Panorāma

Ropažu novadā medības ar smagām sekām

Panorāma

Panorāma

Saeimas deputāti: Mums privilēģijas Dziesmu svētkos nevajag

Saeimas deputāti: Mums Dziesmu svētku biļešu rezervēšanas privilēģijas nevajag

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Plašu rezonansi un diskusijas sociālajos medijos izsaucis Dziesmu un deju svētku padomes lemtais – arī turpmāk Saeimas deputātiem un ministriem saglabāt privilēģiju rezervēt biļetes uz Dziesmu un deju svētkiem, kas gaidāmi nākamgad. Tas pēc būtības nozīmē garantētu vietu arī visos pieprasītākajos pasākumos. Pašas padomes biedru vidū gan viedokļi šajā jautājumā atšķīrās, vien ar vienas balss pārsvaru nosliecoties par labu tam. Savukārt LTV aptaujātie deputāti bija vienisprātis, ka viņiem šādu privilēģiju nevajag.

Milzīgas rindas pie biļešu kasēm un stundām ilga gaidīšana pie datora – ar to ir jārēķinās, iegādājoties biļetes uz Dziesmu un deju svētku pasākumiem. Nākamgad Dziesmu svētku tradīcijai apritēs 150 gadi, un sagaidāms, ka interese par svētkiem būs liela. Vai Saeimas deputāti un ministri ir pelnījuši garantiju piedzīvot šos svētkus? Par to diskusijas raisījās arī pašā Dziesmu svētku padomē.

Kultūras ministrs, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētājs Nauris Puntulis ("Nacionālā apvienība") atzina: "Mēs bijām spiesti par šo jautājumu balsot. Jo viedokļi bija dažādi. Tie bija diametrāli pretēji. Jā, bija tie, kas to nosauca par privilēģiju, un bija, kas to nosauca par pienākumu. Tas, kā mēs uz to raugāmies, par to arī bija balsojums, bet ar balsu vairākumu tika pieņemts šāds lēmums."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Nauris Puntulis esot balsojumā atturējies. Tāda pati pozīcija Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, kurai arī bija balss. Šajā gadījumā – atturēties. Komisijas priekšsēdētāja Agita Zariņa-Stūre ("Jaunā Vienotība") stāstīja: "Jā, viedokļi nebija vienprātīgi. Un, protams, ir jāuzticas tam, ko padome lēma. Tas galvenais pamatojums laikam bija, ka šie ir jubilejas svētki, un ir ļoti, ļoti svarīgi, ka deputāti arī izrāda, tā teikt, savu cieņu un attieksmi, esot tur. Vai es to izmantotu? Es neesmu par to vēl domājusi."

Un tomēr ar četrām balsīm "par", trīs "pret" un divām iepriekš minētajām balsīm atturoties, nolemts, ka deputātiem būs garantēta biļešu iegāde.

Aptaujātie Saeimas deputāti no katras parlamenta frakcijas gan šādu kārtību neatbalsta. Saka, ka tas nav pareizais signāls.

Saeimas deputāts Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei!") sacīja:

"Es vispār nevaru saprast, ar ko deputāts atšķiras no parastā cilvēka?

Un kāpēc viņam ir bez rindas? Par ko vispār? Ko nozīmē – bez rindas? Ir kase, droši, ja ir palikušas biļetes, tad var tās nopirkt. Variantu nav! Tikai pret! Nekādā gadījumā! Es noteikti šādu iespēju neizmantošu. Noteikti nē."

Saeimas deputāte Linda Liepiņa ("Latvija pirmajā vietā") atbildēja: "Nu, es pēdējā laikā diezgan daudz palīdzu dažādu bērnunamu bērniem, mazturīgām ģimenēm. Varbūt varētu vienkārši paņemt tās biļetes un viņiem uzdāvināt. Bet priekš sevis noteikti ne.

Man liekas, ka tas nav normāli.

Es pirmo reizi no jums dzirdu šo te. Jocīgi, ka kaut kas tāds vispār notiek."

Saeimas deputāte Jana Simanovska ("Progresīvie") norādīja: "Mēs uzskatām, ka biļetes ir pašiem jāpērk. Un to mēs arī darīsim. Mēs godīgi stāvēsim rindās, arī tiešsaistes rindās.

Mēs biļetes godīgi pirksim un paši dosimies uz Dziesmu svētkiem."

Saeimas deputāts Andris Kulbergs ("Apvienotais saraksts") uzsvēra: "Mēs esam iecelti no tautas. Tauta par mums ir vēlējusi, un, ja tu gribi attālināties no tautas, tad tas ir pirmais solis, kā to izdarīt. Es esmu noteikti pret to.

Es esmu tāds pats cilvēks kā jūs, kā skatītāji, un katram ir līdzvērtīgas tiesības.

Tāpēc neuzskatu, ka tādas privilēģijas vispār būtu nepieciešamas."

Saeimas deputāts Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība) sacīja: "Es jau biju vēsturiski politikā, kad tādas iespējas bija, un es nekad neesmu izmantojis to. Tāpēc es uzskatu, ka tas nav jāizmanto, un arī, ja būs, tad es neizmantošu pats personīgi.

Deputātiem jāpērk tāpat kā visiem, jāstāv rindās – tāpat kā visiem."

Tieši ņemot vērā to, ka ne visi deputāti steidz izmantot šo iespēju, pret šādu priekšrocību balsoja pašvaldību kultūras centru pārstāvis Toms Upners. Viņš norādīja: "Es vairāk sliecos piekrist kultūras ministra paustajam, ka deputāti un Ministru kabineta dalībnieki paši diezgan neviennozīmīgi vērtē šo priekšrocību vai privilēģiju, un arī, atskatoties uz 2018. gada svētkiem, daļa to neizmantoja ar vēlmi tiešām biļetes uz svētku pasākumiem iegādāties tajā pašā kārtībā kā jebkurš cits interesents."

Vēl divas balsis "pret" pieder Intam Teterovskim, kas padomē pārstāvēja izglītības ministri Anitu Muižnieci, un Pasaules Brīvo latviešu apvienības pārstāvei Lilijai Zobens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti