz no bērniem un jauniešiem ir radināti ikdienā pie kārtīgas ēdināšanas."

Runājot par mēģinājumiem, kas notika no rīta līdz vakaram, Sirmais norāda: "Manuprāt, bija viens mēģinājums, kas varēja arī nebūt. Bet, saprotiet, mēģinājumos visi izturēja bez jebkādām problēmām. Tas, ka tik milzīgā pasākumā vienmēr kādam uznāk kāds sliktums, tas vienkārši tā ir."

Diriģents arī vērš uzmanību uz to, cik daudzi skolēni laiku, kas atvēlēts atpūtai, patiešām arī izmantojuši šim mērķim. "Skaidrs, ka viņi taču ir atbraukuši uz Rīgu, viņi ir tādā starā, ka droši vien arī naktis nav gulējuši pietiekoši labi, un tad sasummējas četru dienu rezultāts. Kaut vai salīdzinājumā ar lauku cilvēkiem, varbūt paaudze jau kļūst vārgāka - fiziski mazāk darbojas, pārsvarā pavada laiku pie datoriem," vērtē Sirmais.

Viņš uzskata, ka izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles lēmums atcelt svētku gājienu bija nepareizs. "Gājiens ir vajadzīgs! Tam viņi ir gatavojušies jau cik gadus, viņi par to ir domājuši, kaut vai - viņi iepriekšējā dienā ir pinuši vainadziņus un gatavojuši zaļumus, lai varētu piedalīties šajā gājienā. Es domāju, ka tas nebija pareizi. Otrkārt - varbūt var padomāt par vakara koncertu, saīsināt programmu, lai koncerts ir kompaktāks. Varbūt šāds būtu pareizāks risinājums," uzsver Māris Sirmais, sarunas noslēgumā citējot Raini "Tu vari mūs šķelt, tu vari mūs lauzt, mēs sniegsim tāles, kur saule aust".

Spītējot XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēdzošās dienas haotiskajiem notikumiem, Latvijas Televīzijas (LTV) svētku komanda gājiena laikā ķēra pozitīvās emocijas, kas nebūt netrūka!

Uz brīdi apturēts, deju virsvadītājs Jānis Purviņš uzsver, ka gājiens ir viens no spilgtākajiem svētku notikumiem. "Gan dziedātāji, gan dejotāji, gan folkloras kopu dalībnieki beidzot ir satikušies! Visu nedēļu mēs darbojāmies atsevišķi, katrs savā pasākumā, tad nu šī ir tā reize, kad mēs visi esam kopā," viņš teic.

Latvijas Televīzija (LTV) devās skaidrot, kā XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku nedēļu aizvadījuši paši dalībnieki, šoreiz ciemojoties deju kolektīva "Rūsiņš" pagaidu mājvietā.

"Rūsiņa" dalībnieki neslēpj - svētku laikā dabūjuši arī kādu "skaistu zilumiņu".

Skatiet, kā "Rūsiņš" atvadās no Dziesmu svētku mājām un kā pie darba tiek likts arī LTV dziesmu svētku komandas dalībnieks!

Foto ieskats XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā.

Izskanot XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, visbeidzot un pavisam nedaudz par to, kā strādāja Dziesmu svētku telvīzija - Latvijas Televīzija (LTV).

LTV Dziesmu svētku komanda "piespieda pie sienas" LTV profesionāļus kaut nedaudz ielūkoties noslēpumainajā aizkadrā. Daudz kameru, pulka cilvēku - patiesi aizraujoši, un izrādās, ka noderēt var arī alpīnista iemaņas!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti