Dienas ziņas

Krājuma medībās atrod vērtīgu skapi

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Sākusies dejotāju prasmju pārbaude

Sāk dejotāju prasmju pārbaudi 2023. gada deju svētkiem; pandēmija ietekmējusi tehnisko kvalitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nedēļas nogalē sākās Dziesmu svētku deju lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" repertuāra pārbaude. Pēc Kurzemes dejotāju priekšnesumu noskatīšanās lieluzveduma mākslinieciskais vadītājs, horeogrāfs Jānis Purviņš secinājis, ka pandēmijas laiks atstājis būtisku ietekmi uz deju tehnisko kvalitāti, bet dejotprieks esot galvenais priekšnoteikums, lai svētki notiktu, un tas neesot zudis. Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII deju svētki notiks nākamā gada vasarā.

Pēc garās pandēmijas dīkstāves vairāk nekā 30 kolektīvu dejotāji no Tukuma novada un Jūrmalas  tiekas Tukuma sporta centrā. Dejotāju starpā valda gan satikšanās prieks, gan bažas, jo uzdevums ir nopietns – jāpierāda, ka neraugoties uz to, ka mēģinājumi notikuši vien pāris mēnešus, dejotāji apguvuši deju lieluzveduma" "Mūžīgais dzinējs" repertuāru. Kolektīva "Solis" dejotājs Kaspars Babris ir kritisks: "Esam zaudējuši formu, pašreiz mums kolektīvā četras meitas slimo ar kovidu, neesam pilns sastāvs, bet nu dancosim kā ir."

Arī kolektīva "Viesatas" dejotājas Kristīne Kalviņa un Agita Holšteine ir entuziastiskas un teic, ka galvenais ir pārliecība. Dejotājas atzīst, ka, lai arī pandēmijas dēļ divi gadi izlaisti, jūtas gatavas. 

Arī šoreiz dejotāju sniegumu zālē vēro žūrija, bet, atšķirībā no ierastajām Dziesmu svētku deju skatēm, punkti skaitīti netiek. Deju lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" mākslinieciskais vadītājs Jānis Purviņš skaidro, ka skatēs galvenais virsmērķis ir saprast, kas notiek Latvijā ar deju kolektīviem. Kā "ReTV" atzīst Jānis Purviņš,

divi pandēmijas gadi deju tehnisko kvalitāti esot ietekmējuši ļoti būtiski, tomēr galvenais esot, ka dejotāji ir un grib dejot.

"Izskatās, ka tas azarts, spēks un enerģija un jauda, kas ir dejotājos, dod tādu sajūtu, ka tā atlikušā gada laikā mēs visu sadarīsim," pauž Purviņš.

Arī "ReTV" uzrunātie dejotāji ir paškritiski, un teic, ka daudz kas esot piemirsies, bet dejotprieks gan neesot zudis.

XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII deju svētkos, kas notiks no nākamā gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, plāno piedalīties 650 deju kolektīvi, kas esot par 50 deju kolektīviem mazāk kā iepriekšējos svētkos. Svētku repertuāra pārbaudes dejotājiem dažādos Latvijas novados notiks līdz 4. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti