Saule, Pērkons, Daugava, Zūms? Iesaisties diskusijā – kādi būs «citādie» dziesmu svētki?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki sākuši savu dzīvi svētku organizatoru sociālo tīklu kontos. Kamēr aptuveni 11 tūkstoši sekotāji svētku “Facebook” un “Instagram” platformās var noskatīties koru un deju kolektīvu sagatavotos video sveicienus, lielākajai sabiedrības daļai par tiem nav ne jausmas, tāpat kā skaidrības – kas tad slēpjas zem vārdiem “citādi svētki”? Šos jautājumus pirmdien, 12. jūlijā, skatīs “100g kultūras diskusija”.

Lai gan zināms, ka XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ilgs no 2. jūlija līdz pat oktobra beigām, nav informācijas – kur, kad un kas tad īsti notiks.

Bet būtiskākas par šiem nezināmajiem lielumiem ir sabiedrības šaubas par to, vai no “citādiem svētkiem” saņemsim jaudīgo emocionālo lādiņu, ko raksturo kopādziedāšana un dejošana Mežaparka Lielajā estrādē un Daugavas stadionā. Vai apjautīsim mūsu mazās nācijas garīgo spēku, ko apzināmies, kad dejotāju un dziedātāju nebeidzamā upe plūst garām Brīvības piemineklim? Vai tiešām varam piedzīvot “citādus svētkus” un tos atzīt par savējiem?

Diskusijā “Saule, Pērkons, Daugava, Zūms. Kādi būs Dziesmu un deju svētki?” piedalīsies Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa, Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratinīka ("Latvijas attīstībai"); Ķekavas novada mūsdienu deju kolektīvu vadītāja Ivetta Tamane; Dziesmu svētku virsdiriģents, Valsts akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais; XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku deju lieluzveduma “Saule vija zelta rotu” režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Diskusiju vadīs LTV Kultūras redakcijas žurnāliste Zane Brikmane. Diskusijas vadītāja ir pārliecināta, ka ir jārunā gan par “citādo svētku” organizāciju, gan būtību, lai vairotu sabiedrības izpratni par tiem: “Ja nu tomēr “Saule, Pērkons, Daugava, Zūms” nepavisam nav tas pats, kas “Saule, Pērkons, Daugava”? Sabiedrībā, kas sagaidīs ko līdzvērtīgu, var būt milzīga vilšanās. Tāpēc jārunā par to, vai tiešām šie svētki, kā izteicās iepriekšējā izglītības ministre Ilga Šuplinska, būs svētki tikai pašiem dalībniekiem, vai tomēr 2 miljonu eiro budžets mums ļauj cerēt uz ko vairāk – uz svētkiem, kas tiešām būs tradīcijas uzturētāji un stiprinās mūsu nacionālo identitāti? Ja nē, vai vainīgs būs Covid-19 vai tie, kas pieņēma lēmumu negaidīt, līdz varēsim dziedāt un dejot visi kopā?”

“100 g kultūras diskusija” tiešraide – ceturtdien, 12. jūlijā, pulksten 19.00 sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, LTV “Youtube” kanālā un sabiedrisko mediju kultūras saturam veltītajā “Facebook” lapā "100 g kultūras", kur skatītājiem iespējams iesaistīties sarunā, komentāros izsakot savu viedokli un uzdodot jautājumus diskusijas dalībniekiem.

Jautājumus un komentārus par svētku norisi aicinām izteikt arī pirms diskusijas – LSM.lv vai "Facebook" komentāru sadaļās.

Par "100 g kultūras diskusija"

“100 g kultūras diskusiju” iespējams skatīties tiešraidē vai ierakstā portālā LSM.lv, Replay.lv, “Facebook” lapā “100 g kultūras” un Latvijas Televīzijas “Youtube” kanālā.

Informācija par sarunu tēmām un norises laikiem pieejama “100 g kultūras” sociālo mediju kontos. Diskusiju veido LTV kultūras žurnālistes Gunta Gaidamaviča un Zane Brikmane un redaktore Dace Goldmane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti