Dziesmu un Deju svētki

Dziesmu un Deju svētki. Mazākumtautību kolektīvu koncerts "Pa saulei"

Dziesmu un Deju svētki

Jauktais koris "Laiks"

Jauniešu koris "Kamēr…"

Simtgades Dziesmu karos laurus plūc «Kamēr…», «Dziedonis», «Spīgo» un «Erelbe»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

30.jūnijā no Latvijas Universitātes Lielajā aulā risinājās tradicionālie “Dziesmu kari”, kuros sacentās Latvijas izcilākie kori. Sacensībās vissīvākajā konkurencē laurus plūca jauniešu koris “Kamēr….”

Kori tika apbalvoti četrās kategorijās – senioru koris, vīru koris, sieviešu koris un jauktais koris. Balvu sadalījums ietvēra gan atzinības diplomus par dalību Dziesmu karos, gan godpilno 1., 2. un 3.vietu, un, protams, galveno balvu.

Senioru grupā  galveno balvu ieguva Rīgas Latviešu biedrības senioru koris “Erelbe” (mākslinieciskā vadītāja Zaiga Lazdiņa-Radziņa), vīru koru grupā – Latvijas Universitātes vīru koris “Dziedonis” (mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars), sieviešu koru grupā galveno balvu saņēma Jelgavas 4.vidusskolas meiteņu koris “Spīgo” (mākslinieciskā vadītāja Līga Celma-Kursiete), bet jaukto koru grupā galveno balvu izcīnīja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas “Ave Sol” jauniešu koris “Kamēr…” (mākslinieciskais vadītājs Jānis Liepiņš). 

Senioru koru grupā 3.vietu saņēma Mārupes novada Kultūras nama senioru sieviešu koris “Noktirne” (mākslinieciskā vadītāja Ilga Bērziņa), 2.vieta tika piešķirta VEF Kultūras pils senioru sieviešu korim “Daugavas Vanadzes” (mākslinieciskā vadītāja Ārija Zeltiņa), bet 1.vietu ieguva Ogres novada Kultūras centra senioru jauktais koris “Altera”  (mākslinieciskais vadītājs Alvis Bērziņš).

Vīru koru grupā  3. vietu ieguva Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris “Gaudeamus” (mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss), 2.vietu – Daugavpils Latviešu kultūras centra vīru koris “Forte” (mākslinieciskais vadītājs Jevgeņijs Ustinskovs). Žūrija noteica divas pirmās vietas, un tās ieguva Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” vīru kamerkoris “Fra-cho-ri” (mākslinieciskais vadītājs Andrejs Mūrnieks) un Rīgas kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” vīru koris “Tēvzeme” (mākslinieciskais vadītājs Tālivaldis Gulbis).

Sieviešu koru grupā 3. vietu žūrija piešķīra Liepājas Universitātes sieviešu korim “Atbalss” (mākslinieciskā vadītāja Ilze Valce). 2. vietu ieņēma Latvijas Universitātes sieviešu koris “Minjona” (mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags), bet 1. vietu atkal dalīja divi kori – Ventspils sieviešu koris “Venda” (diriģentes Anitra Niedre un Rudīte Tālberga) un Latvijas Universitātes sieviešu koris “Balta” (mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza).

Jaukto koru grupā žūrija lēma par divām 3. un divām 1.vietām. 3.vietu dalīja jauktais koris “Ventspils” (mākslinieciskais vadītājs Aigars Meri)  un Latvijas Universitātes jauktais koris “Juventus” (mākslinieciskais vadītājs Valdis Tomsons). Otrajā vietā žūrija ierindoja Latvijas Kultūras akadēmijas jaukto kori “Sōla” (mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons). 1.vietā – Rīgas kultūras un mākslas centra “Mazā ģilde” jauniešu koris “Balsis” (mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis) un Babītes novada jauktais koris “Maska” mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols).

“Neviens Eiropas ''Grand Prix'' vai citi starptautiski nozīmīgi konkursi nav tik nozīmīgi vai tik iespaidīgi emocionālā pārdzīvojumā kā šis, uzvarēt šeit ir liels pagodinājums, jo īpaši tāpēc, ka kori ir tik augstā līmenī,” atzina “Kamēr…” mākslinieciskais vadītājs Jānis Liepiņš.   

Jānis Liepiņš par 'Kamēr" uzvaru Dziesmu karos
00:00 / 03:46
Lejuplādēt

Vissīvākā konkurence bija jaukto koru vidū, kur sacentās 20 kolektīvi, taču koru karos piedalījās arī astoņi sieviešu kori, seši vīru kori un četri senioru kori, kas atklāja svinīgās sacensības. Katrs kolektīvs dziedāja trīs dziesmas – vienu no obligātā repertuāra un divas izvēles dziesmas. Vīru koru repertuārā kā obligāta bija iekļauta Emīla Dārziņa dziesma “Mirdzi kā zvaigzne” (teksts – Kārlis Jēkabsons), sieviešu koru – Emīla Dārziņa “Nāru dziesma” (teksts – Jānis Jaunsudrabiņš), bet jaukto koru repertuārā – Pētera Plakida “Tavas saknes tavā zemē” (teksts – Vizma Belševica).

“Es esmu ļoti patīkami pārsteigts. Mēs šodien dzirdējām 38 korus, katrā no tiem bija aptuveni 40 dziedātāju. Kopā sanāk kāds pusotrs tūkstotis. Viņu priekšā stājās 36 diriģenti, kuri visi bija tādā līmenī!

Un jūsu valstī taču ir tikai divi miljoni cilvēku. Tas ir ārkārtīgi iespaidīgi. Jums jābūt ļoti, ļoti lepniem par šo bagātību,” sacīja žūrijas pārstāvis no Somijas, diriģents Kari Turunens.

“Nupat, man šķiet, tā tehniskā varēšana ir sasniegusi tādu līmeni, kur tai ir jāpārveļas tādā padziļinātā un ļoti spožā mākslinieciskā izteiksmē. Es tiešām šodien to sajutu, ka tas ir kaut kas vairāk nekā tikai “labi!”, “uh!” un “mēs esam priecīgi!”. Kopējais standarts, kā es redzu – latviešu dziedātāji ne tikai nāk baudīt svētkus, ne tikai nāk uzvarēt, bet nāk iespaidot kaut kādus ļoti būtiskus procesus.

Droši vien, pašiem nemanot. Bet tāda kopā sanākšana un ļoti elektrizēta savu attiecību inventarizācija rada šo neizskaidrojamo lietu, kas saucas māksla. Un tā jau ir tā pakāpe, pēc kā alkst visa cilvēce,” par koru karu finālā dzirdēto izteicās žūrijas pārstāvis, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

Žūrijas locekļi par Dziesmu kariem
00:00 / 01:33
Lejuplādēt

Balvu pasniegšanā klātesoši bija arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un kultūras ministre Dace Melbārde.

Koru karu žūrijā šogad darbojās Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Somijas profesionāļi. Latviju žūrijā pārstāvēja Latvijas Nacionālās operas un baleta galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kompozīcijas katedras profesore un komponiste Selga Mence un komponists un mūziķis Uģis Prauliņš. Žūrijā darbojās arī lietuviešu komponists, diriģents un pedagogos Vaclovs Augustins, Igaunijas Nacionālās operas virsdiriģents Risto Josts un Somijas Koru māksliniecisko vadītāju asociācijas priekšsēdētājs, kordiriģēšanas pasniedzējs Kari Turunens.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti