Rosina izsvērt Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus pārcelt uz 2021.gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālajā kultūras centrā 20. decembrī notika Dziesmu un deju svētku padomes sēde, kuras uzmanības lokā šoreiz bija aktuālie jautājumi par gatavošanos XVII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Padome rosināja Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotājus – Izglītības un zinātnes ministriju – izsvērt un pārdomāt Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises gadu: organizēt svētkus 2020. gadā vai pārcelt tos uz 2021. gadu.

“Problemātiska ir Skolu jaunatnes dziesmusvētku koru lielkoncerta norises vieta – Mežaparka Lielā estrāde. Otrās kārtas rekonstrukcija nebeigsies līdz Skolu jaunatnes dziesmu svētkiem 2020. gadā. Kā alternatīvas izskatām Daugavas stadionu un "Arēnu Rīga",” sēdē norādīja Valsts Izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa.

Pagaidām plānots, ka Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiks 2020. gada 6. - 17. jūlijā ar iespējamu pagarinājumu līdz 20. jūlijam.

2017. gadā notikuši vairāki svētku norišu māksliniecisko koncepciju konkursi: deju svētku lielkoncerta Daugavas stadionā māksliniecisko koncepciju konkursam tika iesniegti astoņi pieteikumi, uzvarēja horeogrāfes Indras Ozoliņas ideja “Saule vija zelta rotu”.

Koru koncertam Mežaparka Lielajā estrādē iesniegti četri darbi, neviens konkursa darbs netika atbalstīts, vērtēšanas komisija ierosināja izsludināt atkārtotu konkursu vai izskatīt iespēju pasūtīt autordarbu konkrētai personai, kura var arī nebūt konkursa dalībnieks.

Pūtēju orķestru koncerta konkursam tika iesniegts viens darbs – uzvarēja Ilzes Līviņas ideja “Skaņu rota Latvijai”.

Mūsdienu deju lieluzvedumā starp diviem pieteiktajiem darbiem kā labākais tika atzīts Annikas Andersones ideja „Augstāk par zemi”.

Kokļu mūzikas koncerta koncepciju konkursā tika pieteikti divi darbi, neviens konkursa darbs netika atbalstīts, izsludināts atkārtots konkurss.

2017./2018. mācību gadā skolēnu koros dzied 26 131 dalībieks, deju kolektīvos piedalās teju 35 000 jauniešu.

Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāja ir kultūras ministre Dace Melbārde, saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likumu tajā darbojas izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāve, deputāte Inguna Rībena, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietniece Egita Kazeka un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, kā arī nozaru eksperti koru mūzikas pārstāvji Kaspars Ādamsons un Romāns Vanags, deju nozares pārstāves Indra Ozoliņa un Zanda Mūrniece, pūtēju orķestru nozares pārstāvis Guntis Kumačevs, tautas lietišķās mākslas nozares pārstāve Baiba Vaivare, tautas mūzikas nozares pārstāve Kristīne Ojala, tradicionālās kultūras nozares pārstāve Dina Liepa, profesionālās mūzikas pārstāve Selga Mence, pašvaldību kultūras centru pārstāve Dace Jurka un nevalstisko organizāciju pārstāve Mārīte Puriņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti