Skolēnu dziesmu svētku otrā diena: pūtēju orķestri, mūsdienu deja, burziņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klāt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku otrā diena. Par svētku norisi visplašāk vēstī Latvijas sabiedriskie mediji, portālā lsm.lv teksta tiešraidē piedāvājot aktuālās informācijas apkopojumu.

Otrajā Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dienā vienīgais brīvdabas pasākums būs ''Burtiski burvīgs burziņš" Vērmanes dārzā, un, ja neņem vērā gaidāmo stipro vēju, laiks tam būs visai piemērots, prognozē mūsu laika ziņu apskatnieks Toms Bricis.

Dienas gaitā lietus nav gaidāms,  taču pūtīs spēcīgs vējš ar brāzmām līdz 14-17 metriem sekundē. Gaisa temperatūra burziņa sākumā būs ap +18..+19 grādiem, pēcpusdienā līdz +22..+23 grādiem, bet vakarā atkal nedaudz zem 20 grādu atzīmes.

Skolēnu dziesmu svētku otrās dienas notikumu pieturpunkti
00:00 / 03:25
Lejuplādēt

Skolēnu dziesmu svētku otrajā dienā, 7.jūlijā, no plkst. 10 Lielajā ģildē notiks pūtēju orķestru finālkonkurss, kurā piedalīsies 23 pūtēju orķestri no visas Latvijas. Pūtēju orķestru sniegumu vērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā ir Ots Kasks (Igaunija), Helēna Sinisalo (Somija), Kazis Daugela (Lietuva), Jānis Retenais un Guntis Kumačevs. Pūtēju finālkonkurss ir bezmaksas pasākums, uz kuru ir aicināts jebkurš interesents.

Plkst. 12 un 19 izstāžu centrā Ķīpsalā notiks mūsdienu dejas lielkoncerts "Te mēs es@m", kura mākslinieciskā vadītāja ir Edīte Ābeltiņa, režisors Valters Sīls un scenogrāfe Ieva Kauliņa.

Valters Sīlis: Jaunieši daudz ko izsaka ar īsziņām un deju
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

"Šis koncerts zināmā mērā ir eksperiments. Ja līdz šim mūsdienu deja svētkos tika pārstāvēta koncertos, kurā katrs kolektīvs izpilda savu deju, tad šoreiz visi kolektīvi vienosies vērienīgā dejas uzvedumā. Koncertā būs iespēja novērtēt mūsdienu dejas dažādību un to unikālo kultūras pasauli, kurā darbojas daudzi bērni. Mēģināsim apvienot arī mūsdienu tehnoloģijas un deju - uz skatuves bērni darbosies gan ar telefoniem, gan planšetēm," stāsta režisors Valters Sīlis. Uzvedumam speciālu mūziku ir uzrakstījusi grupa "Instrumenti", kas arī paši muzicēs koncertos.

Gatavojoties svētkiem, vienā no koncerta kopmēģinājumiem Rīgā dalībnieki rīkoja zibakciju, pārsteidzot Rīgas sabiedriskā transporta pasažierus.

Plkst. 21.20 mūsdienu deju lielkoncerts būs skatāms arī Latvijas Televīzijas (LTV) pirmajā kanālā.

7.jūlijā sāks darboties "Burtiski burvīgs burziņš" Vērmanes dārzā, kurā ikvienu gaida piedzīvojumi, satikšanās un pārsteigumi. Tajā piedalīsies plašs dalībnieku spektrs, kas apver visdažādākās interešu izglītības izpausmes. Burziņā būs iespēja vērot burvīgus koncertus, piedalīties radošajās darbnīcās, vides spēlēs, sadancošanās, sadziedāšanās, rotaļās. Ienākot jebkurā brīdī Vērmanīti, ikviens varēs atrast ko sev interesantu, izjust dziesmu un deju svētku gaisotni, pat darba dienas pusdienlaikā. Katras dienas burziņa programmu var atrast svētku mājaslapā. Ieeja ir bez maksas

7.jūlijā plkst. 20 uz Stacijas laukumā Rīgā notiks nebijis skaņu eksperiments sadarbībā ar DJ Monsta un ansi (Ansi Kolmani). Klātesošie kļūs par lieciniekiem unikālam tradicionālās koru mūzikas lieldarbu sakausējumam ar elektronisko mūziku un hiphopu.

Koncerta pirmajā daļā varēs klausīties DJ Monsta radītus remiksus, kas tapuši īpaši šim Latvijas Radio 5 - "Pieci.lv" koncertam. Remiksos varēs saklausīt skaņdarbus, kas izskanējuši iepriekšējo gadu Dziesmu un deju svēktos. Savu veikumu Dj Monsta nodēvējis par elektroniski tautisku eksperimentu.

Koncerta otrajā daļā priekšnesumā piedalīsies arī reperis ansis. Pirmo reizi būs iespēja dzirdēt abu mākslinieku kopdarbu - tradicionālās koru mūzikas lieldarbu sakausējumu ar elektronisko mūziku un hiphopu.

Kā jau vēstīts, no 6. līdz 12.jūlijam Stacijas laukumā Rīgā darbosies "Pieci.lv" Dziesmu un deju svētku radio studija, kurā viesosies svētku dalībnieki, populāri mūziķi, raidījumus veidos neparasti ētera tandēmi, piemēram, katru darba dienu plkst. 11 "Kultūras rondo" vadīs Zigfrīds Muktupāvels un Māra Upmane-Holšteine.

 

Saistībā ar XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem no otrdienas, 7.jūlija, slēgta satiksme 11.novembra krastmalā.

Satiksme 11.novembra krastmalā būs slēgta no 7.jūlija pusnakts līdz 9.jūlija plkst. 12 posmā no Kaļķu ielas līdz Muitas ielai.

Ierobežojums neattiecas uz transportlīdzekļiem ar speciālām caurlaidēm .

7.jūlijā XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mūsdienu deju lielkoncertā "Te mēs es@m", kas notiks izstāžu centrā Ķīpsalā, izskanēs grupas "Instrumenti" jaunākais singls "Vislēnākā deja pasaulē".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Ir patiess saviļņojums atrasties uz vienas varenas skatuves kopā ar vairākiem simtiem Latvijas labākajiem jaunajiem dejotājiem. Esam piedzīvojuši vēl nepazītas emocijas, vērojot visa radošā procesa attīstību, redzot, kā viens punktiņš zīmējumā pārtop par neticama raksta kulminējošo elementu," teic "Instrumentu" mūziķi.

Koncertuzvedums "Te mēs es@m" Ķīpsalas izstāžu centrā būs skatāms plkst. 12 un 19, bet vakarā plkst. 21.20 to pārraidīs Latvijas Televīzijas pirmais kanāls.

Skolēnu dziesmu svētku dalībnieki ierodas Rīgā
00:00 / 02:19
Lejuplādēt

Gatavojoties XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, Rīgā šajās dienās no dažādiem Latvijas reģioniem ierodas apmēram 26 000 dziedātāju, dejotāju un citu svētku dalībnieku. Līdz pat nedēļas beigām viņi apmetīsies dažādās Rīgas skolās. Būšana tik ilgu laiku prom no mājām mazajiem dalībniekiem ir pārbaudījums, kamēr lielākie to sauc par īstu piedzīvojumu.

Kaut ir vasaras brīvlaiks, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas gaiteņos nerimst bērnu balsis. Tie Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieki - jauniešu pūtēju orķestris no Madonas. Viņi ne brīdi nav mierā - steidzas iekšā, ārā no zāles un stāsta viens otram, kā neapmaldīties ģimnāzijas gaiteņos.

Šonedēļ Madonas pūtēju orķestris dzīvos lielā zālē, kuras malās jau ērti izklāti matrači 40 guļvietām. Daži gatavojas mēģinājumiem, bet citi atpūšas, spēlējot kārtis.

Valters, kurš orķestrī pūš mežragu, saka, ka skolu jau zina no galvas, kaut ieradies šeit tikai pirmdienas, 6.jūlija, pēcpusdienā. Valters līdzi uz Rīgu paņēmis visu ērtai dzīvošanai: "Es paņēmu matraci, siltu segu un drēbes, protams, arī instrumentu, bet vairāk neko tādu īpašu arī neņēmu."

Valtera draugs trombonists Ralfs uzsver, ka ērta gulēšana svētkos ir pati svarīgākā: "Galvenais, lai tu izgulies un tev būtu daudz enerģijas, jo vispār svētki prasa ļoti daudz enerģijas. Visi tie gājieni, karstums un visi notikumi ļoti enerģiju prasa, tāpēc ir kārtīgi jāizguļas un jājūtas ļoti labi."

Zāle, kurā orķestris iekārtojies, Ralfam īpaši patīk. "Mums ir ļoti laba zāle un daudz telpas mēģināšanai, arī gulēšanai. Ļoti laba vieta, kur atpūsties un krāt spēkus koncertiem un gājieniem, un skatēm. Pats galvenais - skatei," norāda Ralfs.

Jauniešus uzslavē arī Madonas jauniešu pūtēja orķestra skolotājs Jānis Rijnieks: "Viss notika ļoti veikli, vienkārši. Divu stundu laikā mēs jau bijām visu iekārtojuši, paēduši un esam gatavi spēlēt. Es domāju, ka vairāk viņi bija satraukušies tad, kad izbrauca no Madonas. Tad, kad viņi šeit atbrauc, jau tā kā savā pasaulē, tā kā zivis ūdenī jutās."

Jānis Rijnieks stāsta, ka pirmās dienas Rīgā orķestrim ir kārtīgas darbadienas. Svētki sāksies tikai nedēļas beigās, kad kolektīvs plāno dažādas izklaides. "Brauksim uz zooloģisko dārzu. Brauksim noteikti uz Jūrmalu, jo ne visi bērni ir bijuši jūrā. Bieži vien ne visi bērni ir bijuši Rīgā, varbūt pat tikai tā pastarpināti, ne jau tik ilgi, un kur nu vēl bez mammām, bez tētiem. Bumbiņas mums ir līdzi, visu ko mēs esam ieplānojuši," stāsta Jānis Rijnieks.

7.jūlijā kolektīvam ir pirmais nozīmīgais svētku notikums - pūtēju orķestru finālkonkurss, kas tiešraidē skatāms lsm.lv.

Madonas jauniešu pūtēju orķestris Rīgā paliks līdz svētdienas, 12.jūlija, noslēguma koncertam.

7.jūlijā Dziesmu svētku studijā Stacijas laukumā raidījumā "Kultūras Rondo" dzied un muzicē folkloras kopa "Putni" no Lēdurgas. Kopas vadītāja ir Ilze Kļaviņa, dalībnieki - Māris Alksnis, Ansis Ābele, Emīls Subačs un Lelde Ločmele.

Par folkloristu aktivitātēm un svētku koncertiem stāsta filozofe un Latviešu folkloras krātuves darbiniece, fokloriste Māra Mellēna.

"Kultūras Rondo" arī izzina, kā svētkos jūtas mūsdienu deju lielkoncerta "Te mēs es@m" dalībnieki, kā arī skaidro, kas notiks "Burtiski burvīgajā burziņā" Vērmanes dārzā, kas sācies 7.jūlija rītā un turpināsies visu nedēļu. Burziņā būs ne tikai pirkšana un pārdošana, bet arī teātris un radošās darbnīcas.

Sarunu vada Māra Upmane-Holšteine un Zigfrīds Muktupāvels.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Sindija un Evelīna no Latvijas Radio 5 - "Pieci.lv" komandas devās noskaidrot, kas tad īsti notiek XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mūsdienu deju koncertā.

7.jūlijā Vērmanes dārzā atklāts "Burtiski burvīgs burziņš". Tajā piedalās plašs dalībnieku spektrs, kas apver visdažādākās interešu izglītības izpausmes. Burziņā notiks koncerti, radošās darbnīcas, vides spēles, sadancošanās, sadziedāšanās, rotaļas.

Katras dienas burziņa programmu var atrast Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mājaslapā. Ieeja ir bez maksas.

Dziedāt latviešu tautas dziesmas, dejot dejas un spēlēt tradicionālos instrumentus ir veids, kā uzturēt saikni ar mājām. To ārzemju latvieši vēlas mācīt arī savai jaunajai paaudzei. Latviešu tautas mūzikas un deju kolektīvu ārzemēs ir daudz, un uz skolēnu dziesmu un deju svētkiem ieradušies vairāk nekā 280.

Deju kolektīva “Sienāzītis” dalībnieki Rīgā ielidojuši 6.jūlijā un starp mēģinājumiem steidzas baudīt Latviju. Šodien bērni mācās cept maizi. 

“Sienāzītī” nedejo tikai Īrijas latviešu atvases vien. Draudzīgajā bariņā ir bērni gan ar lietuviešu, gan igauņu un krievu saknēm. Daži no sienāzēniem ir īri. Gregu ģimene dzīvo kaimiņos deju kolektīva skolotājai un kādudien viņu bērni saņēmuši piedāvājumu pievienoties.

Kongresu nama priekšā labā noskaņojumā dauzās folkloras kopas “Mazās dzērves” dalībnieki, kas uz svētkiem atbraukuši no Luksemburgas. Viņu arsenālā ir kokle, ģīga, akordeons, vijole, stabules, sitamie instrumenti un skanīgas balsis. 

Kopumā XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalīsies 287 kolektīvi, kas ceļu uz svētkiem mērojuši no ārzemēm.

Burzīgs burtu burziņš...

Jaunie simfoniķi dalās emocijās...

Pūtējiem nopietns pārbaudījums...

Mūsdienīgie pulcējas uz dejām, režisors Valters Sīlis atklāj scenogrāfijas noslēpumus...

Tikmēr Stacijas laukumā viss turpinās

 

Kas gan būtu svētki bez izpalīdzīgiem mediķiem, kuri gatavi steigties palīgā, dziedējot mazākas un lielākas svētku dalībnieku traumas. "Pieci.lv" aprunājās ar Dziesmu svētku dakteri Edgaru Sīmani.

Otrās dienas koru cīņās piedalās Rīgas Mūzikas internātvidusskolas koris "Vaidelote", XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koordinatoru un brīvprātīgo koris, kā arī Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti