Sestdiena – dziesmu, deju, rotaļu un stāstnieku diena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dziesmu svētku Folkloras diena, kas ierasti notiek Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, sestdien pieskandinās arī Rīgas centru. Vērmanes dārzā, Esplanādē, Bastejkalnā, Operas skvērā un Brīvības bulvārī bez dziedāšanas un dejām būs arī rotaļas un pat stāstnieku darbnīcas.

„Es domāju, ka šoreiz Folkloras dienā katrs tiešām var atrast kaut ko savai gaumei,” saka viena no Folkloras dienu organizatorēm Gita Lancere.

Folkloras dienā piedalīsies 130 Latvijas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi, kopā ap 2100 dalībnieku. Gita Lancere atklāj, ka tradicionālajā Folkloras dienā paredzēti vairāki jauni pasākumi, piemēram, novadu sadziedāšanās pāri kanālam Operas skvērā, pēkšņās rotaļas - zibrotaļas, kā arī dažādas darbnīcas, piemēram, Stāstnieku darbnīca.

„Neviena kultūra nav varējusi pastāvēt bez stāstiem. Un, protams, nevienā kultūrā nevar izdzīvot bez jokiem un dažādiem dzīves gadījumiem,” par stāstījumu folkloru skaidro Guntis Pakalns, kas vadīs stāstnieku darbnīcu un turpina: „Stāsts var būt jebkas, kam ir vienkārši sākums un beigas un pa vidu kaut kas notiek. Ne jau folkloras pētnieki visus stāstus ir savākuši un saklasificējuši. Ja tev ir uz mēles kaut kas tāds, ko tu vēlies izstāstīt, tad nāc pulkā pie stāstniekiem. Principā, lai notiktu stāstīšana, vajag vienu cilvēku, kam stāsti nebeidzas, un tad pārējie no klausītājiem pēkšņi var tapt arī par stāstītājiem”.

Pa dienu stāstīšana notiks Bastejkalnā pie gulbju mājiņas, bet vakarā - muzikālus stāstījumus varēs klausīties Berga bazārā pie Birojnīcas, kur piedalīsies arī ansamblis „Gaudenieku suiti”.

„Gudenieku suiti” drīz svinēs savu 50. dzimšanas dienu. Suitu sievas Lidijas Jansones vadībā ansamblis esot piedalījies visos Dziesmu svētkos. Sestdien "Gudenieku suiti" Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ap 11.00 rādīs suitu krustības Kurzemes sētā. Pēc senajām paražām arī kristīs divus mazus puisēnus.

Folkloras dienas noslēguma notikums būs danči pie Brīvības pieminekļa. Savukārt Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā no pulksten trijiem koncertā skanēs izcilākie etnogrāfiskie ansambļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti