Ģimenes studija

Brīvdabas pedagoģija - mācības brīvā dabā

Ģimenes studija

Svešvalodu apgūt nekad nav par vēlu un nav arī par agru sākt mācības

Ansamblis “Jūti” - dalībnieces kopā dzied jau 30 gadus

Sieviešu vokālā ansambļa «Jūti» dalībnieces kopā dzied kopš trīs gadu vecuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mīlestība pret mūziku, jo ar draudzību vien nepietiek. Hobijs, bez kura nevar iedomāties ikdienas dzīvi. Tā ir ģimene. Ansambļa dzīve ir dzīves sastāvdaļa, dzīvesveids, - šīs ir tikai dažas atziņas, ko min sieviešu vokālā ansambļa “Jūti” dziedātājas par kopā būšanu jau 30 gadus sarunā Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija".

Astoņas dziedātājas – Ilze, Krista, Elīna, Maija, Gita, Ilona, Lana, Līga – kopā dzied jau 30 gadus. Un šis kopdziedāšanas ilgums parasti raisot smieklu šalti auditorijā, kad koncerta laikā dziedātājas iepazīstina ar sevi.

Kādreizējā ansambļa vadītāja Maruta Ikasa teikusi, ka kopā visām jādzied “tik ilgi, kamēr visas būs apprecējušās un dziedājušas visu kāzās”. Vēl dažas kāzas atlikušas. Bet, runājot par šo kopā būšanu, bez kuras vairs nav iedomājama ansambļa “Jūti” dalībnieču dzīve, kāda no viņām atzīst - “mūsu vīri mūs apprec ar visām meitenēm. Tas ir tāds komplekts...”

Pirmsākumos bija „Cīrulītis”

Sieviešu kopdziedāšanas stāsts ir sācies pagājušā gadsimta 80. gados, kad Ķekavā tika dibināts bērnu vokālais ansamblis “Cīrulītis”. Viņas ir sākušas dziedāt kopā kopš 3-4 gadu vecuma. 

Arī tīņa gados dziedāt ansamblī skaitījies stilīgi, citādi gan bijis ar mūzikas skolu. Pēc vidusskolas gan katra nedaudz aizgājusi savās gaitās, bet tieši ansamblis ir tas, kas mudina tikties.

„Mēs pazīstam cita citu labi, katras niķus un stiķus, spējam ar tiem sadzīvot, pieņemam organiskā veidā. Tas ļāvis gadu gaitā saprast vienai otru, just līdzi, būt kopā, ļaut atpūsties no ansambļa, ja vajag.

Beigās esam nonākušas pie secinājuma, ka labi būt kopā, sanāk būt kopā,” stāsta dziedātāja Ilona.

Dziedātājas atzīst, ka viņas ir ļoti atšķirīgas un, raksturojot cita citu, stāsta, ka Gita ir ansambļa mugurkauls, miera osta, viņa visu saliek pa plauktiņiem. Ilona ļoti emocionāla, Elīna – ļoti radoša, Krista strādā ar notīm, Maija ir spridzeklītis, Ilze – latviešu valodas skolotāja, Lana – patiesais gariņš, kas pateiks, kā ir, viņa arī atsūta pārdomas pēc mēģinājuma un Līga – dabas bērns, radošais, patiesības meklētāja.

Radošā Elīna ir arī „pie vainas”, ka ansambļa nosaukums ir „Jūti”. Dažus gadus tas bijis vienkārši Ķekavas kultūras nama vokālais ansamblis, bet

vienmēr bijušas runas, ka meitenes ir tik emocionālas, tik emocionāli dzied, caurvijoties tam nāca nosaukums „Jūti”.

Ikdienas dzīvē ar mūziku ir saistīta tikai viena no dziedātājām, bet ansamblis visām ir rutīna labā nozīmē un arī komforta zona, kur uz mēģinājumu var atnākt tāda, kāda esi, kaut pilnīgi nesavākusies. Neviena neapvainojas, ja arī apvainojas, uzreiz pasaka un uzreiz arī to sapratīs.

Īsfilma savam novadam un valstij simtgadē

Visas ansambļa dalībnieces ir ķekavnieces vai vismaz nāk no Ķekavas un Ķekavas mūzikas skolā arī tiekas kārtējos mēģinājumos. Šobrīd ansambli vada Antra Dreģe, bet iepriekš dziedātājas sadarbojušās ar Jēkabu Jančevski, Jāni Strazdiņu un Kārli Rūtentālu.

Strādājot kopā Jēkabu Jančevski, dziedātājām radusies doma par dāvanu savam novadam un arī valstij simtgadē. Tā ir muzikāli emocionāla īsfilma, kurā skan speciāli ansamblim „Jūti” rakstītā komponistes Lauras Gustovskas kompozīcija „Putnu bari” ar Aspazijas vārdiem.

Kad skaņdarbs bijis uzrakstīts, dziedātājām šķitis, ka tas nevar palikt vienkārši notīs un izskanēt dažos koncertos. Tā radusies doma par īsfilmu, kas ļauj paskatīties citām acīm uz Ķekavu, Ķekavas novadu

Filmēšana aizņēmusi visu pagājušo vasaru. Dziedātājas smej, ka tas ir viņu 2017. gada projekts, un šādi projekti, ko ansambļa „Jūti” dalībnieces rada pašas sev, ir arī viens no kopā būšanas iemesliem.

Dienas un naktis nācies pavadīt, lai visu saliktu kopā. Bijis daudz tikšanos, lai noķertu saulrietu, saullēktu, dūmaku. 9 – 10 cilvēkiem tikties un noķert šīs dienas daļas nav bijis viegli. Ar rezultātu dziedātājas gan bija apmierinātas.

Vokālie ansambļi pošas uz Dziesmu svētkiem

Pirms nedēļas dziedātājām bija nozīmīga skate saistībā ar dalību Dziesmu un deju svētkos. Gājis labi, tomēr varējis būt labāk. Stress darījis savu. 

Pirmo pakāpi ansamblis "Jūti" ieguvis, tomēr vēl nav zināms, vai iekļuvušas finālā. 

Dziedātājas ir gandarītas, ka tagad arī vokālie ansambļi var piedalīties Dziesmu un deju svētkos, jo tiem, kas nedzied korī vai nedejo, arī ir iespēja sajust lielo kopā būšanas sajūtu, jo Dziesmu svētki rada īpašu auru un vibrācijas. Iepriekšējos svētkos „Jūti” piedalījās ielu koncertos. Taču vienojošais bijis gājiens, kad ansamblis gāja kopā ar novadu.

Ja nu ansamblis netiks uz dziesmu svētkiem, dziedātājas cer, ka novads atkal ņems viņas līdzi uz gājienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti