Dienas ziņas

Mācībās izspēlē enerģētikas krīzi

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Beigušies Amerikas latviešu dziesmu un deju svētki

Satikšanās dod iedvesmu darboties tālāk. Noslēdzas Amerikas latviešu dziesmu un deju svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Gaismas pils", "Saule. Pērkons. Daugava" un daudzas citas mīļas kora dziesmas, pacilāti diriģenti un dziedātāji ar asarām acīs – 3. jūlija vakarā ASV Minesotas štata Mineapolē beidzās Amerikas latviešu 15. Vispārējie dziesmu un deju svētki.

Latvijas Televīzijai bija iespēja ielūkoties noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā. Kamēr vieni ievingrina balsis, citi iesilda pirkstus. Gluži tāpat kā Rīgā, arī Minesotā dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts solās būt grandiozs.

"Mēs ikdienā nedabūjam izpaust savu latviskumu, un šajās reizēs satiekam draugus un citus mūziķus no Kanādas, Eiropas, Latvijas, un tas tiešām dod tādu iedvesmu darboties tālāk, dzīvot tālāk," teic Losandželosas jauktā kora diriģents Pauls Berkolds.

Tieši šīs sajūtas dēļ trimdas koros par dalībnieku trūkumu nesūdzas. Amerikas latviešiem ļoti patīk dziedāt.

Pirmo reizi Amerikas dziesmu svētkos viesojas arī Vispārējo dziesmu un deju svētku virsdiriģente Aira Birziņa. Viņa uzteic trimdas koru sagatavotību un līmeni: "Lai arī pirmo reizi, sajūta ir kā pie savējiem, pie draugiem, jo esmu bijusi divreiz Kanādas svētkos, un daudzi no dalībniekiem ir satikti iepriekš."

Pirms divām nedēļām Eslingenā, Vācijā dziesmu svētku tradīcijā vienojās Eiropas kori no 14 valstīm. Tur klāt bija arī latviešu diasporas koru virsdiriģents Ivars Cinkuss. Viņš saka – ja esi latvietis, tev jādzied un jādejo. Īpaši jau trimdas latviešiem.

"Tā ir piederība un savas latviskās identitātes apliecināšana, it sevišķi dzīvojot ārpus Latvijas, kā šeit ASV, cilvēkiem sava latviskā identitāte ir jāapliecina, un, dejojot un dziedot ir veids, kā tas tiek darīts, tāpēc tas ir svarīgi," uzsver Cinkuss.

Nākamie dziesmu svētki ārpus Latvijas plānoti 2024. gadā Toronto, Kanādā, bet jau nākamgad daudzi trimdas kolektīvi plāno piedalīties arī lielajos Dziesmu un deju svētkos Rīgā, kas notiks svarīgās tradīcijas 150 gadu zīmē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti